E=mc2

Otsikon tuttu Albert Einsteinin lohdullinen ”atomipommin kaava” muistuttaa meille, että energiaa universumissa riittää varmasti jaettavaksi ihan kaikille ja myös tuleville sukupolville. Kaavan potenssiin korotettu valon nopeuskin on jo kiihdytetty tappiinsa. Kuitenkin olemme varmaan kaikki samaa mieltä siitä, ettei koko energiamäärää kannata käyttää kerralla. Toivoihan Kari Suomalainenkin neuvona jälkipolville hautakiveensä tekstiksi: ”Syö säästäen savea. Sukulaiset.” Käyttäkäämme energiaa siis jatkosakin maltilla, sitähän olemme pörssisähkön opastuksella harjoitelleet. Seuraavassa on muutamia vinkkejä kohtuukäytöstä ja energiatason ylläpidosta.

Tuulipuistot

Suomessa on perinteisesti istutettu puita metsiin ja puistoihin. Nyt on runkojen kokoa ja korkeutta reippaasti kasvatettu tuulivoimaloiden muodostamissa tuulipuistoissa. Myös merituulivoimaloita suunnitellaan laajennettaviksi.  Näin saataisiin energiatalouttamme veto- ja vetyvoimaisemmaksi. Vaikka perinteisen vesivoiman laajentamisesta on suurin osin luovuttu, todettakoon, että tuulipuistot toimivat myös sateella.

Tuulipuistojen sijoittamisessa rajoittavana tekijänä on ollut Suomen Puolustusvoimat, jotka haluavat olla varmoja vainolaisen lennokkien paikantamisesta. Korkealla pyörivä roottori saattaisi aiheuttaa häiriön, jolloin tutkan kaikusignaali saattaisi lähteä lapasesta.

Fysioterapeutit

Fysioterapeutit auttavat ihmisiä pysymään liikkeellä, ja niin liike-energia ja työkyky säilyvät. Joskus heidän kanssaan syntyy sähköinen tunnelma, kun he täällä Tampereella usein utelevat: varaako jalka? Olisi todella hienoa, jos jalka ja mieluummin molemmat jalat varaisivat. Silloin niistä saisi virtaa koko päiväksi! Sekä työn että energian mittayksikkö on Joule (J). Toki joutenoloakin tarvitaan, mutta siinä Joulemäärät ovat nolla. (Varmaan kaikki fysiikan tunneilta muistavat, että 1 J = 1 Nm = 1 Ws.)

Liikenne

Vaikka suurissa asutuskeskuksissa korkeiden tonttihintojen takia ihmisten liikuttelu pystysuunnassa on usein edullisempaa kuin vaakatasossa, kyllä katuja ja teitä edelleen tarvitaan. Moottoriliikenteessä kulkuneuvot käyttävät sähköä, bensaa(+etanolia) tai dieseliä. Kapeilla kaduilla ei kaahailua sallita, ja energiaa siis säästyy. Kaikkein kapeimmilla kujilla ja poluilla mahtuu ajamaan polkuautolla, joka ei käytä energialähteenä sähköä eikä fossiilisia polttoaineita. Myös polkupyörän käyttö on hiilijalanjäljeltään pieni. Konventionaalisen potkulaudan käyttäjän aiheuttama jalanjälki on harvahko mutta toispuoleinen. Sähköpotkulautoihin on tulossa hybridikielto: kuljettajaan ei saa enää tankata etanolia.

 

Jukka Isotalo

vuoden yrityskummi 2011

Ajankohtaista

Viittaammeko kintaalla?

Järjenjuoksukilpailut

EI YMMÄRRÄ

Takaisin ylös