”JOS YKSI OVI SULKEUTUU, JÄÄ MONTA OVEA AUKI”

Yrityskummi Tapani Matintalo löytää yrityksen huonoistakin luvuista aina ratkaisuja.

Tapani Matintalo on aikaansaava mies. Takana ovat muun muassa menestyneet liiketoimet tilitoimisto- ja vakuutusaloilla. 1990-luvun puolivälissä Matintalo perusti Vammalaan perintään ja rahoitukseen erikoistuneen Perintävakanssi Oy:n, jonka kasvatti lyhyessä ajassa Suomen toiseksi suurimmaksi perintätoimistoksi. Yritys myytiin Svea Ekonomille Ruotsiin 2005 ja Matintalo jäi taloon töihin perintätoimintojen johtajaksi vuoteen 2014.

– Perintään ajauduin oikeastaan vahingossa. Menin saneeraamaan yhtä perintäfirmaa alas, mutta vähän aikaa keskusteltuani päätinkin ajaa sen ylös. Ensimmäisenä vuonna oli 52 toimeksiantoa ja kun lähdin pois, meillä oli 270 000 toimeksiantoa vuodessa. Kun aloitin oli henkilökuntaa yksi ja kun lähdin heitä oli 156. Kasvu Suomessa oli lähes pystysuoraa viivaa. Yhtenäkin vuonna ostettiin seitsemän toimistoa. Mukana oli onnea ja olihan sitä silloin ehkä tyhmän rohkeakin, muistelee Matintalo.

Hyvä tilitoimisto on yrittäjälle aarre

Nykyään Tapani Matintalo on virallisesti eläkkeellä, mutta ei malta pitää bisneksestä näppejään pois. Jo perintä-toimiston rinnalle karttui yrityksiä talonrakennuksesta rengas-korjaamoon. Matintalo pisti yritykset kuntoon ja myi eteenpäin.

– Bisnes on periaatteessa samanlaista, oli ala mikä hyvänsä. Samat laskennan lait pätevät, viivan alle pitäisi aina jotakin jäädä. Yrittäjä keskittyy yleensä koko tarmollaan omaan osaamiseensa ja paperihommat koetaan välttämättömäksi pahaksi. Avuksi tarvitaan tilitoimistoa ja tässäkin sanon, että Suomessa on edelleen kirjaamistoimistoja ja tilitoimistoja.

Ennen kirjattiin ja tehtiin yrittäjälle ehkä jokin yhteenveto. Nykyisin Matintalon mielestä tilitoimistolla pitäisi olla yrityksessä talouspäällikön rooli.

– Tilitoimiston pitäisi nykyään neuvoa yrittäjää esimerkiksi investoinneissa. Tai jos rahaa on yrityksen tileillä liikaa, miten ne oikein sijoitetaan. Avustan vielä tyttäreni tilitoimistossa ja meillä on tapana käydä asiakkaiden kanssa kaksi kertaa vuodessa numeraaliset asiat läpi. Samalla katsellaan muutenkin yrittäjän elämää. Mitä kuuluu ja onko kaikki hyvin?

Hyvä tilitoimisto selvittää aina myös yrittäjän tulevaisuuden suunnitelmia. Onko tämä aikeissa laajentaa, myydä vai kokonaan lopettaa.

– Meidän tehtävä on sparrata, joskus tosin jarruttaakin. Nykyään pankit vaativat – ja monen yrittäjän onneksi – investointeihin tarkat laskelmat. Jos ostat esimerkiksi 200 000 euron CRC-sorvin, on selvitettävä, missä ajassa se        kuoletetaan? Tarvitaanko sorville työntekijä tai jopa uusi tila? Paljonko liikevaihto muuttuu? Paljonko sorvin ostaminen vaikuttaa tulokseen?  Mikä uuden sorvin tuotto on kymmenen vuoden aikana?

Tapani Matintalo toivoo yrittäjien aina miettivät investointejaan hyvin tarkasti. Hyvin harvoin tileillä on sittenkään niin löysää rahaa, että sen voi polttaa hetken mielijohteesta. Tätäkin Matintalo on ivä kyllä nähnyt.

Halu auttaa toi kummiksi

Kun monta kertaa kysyi, sai Tapani Matintalolta vastauksen, että hän on yo-merkonomi. Loppututkinnot ja arvosanat eivät miestä kiinnosta, numerot ja matematiikka kylläkin. Käräjiäkin hän on osaamisellaan istunut. Yrityskummiksi Matintalo löysi tiensä Harri Mellerin kehotuksesta ja hieman mietittyään.

