Suunnistajataustainen kummiyritys:
Teemu Joensuun Zoneatlas ohjaa oikealle tielle ja elämysten kartalle
Yllättävä viivästys. Lentoni Lontooseen on kolme tuntia myöhässä. Tylsää! Sitähän odottaminen lentokentällä on. Vai onko sittenkään?
Ei, ei ole odottaminen tylsää, kun ymmärrän etsiä käsiini Helsinki Vantaan kentältä löytyvän uuden palvelun, joka tarjoaa oivallisia ajankulutusvaihtoehtoja välilaskun tehneelle tai muusta syystä odottamaan joutuvalle matkustajalle.
Palvelu on tamperelaisen kasvavan innovaatioyrityksen, Zoneatlas Oy:n kehittämä Stopover Guide. Ruutuopas kertoo minulle, että ehdin odotellessani piipahtamaan esimerkiksi ilmailumuseossa ja voin kokeilla siellä jopa lentosimulaattoria. Hyvä ehdotus!
Eri kohteisiin opastava Stopover Guide löytyy lentokenttäterminaalin keskeisiltä paikoilta. Ruutu kysyy matkustajan odotustuntien määrän ja tarjoilee sen perusteella nipun vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa käytössä oleva aika. Opaspalvelusta voi valita itselleen ajan kuluksi liikuntaa, shoppailua, kulttuuria, historiaa, tiedettä, ravintoloita, luontopolkuja, taidetta ja paljon muuta. Kaikille mieltymyksille on jotakin. Ja mikä parasta, ehdotuksiin on liitetty selkeät aikataulut, kulkuneuvo- ja reittiopastukset sekä kartat.
Suunnistusperheestä suunnan näyttäjiksi
Teemu Joensuu on edellä kerrotun palvelun kehittäjäfirman eli Zoneatlas Oy:n toimitusjohtaja ja pääomistaja. Yritys toimi aikaisemmin nimellä Tietotemput Oy. Teemu on lähtöisin juurevasta pohjoispohjalaisesta kunnasta eli Nivalasta, perheestä, jossa on aina harrastettu aktiivisesti suunnistusta. Nykyisyys on siis luonnollista jatkumoa varhaisille karttapoluille. Zoneatlaksessa on mukana myös Teemun veli Timo, joka on kotimaan lisäksi kansainvälisestikin kysytty ja tunnustettu karttasuunnittelija. Timo on siskonsa Marttiinan jälkeen Joensuun perusperheestä eniten suunnistuskilpailujen arvopalkintoja niittänyt ”rastittaja”. Veljesten lisäksi Tampereen modernissa MOW-keskuksessa toimivassa Zoneatlaksessa työskentelee kuusi erikoisosaajaa. Yrityksen päätuotteeksi ovat nousemassa vahvasti juuri lentokentän ympäristön kaltaiset paikkatietopalvelut.
Muun muassa Nuuksion kansallispuiston kävijöitä helpottamaan on Zoneatlaksessa luotu oivallinen vuorovaikutteinen opastuspalvelu Nuuksioon.fi. Erilaisten ja eritasoisten reittiohjeiden ja -vaihtoehtojen lisäksi palvelu näyttää kävijälle sopivat julkisen liikenteen yhteydet kotiosoitteesta. Teemu Joensuun mukaan heidän yrityksensä interaktiivisten karttapalveluiden luontityökalu on helposti sovitettavissa palvelemaan esimerkiksi kaupunkikehitystä, kuntien matkailua, lukuisia erilaisia luontokohteita, huvipuistoja, kesä- tai talviurheilun keskittymiä, kauppakeskuksia ja isoja hotellialueita.
Kummikumppanuutta
Zoneatlas Oy on Pirkanmaan Yrityskummit ry:n kummiyritys. Kummina toimii Jouko Suokas. Molemminpuolinen onnistumisen ilo ja eteenpäin menemisen riemu sekä rohkeus, nämä kaikki tunnelmat ovat aistittavissa, kun kuuntelemme sekä kummia että kummitettavaa.
Innovaatiokumppani
Paikkatietopalveluihin keskittyminen on alkanut tuottaa myös tulosta. Zoneatlas Oy voitti viime vuonna Metsähallituksen järjestämän innovaatiokilpailutuksen ja toimii Metsähallituksen innovaatiokumppanina. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Teemu Joensuun johtama yritys kehittää ja pilotoi yhdessä Metsähallituksen kanssa Suomen luontoon uudenlaista karttapohjaista retkeilijöiden digitaalista palvelukanavaa, Retkikompassia. Teemu Joensuu kertoo, että Metsähallituksen käynnistämässä retkeilyalueiden palvelukanavan rakentamisen ensivaiheessa käyttäjät pääsevät jättämään palautteita, ehdotuksia, retkitunnelmointeja ja kommentteja kartalle sekä kohdistamaan niitä esimerkiksi laavuihin ja muihin retkeilyrakenteisiin. Pilotti laajenee kevään mittaan kahteen uuteen kansallispuistokohteeseen.
Teemu Joensuu kertoo, että Metsähallituksen käynnistämässä retkeilyalueiden palvelukanavan rakentamisen ensivaiheessa käyttäjät pääsevät jättämään palautteita, ehdotuksia, retkitunnelmointeja ja kommentteja kartalle sekä kohdistamaan niitä esimerkiksi laavuihin ja muihin retkeilyrakenteisiin. Pilotti laajenee kevään mittaan kahteen uuteen kansallispuistokohteeseen.
Teemu Joensuu kertoo, että Metsähallituksen käynnistämässä retkeilyalueiden palvelukanavan rakentamisen ensivaiheessa käyttäjät pääsevät jättämään palautteita, ehdotuksia, retkitunnelmointeja ja kommentteja kartalle sekä kohdistamaan niitä esimerkiksi laavuihin ja muihin retkeilyrakenteisiin. Pilotti laajenee kevään mittaan kahteen uuteen kansallispuistokohteeseen.
