Yrityskummi on tuonut Kimmo Härköselle varmuutta ja uutta ajateltavaa

Jokaisessa tapahtumassa on hyvä olla Järjestys

– Hain keskustelukumppania, jonka kanssa voisi luottamuksellisesti
koeponnistaa erilaisia toimialaan liittyviä asioita numeroista alkaen, kertoo Kimmo
Härkönen.

Menemme yleisötapahtumaan nauttimaan. Luvassa on jotakin kauan odotettua. Näemme tähtiä. Hetken ainutlaatuisuutta täydentävät valot, äänet ja joskus savutkin. Totta kai ainutlaatuiseen hetkeen kuuluvat myös hyvä ruoka ja juoma.  Nauttiessamme emme arvaakaan, kuinka monesta pienestä asiasta onnistunut hetkemme on kiinni – ja hyvä niin. Yleisön joukossa saattaa kaikkea tarkkailla Kimmo Härkönen, jonka yritys Tapahtumapalvelu Järjestys Oy huomaamatta huolehtii, että kaikki on kunnossa.

– Olemme isojen ja pienien yritys- ja yleisötapahtumien turvallisuuskumppani, mutta teemme siinä sivussa myös paljon muuta. Meiltä löytyy tarvittaessa kalustoa ja tapahtumissa tarvittavaa infraa. Jos asiakas haluaa, hän saa meiltä palvelut avaimet käteen -periaatteella niin, että vain artistin tarvitsee saapua paikalle, kertoo Kimmo Härkönen.

Vuoden verran on Kimmo Härkösen kanssa toiminut myös yrityskummi Jouko Suokas, jolla on yhteistyöstä pelkästään hyvää kerrottavaa. Yritystoiminnan perusasioita ei juuri ole tarvinnut käsitellä.

– Pyrin tuomaan keskusteluihin uusia näkökulmia ja antamaan perusteita
päätöksentekoon, lupaa yrityskummi
Jouko Suokas.

– Pyrin tuomaan keskusteluihin uusia näkökulmia. Tarkoitus ei olekaan aina olla samaa mieltä, mutta todella hyvässä yhteisymmärryksessä on edetty. Pyrin antamaan perusteita päätöksentekoon, sanoo Suokas.

Kasvua hallitusti

Tapahtumapalvelu Järjestyksen toimisto on Tampereella, mutta tällä hetkellä Lahden talousalueelle keskittyvää ja Tampereen talousalueilla kasvavaa toimintaa ollaan edelleen laajentamassa. Järjestystä luodessaan Kimmo Härkönen ei ole liikkeellä yksin, vaan hänellä on apunaan yli sadan ammattilaisen verkosto, pääasiassa järjestyksenvalvojia.

– Lahden seutu on vielä ydinalueemme, mutta Tampere kasvaa, ja koko ajan löytyy yhteyksiä enemmän ja enemmän muuallekin. Viime vuonna hoidimme muun muassa yli 30 kirkkokonsertin järjestelyt viranomaisyhteyksineen, pelastus- ja turvallisuussuunitelmineen Rovaniemelle saakka. Pelkkä järjestyksenvalvonta on vain yksi osa työtämme.

Kimmo Härkönen kasvoi yrittäjäksi järjestyksenvalvojasta alan palveluja tarjoavan opiskelijoiden perustaman osuuskunnan kautta. Oma yritys on toiminut nyt kahdeksan vuotta. Koronasta huolimatta yrityksen liikevaihto oli 2021 parempi kuin koskaan aikaisemmin ja vuonna 2022 liikevaihto kaksinkertaistui ollen yli 640 000 euroa.

– Yrityksen nykyinen nimi kertoo toimintamme tarkoituksen. Homma laitetaan järjestykseen. Tänään pystymme toimittamaan asiakkaalle melkein mitä vain. Eräältä helsinkiläiseltä asiakkaalta oli unohtunut näyttelystä moottorisahojen veistopölli. Hoidimme paikalle pöllin ja tietysti samalla kaiken muun liikenteen ohjauksesta alkaen.

Ja toiminnan kasvulle ei näytä olevan rajoja. Viime vuonna kuvioihin tuli laboratorionäytteiden turvallinen kuljettaminen Kaakkois-Suomen alueella useammalla eri autolla. Erilaisia töitä on tarjolla koko ajan.

– Rekrytoimme koko ajan tiimiimme muun muassa järjestyksenvalvojia. Vaatimuksina on 18 vuoden ikä ja poliisin hyväksymä järjestyksenvalvojakortti. Koulutamme myös itse kaikki työntekijämme ja annamme tarvittavat varusteet. Työntekijämme voivat lukujärjestyksestä klikata, mihin tapahtumiin lähtevät. Tämä työ sopii lisäansioita haluaville opiskelijoille, mutta on meillä eläkeläisiäkin, kertoo Härkönen.