– Minä haluan auttaa, jos vain suinkin voin. Sosiaalinen auttaminen tulee sukujuurista perintönä. Jo kotona oli kasvattilapsia. Olen lionstoiminnassakin vahvasti ollut mukana jo yli 30 vuotta. Auttamisesta saa aina itsekin jotakin, eikä raha aina sittenkään ratkaise kaikkea. Elämme ihmisten maailmassa.

Taloushuolet ovat selvitettävissä

Tapani Matintalo on ollut yrityskummi yhdeksän vuotta. Hän on taustansa vuoksi keskittynyt talousasioihin. Vuosien varrella eteen on tullut ongelmatapaus, jos toinenkin.

– Pääasiassa minun asiani selviävät nopeasti, mutta aina auttaminen ei ole jäänyt pariin kertaan. Onpa heitäkin, jotka pitävät yhteyttä tavalla tai toisella edelleen. Yrityksen menestymisestä halutaan kertoa tai mielipidettä jostakin asiasta kysyä.

Talousasioihin keskittyvä yrityskummi puhuu yleensä suoraan jopa konkurssistakin.

– Joko konkurssihakemus on jätetty tai tullaan jättämään. Usein keikutaan siinä rajallakin, mitä seuraavaksi
tapahtuu. Luvut ovat lukuja, ikäviäkin, mutta kummin on silti kuunneltava ja kysyttävä, mitä yrittäjä haluaa.
Joskus yhteydenotto kummiin on viimeinen hätähuuto.

Tunnelin päästä paistaa sittenkin valo

Ahdingossa olevan yrittäjän elämänhalukin saattaa olla jo kadoksissa. Kuvaan ovat astuneet ongelmat perheen kanssa ja alkoholikin. Valoa ei saata enää näkyä tunnelin päässä, kun Matintalo aloittaa kummin tehtävänsä.

– Kun asioita perataan ja lukkoja keskustellen avataan, valo tunnelin päästä pilkahtaa kumminkin. Olen aina sanonut, että jos yksi ovi sulkeutuu, jää monta ovea auki tai avattavaksi. On vain uskallettava niitä avata.

Firman saneeraus ja konkurssikin ovat edelleen monelle kuin musta vaate, mutta Tapani Matintalo on saanut monelta asiakkaaltaan ratkaisuehdotuksistaan kiitostakin.

– Jo se, että asioihin saadaan ratkaisu, auttaa yrittäjää.

Yrityskummi ei tee ratkaisuja, vain ehdotuksia. Tosin Matintalo on niin kokenut ehdottaja, että häntä kuunnellaan.

– Monesti asioissa ollaan liian myöhään liikkeellä, ja ongelmat ovat kasautuneet niin, että ehdotukseni ovat vain huonoja. Yrittäjähän ajattelee niin, että tämä vuosi meni huonosti, mutta ensi vuonna menee paremmin. Ikävä kyllä se ei mene näin.

Varsinkin korona-aika on pistänyt monen pk-yrittäjän maailman sekaisin.

– Nythän on monella alalla kaikki sekaisin. Hinnat nousevat, toimitukset viivästyvät ja kaupat peruuntuvat. Sopimuksissa ei ole kunnon sanktioita. Yrittäjälle saattaa jäädä mittatilaustyönä tehty asia käteen, joka yhtäkkiä muuttuu epäkurantiksi tavaraksi nurkkiin pyörimään.

Tapani Matintalo jakaa yrityskummina omia kokemuksiaan, joita työelämässä on tarttunut.

  • Hieno tehtävä, päivääkään en vaihtaisi pois. Tässä on tullut uusia tärkeitä tuttavuuksia niin kummeista kuin yrittäjistäkin.Ja eihän minulla tässä ole mitään muuta kuin aikaa auttaa.

Pääkuvassa yrityskummi Tapani Matintalo.

-Teksti ja kuvat Juha Kosonen

 

Ajankohtaista

Yrityskummi auttaa yrittäjää kasvussa ja kannattavuudessa

Lue lisää: Yrityskummi auttaa yrittäjää kasvussa ja kannattavuudessa

Kuullaanpas kummia: Juha Österlund tarjoaa kummiyrityksen käyttöön kokemuksensa

Lue lisää: Kuullaanpas kummia: Juha Österlund tarjoaa kummiyrityksen käyttöön kokemuksensa

Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Lue lisää: Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Iloa ja vaikuttavuutta vapaaehtoistyössä – Jouko Suokas (Aamulehti 3.3.2022)

Lue lisää: Iloa ja vaikuttavuutta vapaaehtoistyössä – Jouko Suokas (Aamulehti 3.3.2022)
Takaisin ylös