Jukan juttuja osa 12: Vokaalivinkki

Vaikka suomen voimasanat kuvataan ärräpäiksi, niin kyllä sanan vokaaleillakin on paljon merkitystä. Viime päivinä olemme valitettavasti saaneet kokea, kuinka vokaaleja vaihtamalla rauhasta tulee räyhä.

Kun korona on onneksi jo hellittänyt, niin työpaikoilla päästään taas keskustelemaan kahvitauoilla. Koska mukana on enenevässä määrin myös suomen kieltä opettelevia, on heitä syytä valistaa monien vokaaliemme merkityksestä pikkusanoissa. Puheessa vilisevien välisanojen ja huudahdusten vivahteita ei välttämättä käydä läpi perinteisillä suomen kielen oppitunneilla eikä aina edes Suomen Punaisen Ristin kielikahviloissa. Kuten tiedämme, moninaisia vokaalejamme ryhmittelemällä suomessa pääsee jo aika pitkälle, esimerkkinä voidaan mainita sana hääyöaie.

Seuraavassa on opiskelumateriaaliksi esimerkkejä kaikista vokaaleistamme kahden h-kirjaimen välissä.

Hah-hah. On aika kalsea naurahdus. Sillä voidaan kommentoida myös kuluneita vitsejä kuten juttua hukkuneesta savolaisanopista. Ei paljon naarata.

Heh-heh. On jo sävyltään hieman ystävällisempi, kuitenkin vielä kaukana hekottamisesta. Sanottaessa suupieliä kuuluu hieman levittää.

Hih. Kuuluu oletettavasti hihkumiseen, hih-heijaa. Hihittely taas on aika hiljaista naureksintaa, toki hieman voimakkaampaa kuin myhäily.

Hoh-hoh. Liittyy joko hämmästelyyn tai voimanponnistuksen jälkisanoiksi. Hohotus on vähän maalaismaista naurua, joskus jopa suu päälaella.

Huh-huh. On edellistä voimallisempaa, ja saattaa liittyä myös vaarasta selviämiseen. Tätä ei saa sekoittaa huhuiluun.

Hyh-hyh. Tähän liittyy paheksuntaa, syynä saattaa olla vaikkapa epämiellyttävä haju. Käytetään mm pikkuväen torumiseen.

Häh? Tämä on hämmästynyt ja epäuskoinenkin kysymyssana, ja sen käytössä on syytä muistaa kysymyssanan intonaatio, kulmakarvojen kohotus ja suun aukijättö.

Höh. Sisältää hämmennystä, mitätöintiä ja joskus epäilyksen, että sen lausuja on hieman höhlä.

Näillä sanoilla pääseekin jo ketterästi keskusteluringin sisäpiiriin. Eri murrealueilla sanoilla voi olla toki muitakin merkityksiä. Jos oululainen kysyy: ”Ookkona-nähny-hohon?”, hän tarkoittaa Jack Nicholsonin tähdittämää elokuvaa Hohto.

 

Jukka Isotalo

vuoden yrityskummi 201

Ajankohtaista

Takaisin ylös