Kummista kumppani

Yksin yrityksen asioiden miettiminen innostaa aikansa, mutta yrityksen kasvun askelia Kimmo Härkönen ei halunnut miettiä pelkästään yksin. Turvallisuusalan asiantuntija ymmärtää, koska on aika hakea luotettavia kumppaneita. Kehräsaaren infotilaisuudessa hän innostui yrityskummitoiminnasta.

– Minä hain keskustelukumppania, jonka kanssa voisi luottamuksellisesti koeponnistaa erilaisia tähän toimialaan liittyviä asioita ihan numeroista alkaen. Kummiklinikan jälkeen aika nopeasti ilmoitin, että Jouko Suokas on valintani. Hänellä oli tietämys riskienhallinnasta ja turvallisuusalastakin, kertoo Härkönen.

Jouko Suokas on VTT:ltä muutama vuosi sitten eläköitynyt tekniikan tohtori, jolle riskienhallinta ja tuvallisuusala on hyvin tuttua. Hän on ollut muun muassa mukana STM:n, Suomen Yrittäjien ja vakuutusyhtiöiden toimesta kehittämässä turvallisuusjärjestelmiä pienille ja keskisuurille yrityksille. Kimmo Härköselle kummi Suokas on sanonut, että hänelle voi soittaa koska vain.

– Etenemme tilanteiden mukaan. Jos soittaa tai lähettää sähköpostin, saa vastauksen heti, kertoo Suokas.

Yrityskummin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja siitä tehdään erillinen salassapitosopimus. Luottamus Härkösen ja Suokkaan välille syntyi heti ensimmäisestä tapaamisesta, ja tapaamisia on ollut noin kuukauden välein.

– Jouko tekee aina hyviä kysymyksiä. Meillä ei ole tapaamisiin tiukkaa agendaa, mutta teen kyllä kotiläksyt hyvin. Aluksi puhuttiin paljon siitä, kuinka rekrytoin väkeä toimistoon. Otanko ulkopuolelta vai omasta väestä. Päädyin talon sisältä rekrytointiin, että saan heti luotettavaa väkeä, kertoo Härkönen.

– Yleensä vastaan Kimmon pohdintoihin: hyvä, jatka eteenpäin. Olen pyrkinyt tukemaan ideoita, joita hän on kyllä hyvin pohtinut. Korkeintaan olen kysynyt, onko joku kulma vielä miettimättä esimerkiksi riskienhallinnan kannalta, jatkaa Suokas.

Kummi avaa ovia

Uuden toimintavuoden alkaessa Kimmo Härkönen ei vielä tarkalleen tiedä, mitä edessä on. Kiireinen joulunaika on takana, talvi on hiljaisempaa, mutta kevät ja kesä taas juostaan. Hän haluaa kummin kanssa miettiä liiketoiminnan kasvattamista hallitusti niin, että vuosi olisi tasaisempi ja asiakkaita olisi myös talvella. Keskusteluista on syntynyt monta uutta asiaa, ja avautunut konkreettisesti oviakin.

– Olemme lähdössä toukokuun lopussa Helsingin Sanomien liitteenä julkaistavaan työympäristöä käsittelevään liitteeseen. Maaliskuussa Helsingin Messukeskuksessa esittelemme toimintaamme nykyisille ja potentiaalisille uusille asiakkaillemme. Ja siellä on toisena alan johtava toimija Suomessa. Olen tästä erityisen ylpeä. Ja haemme mukaan Pirkanmaan turvallisuusklusteriin, joka olisi mennyt ohi, jos yrityskummia ei olisi ollut, kertoo Härkönen.

Yrityskummi Suokas sanoo sukkuloineensa Kimmo Härkösen luvalla eri pirkanmaalaisten toimijoiden kanssa ja sieltä uusia yhteyksiä löytyi.

– Tällä tavalla löytyi turvallisuusklusteri ja myös Keskustori-kuvio liittyen kesäterassiin torilla. Kun minä luen vaikkapa lehtiä, mietin hyvin usein, onko niissä jotakin yhdellekään kummiyritykselleni. On kiva antaa ja käyttää omia verkostoja toisten hyväksi, sanoo Suokas.

Jokaisen tapahtuman järjestäminen on Kimmo Härkösen mielestä myös osa myyntiä. Hänellä ei ole varaa epäonnistua. Tapahtumapalvelu Järjestys omaa korkeimman AAA-luokituksen, nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin. Työntekijät viihtyvät ja osa asiakkaistakin on ollut matkassa hyvin pitkään.

– Tämä ala on hyvin vaativaa. Ja asiakkaiden kanssa lähden aina siitä, että ”kaikki laitetaan järjestykseen”, sanoo Kimmo Härkönen.

Teksti: Juha Kosonen

Ajankohtaista

Yrittäjä Virpi Lehti haluaa yrityskummi Eija Niemeltä varmuutta ajatuksilleen

Suomen johtava rappurallien valmistaja on menestyvä perheyritys

Haastavat olosuhteet ja nopea päätöksenteko DC Worksin arkea

Takaisin ylös