Jukan juttuja osa 5: Kummitusjuttu

Nokipoikakin yritti

Monet perinteiset lastenlaulut ovat melodialtaan yksinkertaisia ja niiden sävelkorkeudet liikkuvat hyvin suppealla alueella. Tutussa kansansävelmässä ”Pieni nokipoika”, on korkein nuotti sijoitettu kohdalle ”yhä yLÖS yrittää”.  Niinhän sitä yrittäjän pitääkin, sillä ilman selkeää kasvutavoitetta pk-yritys menettää uusiutumiskykynsä, ja inflaatiokin saattaa olla taas pian nurkan takana. Tästä syystä varmaan myös laulun nokikolari ”ympärilleen katselee”. Tämä neuvo on vieläkin aivan olennaisen tärkeä, ja sen voi tehdä nykyään myös katolle kiipeämättä. Nokipojallahan tavoitteet olivat tosi korkealla: ”auringonkin arvelee voivan sieltä saavuttaa…”

Tästä laulun nokipojan ajoista on onneksi päästy parempiin toimintaolosuhteisiin, enää ei niin vain mennä uuninpiippuun katoamaan. Työsuojelumääräykset edellyttävät asianmukaisia suojavarusteita, jotta piipussa käynnit tai muut työtehtävät olisivat jatkossakin turvallisia ja mahdollisia.

Sunnuntaina 5.9 oli Yrittäjän päivä, Företagardagen. Laulun nokipoika oli varmaan käynyt lauantaina saunassa koska ”puhdas ompi muodoltaan, kun hän pyhän tultua pois saa olla piipusta”. Hänkin varmaan olisi viettänyt sunnuntaina Yrittäjän päivää. Puhtaat aatteet ja vaatteet sopivat hyvin yrittäjyyteen. Samoin on muistettava levätä ja pidettävä huolta omasta jaksamisestaan, muuten saattaa mennä aivan piippuun.

Aiheeseen liittyvä loppukevennys:

Kun keskustelin erään kaverini kanssa savukaasuista ja ilman saasteista, hän esitti minulle kysymyksen:

–        ”Tiedätkös mitä ne ilman pienhiukkaset ovat koostumukseltaan?

–        ???

–        ”No, pikeä tietenkin!”

 

Jukka Isotalo
Vuoden yrityskummi 2011

Ajankohtaista

Takaisin ylös