Jukan juttuja 21: Tackar och bockar

Tackar och bockar

 

Tiukkaa tilannetta saatetaan spontaanisti kommentoida ”Luojan kiitos, ettei käynyt pahemmin”. Ne, joilla yläkertaan on kiinteät suhteet, liittänevät iltarukouksiinsa toiveiden lisäksi myös kiitollisuutta päivän onnistumisista. On varmaankin hyvä tapa rauhoittaa mieltään ennen nukahtamista kertaamalla positiivisia tapahtumia. Molemminpuolinen kiittäminen kuuluu olennaisena osana myös asiakassuhteiden ylläpitoon. Ei kannata luottaa pelkästään siihen, että ”työ tekijäänsä kiittää”. Valitettavan usein annettavat tunnustukset jäävät ajoissa kertomatta ja myös saamatta. Isälläni oli tapana kommentoida hautajaistilaisuuksien muistopuheita ”kiiteltiin kuolleiksi”.

Kun televisiokanavat haluavat paljon katsojia (jotta mainostajat kiittäisivät), ne järjestävät gaalan. Tapahtumaan kutsutaan lavalle suuri joukko ihmisiä kiitettäviksi moninaisista syistä: sykähdyttävistä hetkistä, elämäntyöstä, mahdollisesta lupaavasta onnistumisesta tulevaisuudessa jne. Jotkut juhlakalut saattavat olla niin liikuttuneita, että vaivoin saavat kyyneliltään soperretuksi oman kiitoksensa kohdalleen tulleesta huomionosoituksesta. Palkituille annetaan jokin patsas, pysti tai muu muistoesine kunniakirjoineen kotiin vietäväksi. Pölyhuiskutehtailijat kiittävät.

Taisi olla Lufthansan lento, jolla palasin Brasiliasta Eurooppaan. Erään lentoemännän nimikyltin perusteella kysyin, onko hän mahdollisesti italialainen. Arvaukseni osui oikein, ja siitä sukeutui lyhyt keskustelu, jossa hän kertoi oppineensa suomalaiselta ystävältään kieltämme. Kun hän seuraavan kerran tuli tarjoilukärryjen kanssa, sanoin hänelle ”kiitos” ja italiatar kuittasi hymyillen ”eipä kestä”. Turistikielen opiskelu alkaakin useimmiten tuttujen tervehdysten ja fraasien omaksumisella. Latinalaisessa Amerikassa asuessani neuvoin Suomeen matkaavia kiittämisestä kiinnostuneita: ”Otetaan Ecuadorin pääkaupunki Quito ja pannaan ässä perään.” Kun siirrytään japanin opiskeluun, on syytä ottaa mukaan myös kumarrusharjoitukset. Japanin saarillahan asuu kumartamisen mestarikansa. Arigatoo!

 

Jukka Isotalo

vuoden yrityskummi 2011

Ajankohtaista

Viittaammeko kintaalla?

Järjenjuoksukilpailut

EI YMMÄRRÄ

Takaisin ylös