Parempi puolisko

Lite bättre

Valmentaja Curt ”Curre” Lindström opetti meille suomalaisille, että urheilussa pärjää, kun on vähän muita parempi ja jopa mestaruuden voi saavuttaa, kun on pikkuisen parempi kuin vastustaja. Nämä opit kelpaavat moneen muuhunkin tilanteeseen. Afrikassa olleista safaritelttailijoista kerrotaan tarinaa, jossa leijonan ärjyessä teltan ulkopuolella toinen kaverista ryhtyi pukemaan kiireesti lenkkareita. ”Luuletko todellakin juoksevasi nuo merkkilenkkarit jalassa leijonaa nopeammin?” ”Ainakin sinua nopeammin, se saattaa riittää”, kuului hätäinen vastaus. Yritystoiminnassa näitä lenkkareita voi kutsua merkittäväksi kilpailueduksi.

 

Muurahaiset avuksi

Yrittäjä, joka seuraa kassavirtaansa ja toimintasuunnitelmaansa (tiekarttaa), saattaa kohdata tilanteen, jolloin käytettävissä olevat rahat eivät riitä. Tiekartalla on tullut eteen jokin este, jonka ylittäminen vaatii investointia mihin rahaa ei ole tarpeeksi. Tällöin tarvitaan muualta rahaa, kuten pankista, osakkailta tai vaikka enkelisijoittajilta. Tärkeää muurahaisten houkuttelemisessa ja suostuttelussa on, että yrittäjällä on esittää suunnitelma ja käsitys hankkeen hinnasta. Uskottavuutta onnistumiseen lisää, mikäli aikaisempi toiminta on ollut suunnitelmallista ja kannattavaa.

Yrittämiseen liittyy aina riskin mahdollisuus, ja yrittäjälle itselleenkin voi sattua kaikenlaista. Onneksi yksinyrittäjäkään ei ole yksin, jos hänellä on yrityskummi.

 

Palindromit

Palindromit ovat siitä mukavia, että riittää jos niistä muistaa puolet, joko alku- tai loppupuolen. Ei sen enempää. Ehkä tunnetuimpia englanninkielisiä palindromeja on:

”A man, a plan, a canal – Panama!”

Lausahduksessa minua viehättää, että koko homma perustuu tekijän laatimaan suunnitelmaan, jonka toteutuspaikaksi valikoitui Panama.

Pirkanmaan Yrityskummeista saa kokeneita mentoreita valmentamaan ja auttamaan yrittäjiä suunnitelmien laadinnassa, niin että firman pää pysyy pinnalla ja päästään eteenpäin. Siis pysytään plussan puolella. Kummitoiminnastakin on tietenkin olemassa palindromeja, tässä niistä yksi:

”Tilaa kummi, anna Immu kaalit.”

 

 

Jukka Isotalo

vuoden yrityskummi 2011

Ajankohtaista

Viittaammeko kintaalla?

Järjenjuoksukilpailut

EI YMMÄRRÄ

Takaisin ylös