Yrityskummit ovat Tampereen pormestarille kokemuksen ääni

Tampereen kaupunki on Pirkanmaan Yrityskummien keskeisimpiä yhteistyökumppaneita. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen näkee yrityskummit tärkeänä osana yrityksille suunnattavaa tukitoimintaa. Yrityskummit puhuvat kokemuksen äänellä, mikä on alkavalle yritykselle sekä  yritystoimintansa kehittämistä miettivälle apu päätöksenteossa. Kaikkea ei tarvitse opetella ”kantapään kautta”.  

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen tutustui Pirkanmaan Yrityskummien toimintaan jo työvuosinaan TE-Keskuksessa 2000-luvun alussa. Kun kummien toimitilat olivat TE-Keskuksen kanssa samassa rakennuksessa Kauppakadulla, olivat tapaamiset lähes päivittäisiä.

– Näin hyvin läheltä, mitä toiminta on. Vuosien saatossa olen seurannut kummien toimintaa monessa eri yhteydessä. Mitä  tahansa tukitoimintoja yrityksille tarjotaankin, kokemuksen ääni on korvaamaton ja todella tärkeä yrittäjälle. Ja olihan minulla tavallaan oma yrityskummikin, Harri Meller, kun aloittelin kansanedustajan työtäni. Pääsin hänen kanssaan kiertämään yrityksiä ja seuraaman hänenkin työtään, kertoo Ikonen.

Yrityskummien uusin avaus Kasvun Eväät on pormestari Ikosen mielestä todella tervetullut hanke, koska maakunnan yrityksissä on paljon kasvupotentiaalia. Myös kummien startup-toiminta nuorille saa pormestarilta kiitosta.

– Tämän hetken nuoret ovat avoimempia yrittäjyydelle kuin aikaisemmat sukupolvet. Nuoret tarvitsevat lisää tietoa yrittämisestä ja ennen kaikkea rohkaisua ottaa ensimmäinen askel yrittämisen polulla.

Hyvinvoiva elinkeinoelämä luo hyvinvoinnin

 Hyvinvoiva elinkeinoelämä on suomalaisen hyvinvoinnin perusta. Pormestari Ikonen lähtee siitä, että elinkeinoelämän toimintaedellytysten turvaamisen pitää olla niin Tampereen kaupungin, Pirkanmaan maakunnan kuin Pirkanmaan Yrityskummienkin keskeisin tehtävä.

– Esimerkiksi kuntien tehtävät ovat juuri nyt muuttumassa, kun sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät pois. Toisaalta kunnille on tulossa myös TE-toimistojen tehtäviä ja näin kuntien rooli yritysten ja elinkeinoelämän rajapinnassa korostuu. Viranomaiset eivät tee työtä koskaan yksinään, vaan ovat osa verkostoa, jossa yrityskummeillakin on oma tärkeä paikkansa.

Elinkeinoelämän toimijoilla on erilaisia rooleja, ja sana kummi kuvaa Anna-Kaisa Ikoselle erinomaisesti yrityskummien roolia.

– Kummia tarvitaan yrityksessä hyvin monenlaisissa vaiheissa, olisi sitten kyse vaikkapa sukupolvenvaihdoksesta, yrityksen perustamisesta tai kasvusta tai markkinoinnista. Kummi on yrityksen erilaisissa tilanteissa eteenpäin auttava voima, joskus olkapääkin. On erittäin tärkeää, että yrityksillä on erilaisissa vaiheissa rinnalla kulkijoita, mitä yrityskummit parhaimmillaan ovat.

– Yrityskummien kokemus on mittaamattoman arvokas. Se on tietoa, miten erilaisista asioista on ennen selvitty, miettii Ikonen.

Osaamisesta saa tehdä numeroa

 Tullessaan pormestariksi Anna-Kaisa Ikonen sanoi, että tamperelaisten yritysten pitää ”loistaa”. Kaupungin elinkeinoelämä ei enää tänään lepää yhden ainoan alan varassa, vaan kaupungissa on pormestari Ikosen mielestä  erinomaista osaamista hyvin monella alalla.

– Monissa yrityksissä on ainutlaatuista osaamista muiden edellä, mutta meillä on vielä peri tamperelainen ajattelu, että ”ei tehdä tästä nyt numeroa”. Minusta aivan hyvin voidaan tehdä numeroa siitä, että täällä on aidosti kovaa osaamista monella alalla. Viedään rohkeasti maailmalle tätä osaamista ja käytetään itse myös täkäläisiä palveluja. Autetaan näin yrityksiä loistamaan.

Tampere valittiin jo toista kertaa peräkkäin myös Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi. Tämä selviää T-Median   Vetovoima&Vaikutus -tutkimuksesta, jossa selvitettiin potentiaalisten asukkaiden näkemyksiä Suomen kymmenen suurimman kaupungin vetovoimasta.

– Meillä korostuvat erityisesti elinvoima ja yhteistyö eri toimijoiden kesken. Tähän meidän on panostettava jatkossakin.

Juuri valmistunut Nokia-areena on viimeisin Tampereen saavutusten joukossa. Parhaillaan areenassa pelataan MM-jääkiekkoa. Kuinka monta ottelua pormestari aikoo katsoa?

– Kyllä Suomen pelit aika tarkkaan katson. Tämä on sellainen asia, joka pitää elää todeksi. Meillä on ollut rohkeutta tehdä yhdessä isoja asioita ja niistä pitää pyrkiä myös nauttimaan yhdessä.

Elinvoima on kaupungin dynaamista kehittämistä


 Vuoden 2023 alusta kuntien toiminnassa korostuu elinvoima. Koska Suomen kunnat ovat erilaisia, elinvoimakin on erilaista. Punkalaidunta ja Tamperetta ei voi verrata, mutta molemmissa kunnissa elinvoima-asioita on mietitty viimeaikoina hartaasti.

– Se on kaupungin dynaamista kehittämistä ja tulevaan katsomista. Meillä on takana pari hyvin haastavaa koronavuotta. Nyt tuli vielä Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka heijastuu pitkinä varjoina myös tänne. Tämän kaiken keskellä meidän pitää pystyä katsoman tulevaisuuteen ja luoda edellytyksiä. Meillä pitää olla tekemisen meininki – otimme kaupungin strategiaankin ajatuksen: olemme tekemisen kaupunki.

Kaupungissa on osaamista ja siellä pitää olla myös positiivista pöhinää.

– Olemme tapahtumien, kulttuurin ja urheilun kaupunki, mutta myös vahvan elinkeinoelämän kaupunki. Kaikesta tästä syntyy elinvoima. Ja kaupungin tehtävänä on erityisesti yritysten toimintaedellytysten – kilpailukyvyn ja osaamisen – turvaaminen. Näin vahvistuu myös työllisyys.

Pienissä kunnissa elinvoima on Ikosen mielestä vielä lähempänä asukkaita olevaa toimintaa, kun Tampereella tapahtumistakin puhutaan jo tapahtumateollisuutena.

– Kyllä Tampereellakin on paljon opittavaa pienten kuntien mutkattomuudesta ja sujuvasta asioinnista. Ja Tampere tarvitsee ympärillä olevaa maakuntaa siinä missä maakunta Tamperettakin, ajattelee Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Teksti: Juha Kosonen

Kuva:  Valokuvastudio Torkkeli

 

Ajankohtaista

Heidi Rämö Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnanjohtajaksi

KUNTAKUMMI-HANKKEESSA TULEMME ASIAKKAAN LUO

Yrityskummin on oltava hyvä kuuntelija

Takaisin ylös