Ajatusmunimon tarkoituksena on pyöräyttää tietoisuuteemme erilaisia munauksia ja lähettää niitä edelleen ajatushautomoihin pohdittaviksi. Koska ongelmiin on hyvä etsiä useampia ja mahdollisesti toisiaan täydentäviä ratkaisuja, tarkastelemme seuraavassa neljän eri hautomon näkemyksiä. Mitä pitäisi tehdä, kun maapallollemme on syntynyt ihmisistä liikaa tunkua?
Ylös-ulos
Tämä hautomo tarjoaa rakettitieteeseen perustuvaa osaratkaisua. Se suunnittelee kooltaan rajoitetun ihmisjoukon lennättämistä ulkoavaruuteen uuteen asuinpaikkaan. Sinne muuttaneet voisivat kenties halutessaan ostaa kryptovaluutalla kotimaanlentojakin. Toistaiseksi projektista ovat kiinnostuneet lähinnä etätyöntekijät.
Jalanjäljittäjät
Ajatushautomon päämääränä on vähentää erilaisten laskennallisten jalanjälkien määrää ja kokoa. Esimerkiksi ravintotuotannosta olisi ihmisten syytä syödä suoraan enemmän kasviksia, eikä syöttää niitä ensin eläimille ja sitten vasta popsia ns. kotieläimet. Näin tämän hautomon mukaan ravintotuotantoon vapautuisi enemmän pinta-alaa ja lisäksi metaanipäästöjä ilmakehään vähennettäisiin.
Geometrikot
Geometriahan tarkoittaa alun perin maanmittausta, mutta siitä sittemmin on kehittynyt oma matematiikan haaransa. Koulutunneilta varmaankin muistamme, että pallonmuotoisen kappaleen pinta-ala on tilavuuden suhteen minimissään. Geometrikot ovat alustavasti pohtineet, kannattaisiko nyt jo navoiltaan lievästi litistynyttä maapalloa lytätä enemmän kiekkomaiseksi, jolloin asumispintaa saataisiin enemmän. Suositusta tähän ei kuitenkaan ole annettu.
Mansen malli
Mansen mallin mukaan maapallomme pinta-alaa voidaan kasvattaa myös kovertamalla palloa ontoksi. Tätä mallia on jo ruvettu käytännössä toteuttamaan, ja pinnan alta louhitusta kiviaineksesta rakennetaan parhaillaan Näsijärveen uutta saarta ratikkaliikenteen väyläksi. Kovin yltiöpäisesti tätäkään ajatusmallia ei kannata soveltaa. Onhan niin, että etäisyyden kasvaessa pallon keskipisteestä gravitaatiovoima heikkenee. Ja vetovoimaisuudestaan Tampere tuskin haluaa luopua.
Jukka Isotalo
vuoden yrityskummi 2011