16-vuotiaana yrittäjäksi
Toimitusjohtaja Teemu Joensuu aloitti yrittäjäuransa jo varhain eli voitettuaan yläasteikäisille suunnatun valtakunnallisen verkkosivujen suunnittelukilpailun. – Siitä tuli aika tavalla näkyvyyttä.
– Palveluistani kiinnostuneet asiakkaat eivät halunneet kuitenkaan maksaa työstä palkkana ja siihen liittyviä sivukuluja, joten päädyin perustamaan silloin 16-vuotiaana oman yrityksen. Kävelin koulumatkalla verotoimistoon ja siitä se alkoi.
– Tein verkkosivuja tilauksesta koko lukioajan ja jatkoin sivutoimista yrittämistäni myös opiskellessani Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamista sekä lisäksi sivuaineena tietotekniikkaa. Diplomi-insinööriksi valmistuttuaan Teemu Joensuu perusti ensin opiskelukaverinsa kanssa yhteisen tietotekniikka-alan startupin, jossa hän on yhä osaomistajana. Sittemmin mies on keskittynyt webbipalveluihin erikoistuneen, nyt puheena oleva Zoneatlas Oy:n (ent.Tietotemput) kehittämiseen ja kasvattamiseen.
– Teemme edelleenkin räätälöityjä verkkopalveluja, mutta kasvua haemme Zoneatlaksessa näiden paikkatietopalvelujen ja tuotteidemme kautta, kertoo Joensuu.
Kummikumppanuus
Kummitoimintaan Joensuu tutustui ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten. – Ja sainkin heti ison avun. Pääsin toiveitteni mukaisesti klinikalle ja tapasin extramäärän loistavia kummikandidaatteja. En valinnut ketään, sillä sain jo siinä ensitapaamisessa monta erinomaista neuvoa. Niiden avulla kykenin selättämään sen hetkiset haastepaikat.
– Kun sitten seuraavassa vaiheessa päätimme lähteä isomman kasvun tielle ja luoda verkkopalvelujemme rinnalle kokonaan uuden väylän, tiesimme tarvitsevamme apua ajatteluumme. Niinpä pyysin päästä uudelleen kummiklinikalle. Siellä kohtasimme Jouko Suokkaan kanssa, kertoo Teemu.
Antamista ja saamista
Joukosta ja Teemusta näkee sekä kuulee, että nyt ovat antaja ja saaja kohdanneet niin, että molemmat saavat ja molemmat antavat. Kombinaatio näyttää sivustakatsojan silmissä ihanteelliselta yrityskummitoiminnalta.
– Nämä meidän keskustelumme ja muutaman hengen ryhmätapaamisemme ovat juuri tälle meidän firmallemme ja sen hengelle sopivia. Malli on perinteistä hallitustyöskentelyä avoimempi, kevyempi ja epävirallisempi. Se toimii hyvin, kertovat Teemu ja Jouko.
Suokas-Joensuu -yhteistyötä on nyt kestänyt reilun vuoden verran. – Tapaamme noin kolmen viikon välein. Yhteistyömme on kivaa ja kiinnostavaa. Mielenkiintojemme kohteet ovat yhteneväiset.
Teemu kertoo, että hän koki Joukon heti ensitapaamisella juuri siksi ”oikeaksi”. – Jouko osasi myydä hyvällä tavalla meille itsensä ja kykeni tuomaan myös omat vahvuutensa esille. Tuntui, että katsoimme samaan suuntaan, kertoo Joensuu.
– Minä taas koen, että juuri nämä Zoneatlaksen miehet osasivat klinikalla myydä minulle itsensä. Tiesin nopeasti, että olen kohdannut osaavien ihmisten joukkueen ja tiesin senkin, että myös minulla saattaisi olla heille jotain annettavaa. Näin sanoo Jouko, jonka oma osaamiskartasto on melkoinen.
Suokas on toiminut muun muassa VTT:n toimitusjohtajana ja tehnyt tutkimuslaitoksessa peräti 40 vuoden mittaisen työuran. Jouko on myös kokenut hallitustyöntekijä. Hänellä on laaja kansainvälinen kokemus, huikea kumppaniverkosto eri puolilla maailmaa ja merkittävät akateemiset linkit kaikkialle.
– Koen, että minulla on tässä kerrassaan ihanteellinen kummiyritys. Zoneatlas on nuorekas, innovatiivinen, dynaaminen ja kasvuahaluinen. Täällä ihmiset haluavat ilmiselvästi oppia koko ajan lisää. Olemme käyneet mielestäni erinomaisia sparrauskeskusteluja.
Prosit!
Teemu Joensuu sanoo oppineensa kummiyhteydestä sen, että asioiden pallottelu ja jakaminen hyvän kumppanin kanssa on todella tuloksellista. – Tämä on parhaimmillaan todellakin antamista ja saamista. Mietin usein, että vielä jonakin päivänä haluan ehkä itsekin olla kummi jollekin tarvitsevalle.
Näin siis sanoo mies, joka vaihtaa kohta palaverimme päätyttyä maisemaa. Hän ajaa Mieskuoro Laulajien harjoituksiin ja ottaa paikkansa arvostetun kuoron bassorivistössä. Kohta kuoron jälkeen alkavat sitten toiset treenit eli koolla on seuraavaksi tirolilaista tättärää-humbaa soittava Sauerkraut7-niminen yhtye. Se olisikin jo sitten oman tarinansa arvoinen. Prosit!
Teksti Ulla Aurio/Kuvat JP Kinos ja Sauerkraut7:n arkisto
Sauerkraut7 -yhtye