Pirkanmaa on iskussa taantumasta huolimatta

Antti Eskelinen: Pirkanmaa on iskussa taantumasta huolimatta.

Tampereen Kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen pitää Pirkanmaan näkymiä vielä hyvinä synkistä talousluvuista huolimatta. Maakunnan työllisyysaste on korkea, oppilaitokset yliopistosta 2. asteen opinajoihin ovat vetovoimaisia ja tuottavat osaavaa työvoimaa. Moottori on käynnissä.

– Meillä on hyvin monipuolinen elinkeinorakenne. Täällä ei olla yhden teollisuushaaran varassa. Konepajapuoli on vähän jälkisyklinen, joten tilauskantaa on vuoden loppuun ja vähän eteenpäinkin. Vire on positiivinen. Maakunnan ICT-sektori on iso ja vahva, digitalisaatio ja tekoäly tuovat muutosta, mutta tilanne on edelleen hyvä. Toki siellä on parin viime vuoden ajan otettu paljon väkeä sisään, joten nyt ei rekrytä enempää, mutta töitä riittää fiksuille yrityksille ja tekijöille, luettelee toimitusjohtaja Eskelinen.

EKP:n viimeisin ohjauskoron nosto on Eskelisen mielestä viimeinen. Tähän viittaavat koron noston yhteydessä annetut lausunnot.

– Minusta se on selvä signaali uudesta normaalista.   Nollakorkoihin  saati miinuskorkoihin ei ole paluuta. On ymmärrettävä, että rahallakin on hinta. No, onko korot neljässä prosentissa vuoden päästä? Uskon, että näemme korkojen laskun ja korkohuippu on nyt saavutettu.

Rakentaminen on koko maassa pysähdyksissä. Kasvavalle Pirkanmaalle, erityisesti Tampereen seutukunnalle, tämä ei tiedä hyvää.

– Asuntorakentaminen on pysähdyksissä, mikä on valitettavaa, koska tänne muuttaa koko ajan väkeä. Jossakin vaiheessa täällä on asuntopulakin, jos hommaa ei saada pian käyntiin, sanoo Eskelinen.

Isoja päätöksiä on uskallettava tehdä

Tampere on voimakas tekijä Suomen kaupunkien joukossa. Sen menestyminen perustuu Antti Eskelisen mukaan dynaamiseen päätöksentekoon kunnallispolitiikassa, mutta myös hyvään seutuyhteistyöhön, jossa kaikki ovat voittajia.

– Ja tätä yhteistyötä pitää vaalia ja kehittää. Pitää myös ymmärtää seutukunnan erilaisia intressejä. Tampereen 2013 tunnelipäätös oli kova päätös, se repikin vähän, mutta siinä nähtiin, että vaikeitakin päätöksiä pitää tehdä, jos halutaan aidosti olla iso kaupunki ja iso kasvukeskus.

Tampereelle tehtiin pääradan kansi ja sille areena sekä ratikka lähes yhtä aikaa. Valmistumassa on myös uusi jätevedenpuhdistamo kallion sisään. Näissä hankkeissa on valtiokin mukana.

– Olemme valtiolle hyvä kumppani, koska emme vaadi koko rahoitusta. Esimerkiksi henkilöratapihainvestointiin haetaan valtiolta reilua 100 miljoonaa. Kaupunki laittaa tähän rahaa 40 miljoonaa. Tällä vivutetaan yli 2 miljardin kiinteistökehityshankkeita.

Joukko Pirkanmaan yrityskummeja tutustui syyskuun alussa Hakametsän jäähallin ja sitä ympäröivän alueen suunnitelmiin.

– Tätäkin on jo ainakin kolme vuotta suunniteltu. Eihän tällaista aluetta voi jättää kehittämättä, sanoo Eskelinen.

Yrityskummien yhteistyökumppani

Antti Eskelinen on johtanut Tampereen Kauppakamaria 11 vuotta. Tehtävä on edelleenkin hyvin mielenkiintoinen, koska muun muassa toimintaympäristö vaihtuu säännöllisin väliajoin.

– Meidän on oltava hereillä täällä koko ajan. Ollaan sitten kunnallisella tai kansallisella tasolla, vaalit muuttavat aina paljon. Nyt on uusi hallitus, jonka ohjelma sitoo monta asiaa neljäksi vuodeksi. Ja entistä enemmän pöydällä on myös EU-asioita, koska lainsäädäntöämme tulee sieltä todella paljon.

Pirkanmaan Yrityskummit on Tampereen Kauppakamarin yhteistyökumppani ja Antti Eskelinen kummien viime vuonna perustetun Advisory Boardin puheenjohtaja.

– Kummit on kustannustehokas ja vaikuttava toimija. Se hoitaa erittäin hyvin yhtä ruutua yritysten kehittämiskentässä. Näen, että kummit tarvitsevat meitä puolesta puhujikseen laajemminkin, sillä onhan työ erittäin tärkeää.

Pirkanmaan Yrityskummien yksinyrittäjille suunnattu Kasvun Eväät -hanke on juuri päättynyt ja Kuntakummi-hanke on käynnistymässä. Molempia rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö.

– Pirkanmaan Yrityskummit on aina ollut aktiivinen – paras Suomessa. Juoksu on entisestään parantunut, sanoo toimitusjohtaja Antti Eskelinen.

 

Juha Kosonen

Ajankohtaista

JUHLATUNNELMA KATOSSA: PIRKANMAAN YRITYSKUMMIT JUHLIVAT 30-VUOTISTAIVALTAAN

Monipalveluyrittäjällä menee nyt hyvin, mutta kaiken katkeaminen oli hyvin lähellä

KUNTAKUMMI-HANKE VAUHTIIN

Takaisin ylös