30-juhlavuotemme on sujunut aktiivisesti kummityön merkeissä

Toiminnanjohtaja Tapani Kaskelan katsaus

Merkkipäivää vietimme 24.11.2023 Raatihuoneella ja Ravintola Koskessa. Juhliin osallistui lähes 100 juhlavierasta. Iltamme oli kaikin puolin muistorikas ja onnistunut, juhlasta lisää toisaalla uutiskirjeessä ja kuvakavalkadi verkkosivuilla.

Vuodesta 2023 nostan muutamia tärkeitä asioita ja tapahtumia. 

Määrällisiin tavoitteisiin tullaan pääsemään klinikkamäärissä, lähes 200 kpl. Vuoden lopussa arvioin kummiyritystemme määräksi noin 100 eli noin 10 % kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Myös uusien kummien suhteen olemme onnistuneet, 20 uuttaa kummia.

Kokemus auttaa – Yrityskummitoimintaa Pirkanmaalla 30 vuotta -kirja (Annikaisa Knuutila ja Mika Setälä) julkaistiin keväällä.

Pirkanmaan Yrityskummit perusti alkuvuodesta Advisory Boardin, ryhmän verkostomme asiantuntijoita, jotka tarjoavat kummeille linjakkaita neuvoja sekä suuntaviivoja tulevaan. Heidän tehtävänsä on tukea päätöksentekoa, antaa asiantuntemukseen perustuvaa näkemystä ja auttaa Pirkanmaan Yrityskummeja saavuttamaan tavoitteensa. Ryhmässä on vahva edustus merkittävistä pirkanmaalaisista julkisista toimijoista vahvistettuna vuoden kummiyrityksen edustajalla. Ryhmä on kokoontunut vuoden aikana kolme kertaa.

Koulutusyhteistyö Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa jatkui. Yrityskummi – yritysneuvonnan osaaja -ryhmä 5 valmistuu joulukuussa ja helmikuussa 2024 aloittaa ryhmä 6.

Kummien iltakouluja kiinnostavien aiheiden ympärillä on pidetty ja golfiakin pelattiin perinteisesti kuluvana vuonna.

Aktiivista asiakastyötä

Tavoiteisiin pääsystä ja hienoista onnistumisista yritysten kanssa kiitos kuuluu Pirkanmaan Yrityskummien aktiivikummeille, joiden määrä lähentelee jo sataa. Kummien klinikkakutsuihin on vastattu pääsääntöisesti varsin hyvin. Aktiivisuutta kummityössä todella tarvitaan, rohkaisenkin kaikkia Teitä ilmoittautumaan klinikoille.

Näin vuodenvaihteen kynnyksellä on kummin oikea aika käydä kummiyritysten kanssa keskustelut siitä, kuinka yhteistyötä tullaan jatkamaan vuonna 2024. Uusi asiakkuudenhallintajärjestelmämme Särmä antaa meille entistä ajantasaisempaa tietoa työmme laajuudesta ja vaikuttavuudesta, kun jokainen kummi kirjaa sinne tekemänsä mentorointitunnit.

Yrittäjän tukipalvelun asiakkailla on vaikeaa ja vaikka valtakunnallinen Talousapu on tullut apuun, niin näitä asiakkaita riittää meillekin varsin paljon. Harmiksemme näissä tapauksissa ollaan pääsääntöisesti kovin myöhään liikkeellä, vain harvoissa tapauksissa on enää mitään asian suhteen tehtävissä ei siis voida puhua ”Early Warning”-tuesta vaan pikimmiten ”Late Warning” ajoituksen suhteen. Kiitos pienelle ja tehokkaalle tukipalveluryhmällemme aidosta auttamisesta.

Silmäilyä ensi vuoteen

Vuodesta 2024 on odotettavissa vaikea, ellei jopa perin haastava. Uskon, että palvelumme kysyntä tulee kasvamaan entisestään. Tarvitsemme lisää aktiivikummeja joukkoihimme, jotta pystymme nostamaan kummiyritysten määrän vuoden loppuun mennessä 150. Kuntakummi-hankkeemme laajentaa toimintaamme entistäkin tehokkaammin koko Pirkanmaan yritysten käyttöön. Eli jalkaudumme entistä paremmin maakuntaamme kuntakohtaisten toimintamallien myötä vuosien 2024–2025 aikana.

Meidän kummien on myös tärkeää seurata tarkasti markkinatilannetta, jotta pysymme ajan hermolla toimintaympäristön muutoksista ja oltava myös valmiita mukautumaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Jatkuva innovointi, strateginen suunnittelu ja resilienssi ovat avainasemassa kummien menestymisessä, olivatpa haasteet sitten mitä tahansa.

Pirkanmaan elinvoima rakentuu monista asioista, joista merkittävä moottori on sen jokaisen yrityksen menestyminen. Lämpimät kiitokseni asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja kummeillemme päättyvän vuoden aikana tehdystä työstä.

Makoisaa joulun aikaa…

Tapani Kaskela

Ajankohtaista

Keskikesän kynnyksellä

Riemukkaasti kohti kevättä, Arvoisa lukija!

Yrityskummeilla kysyntää yritysten mentoroinnissa

Takaisin ylös