Haave omasta ja tavoite tehdä enemmän synnytti Uniqan

Energiset naiset Kukka, Laura, Pauliina, Tarja, Emmi ja Leena tietävät, että yksin yrittäjäkin tarvitsee kumppanin ja sparraajan. Uniqa on monialainen hyvinvointikeskus. Koneinsinööri Markku sanoo yrityskummina olevansa mukavuusalueensa ulkopuolella, mutta oppineensa paljon. Hän suosittelee ”heittäytymistä” muillekin kummeille.

Energisten naisyrittäjien keskittymä Kyröskoskella

Hius-, kauneus- ja hyvinvointikeskus Uniqa sijaitsee Hämeenkyrön Kyröskoskella. Tehtaan savupiippu ja hitaasti kylänraittia kiiruhtavat ihmiset luovat miljöön, jossa kuusi energistä naista yrittävät. Parturi-kampaaja Pauliina Seilonen katseli Uniqan tilaa tien toiselta puolelta ja mietti tulevaisuuttaan.

– Halusin tehdä enemmän, eikä pelkästään isoa kampaamoa. Ja tämä on tulos. Se, että tämä on nyt tällainen, on kyllä tämän tiimin ansiota. Nämä ovat tulleet tänne kysymään paikkaa ja nyt meitä on kuusi, kertoo Pauliina.

– Meidän kemiamme toimivat.

Pauliinan lisäksi Uniqan nimen alla työskentelevät kosmetologi Laura Kiiveri, koulutettu hieroja Leena Lahti, jalkojenhoitaja, ripsiteknikko Emmi Hietikko, refleksologi Tanja Sirén ja tatuoija Kukka Varvio. He kaikki ovat itsenäisiä toiminimiyrittäjiä. Yhteistyötä edesauttoivat Pirkanmaan Yrityskummien Kasvun Eväät -hanke ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen Työllistymisen monet tavat -oppisopimuskoulutus.

– Pauliina tuli oppisopimuskoulutuksesta, jossa toimin työnvalvojana. Päätimme jatkaa keskusteluja. Tässä on toteutettu unelma, joka on saanut varmasti aikaan pöhinän tässä kylässä, sanoo yrityskummi Markku Saarinen.

– Toimii täällä loistavasti, mutta tuskin Tampereen keskustassa. Tässä voisi olla idea moneen hiljaiseen kyläkeskukseen.

Markku Saarinen sanoo koneinsinöörinä olevansa täysin mukavuusalueensa ulkopuolella, mutta oppineensa paljon. Toisaalta liiketoiminnan perusasiat ovat samanlaisia isoissa ja pienissä yrityksissä.

– Toiminnan on oltava aina kannattavaa. Ensimmäisellä kerralla kysyin hyllyillä olevista purkeista, miten usein ne kiertävät. Jos oikein muistan, seuraavalla kerralla purkkeja oli aika paljon vähemmän.

Miksi Uniqassa on yrityskummi?

– Tahdon jakaa ajatuksiani toisen kanssa. Olemme puhuneet Markun kanssa tästä liiketoimintamallista ja sen kehittämismahdollisuuksista. Kummille voi turvallisesti esittää ajatuksiaan. Ja minun luonteellani aina täytyy miettiä jotakin uutta, kertoo Pauliina.

Markku Saarisen mielestä Paulina on ihminen, joka haluaa miettiä asioita ensin itsekseen, sitten toisten kanssa.

– On hyväkin, että etenemme hitaasti. Tämä konsepti toimii jo nyt, joten meillä ei ole kiire mihinkään. Töitä kaikilla on, mutta jossakin vaiheessa on aika edetä brändin rakentamiseenkin. Kummi on ennen kaikkea kuuntelija ja kyselijä. Valmiita ratkaisuja emme tuputa.

Tukea, kannustusta, yhdessä tekemistä

Vaikka Uniqan naiset ovat itsenäisiä yrittäjiä, he ovat tiimi, joka tukee vasta-alkajaakin.

– Lopetin palkkatyön vasta pari viikkoa sitten. En ole koskaan ajatellut olevani yrittäjä, mutta nyt päätin kokeilla. Ja ihan hyvin on lähtenyt liikkeelle, kertoo Leena.

Kukka on vielä osa-aikainen tatuoija, mutta töitä on jo niin kivasti, että alan vaihto on edessä. Asiakkaina ovat muun muassa 20-40-vuotiaat naiset, jotka ottavat luontoaiheisen tatuoinnin.

– Puskaradio ja some ovat toimineet oikein hyvin. Kauimmainen asiakas on Lahdesta. Minulla on tuntihinta, joka pitää sisällään teoksen suunnittelun.

Emmi on entinen lähihoitaja, joka aloitti ripsien tekemisen jo aikaisemman työnsä ohessa. Nyt hän on opiskellut jalkojenhoitajaksikin.

– Olen aina ajatellut, että minusta tulee yrittäjä. Aloitin täällä joulukuussa, enkä ole päivääkään katunut. Tämä joukko osaa myös kannustaa. Minulla on ollut koko ajan todella paljon asiakkaita, joten ei voi olla tätä parempaa alkua. Asiakkaiden ikähaarukka on todella laaja, ja onneksi joukossa on miehiä.

Ja kun jalat hoidettu, on aika astua refleksologin hoitoon.

– Refleksologia on koko kehon vyöhyketerapiaa. Tunnemme paremmin klassisen vyöhyketerapian, jossa hoidetaan jalkateriä, mutta heijasteita, joita minä hoidan, löytyy koko kehosta. Asiakaskuntani kasvaa koko ajan ja olen oikein tyytyväinen täällä olooni, kertoo Tanja.

Vaikka itse työ on yksin tekemistä, Uniqan ryhmästä nauttii myös kosmetologi Laura.

– Mehän vinkkaamme asiakkaita toisillemme. Olemme onneksi myös eri ikäisiä, joten monenlaista kokemusta ja rohkeuttakin löytyy. Voin sanoa, että yksin olisi paljon haastavampaa, miettii Laura.

Yrityskummi Markku Saarinen näkee yhteistyön pelkästään voimana. Uniqan toiminimiyrittäjät muodostavat toisiaan tukevan palveluryppään.

– Ja asiakas saa samalla käynnillä useamman palvelun. Tuohon naapuriin rakennetaan kerrostalo, johon muuttaa asiakkaita. Hämeenkyrön uusi ohitustie tuo Tampereen puolen tunnin päähän. Tässä on todella mahdollisuuksia, miettii Saarinen.

Uniqan kotisivut kertovat hyvin tarjolla olevat palvelut. Hinnastosta taas näkee, että ammattilaisten työ maksaa.

Juha Kosonen

Ajankohtaista

AV-Lan Finland elää myönteistä murrosvaihetta

Yrityskummi on tuonut Kimmo Härköselle varmuutta ja uutta ajateltavaa

Unelmointi Val de Fiemmessä toteutui

Takaisin ylös