Suurten yritysten talousammattilainen haluaa auttaa yksinyrittäjääkin

Yrityskummi Jukka Salovaara työskenteli 1980-luvun alusta aina 2000-luvun alkuun suurten yritysten taloushallinnossa. 

– Työnkuva on ollut laskentaekonomista talousjohtajaksi. Pari vuotta olin Saksassakin, mikä antoi perspektiivin  katsoa Suomea hieman kauempaa. Pitkän työuran jälkeen olin noin 1,5 vuotta työttömänä, kertoo Salovaara.  

Työttömyys oli Salovaaralle elämän murrosvaihe. 55-vuotias ekonomi piti työllistymistään liki mahdottomana. 2009 hän sai vinkin Pirkanmaan Yrityskummien toiminnasta, joka kiinnosti, koska vinkin antaja kertoi kummitoiminnan olevan myös kummeille verkosto. Syksyllä 2009 alkoi yrityskummien jäsenyys, mikä pisti miehen lukemaan hieman  organisaatiopsykologiaakin. 

– Sain 2010 kesällä töitä, en kuitenkaan kummien verkoston kautta. Siirryin pk-sektorille selvästi pienempään maailmaan,  mutta pysyin edelleen talousasioissa.


Tehtiin töitä ja jutusteltiin 

Jukka Salovaara kävi Tampereen Kauppakamarin HHJ-kurssin ja suoritti tutkinnonkin, mikä auttoi elämän murrosvaiheen yli ja antoi edelleen perspektiiviä uuteen työhön ja kummina toimimiseen. Pk-sektori otettiin haltuun. 

– Löysin yrittäjävetoisen ja monta kertaa organisoimattoman maailman. Olin tottunut tietynlaiseen byrokratiaan, joka luo  tiettyyn rajaan asti tehokkuutta. Pk-maailmassa järjestys puuttui. Muistioita ei tehty, ja jos tehtiin, niitä ei noudatettu. Sitä  vaan tehtiin töitä ja jutusteltiin, kertoo Salovaara. 

Jos on tarpeeksi pieni yritys, ”luova kaaos” Salovaaran mielestä toimii, mutta hän itse kaipaa aina järjestystä. Järjestyksellä  hän tarkoittaa suunnitelmaa, toteutusta ja sen jälkeen valvontaa sekä tarvittaessa korjaavista toimista sopimista. 

– Minusta byrokratia on tehokkuutta ja sitä ei pidä tehdä byrokratian itsensä takia. Kun minulle sanottiin, että “ei me  tuollaista tarvita”, annoin asian olla ja huomasin, että muutaman vuoden päästä asioihin palattiin uudestaan ja esityksiäni  kuunneltiin. Jos mitään ei merkitä muistiin, se tuo ristiriitojakin. Olen järjestelmällisyyttä pyrkinyt korostamaan  kumminakin. 

Numerot ovat tärkeitä 

Organisoitu tekeminen ei aina kiinnosta yrittäjää, joka laittaa kaiken aikansa omien ideoidensa toteuttamiseen. 

– Yrittäjät ovat persoonia ja ehkä hieman narsistejakin. Yrittäjäksi on lähdetty omaa ideaa toteuttamaan eikä organisaatiota  pyörittämään. Numerot eivät useinkaan kiinnosta, vaikka niiden seuraaminen on kaiken perusta. 

Jukka Salovaara halusi tehdä työnsä niin, että hänen papereistaan oli hyötyä yrittäjälle. 

– No olihan niitä henkilöitä suurissakin yrityksissä, joita numerot eivät kiinnostaneet pätkääkään. Enemmän vastaan on  kuitenkin tullut heitä, jotka näkevät papereista heti, mistä homma kiikastaa.

Ollessaan työelämässä Jukka Salovaara ehti yrityskummiksi omasta mielestään liian vähän. 2020 alkoi eläkkeellä uusi vaihe ja nyt miehellä on työn alla yrityskummeille räätälöity yritysneuvojan ammattitutkintokin. 

Kuuntele, kuuntele ja kuuntele 

Yrityskummien toiminta on kymmenessä vuodessa muuttunut Jukka Salovaaran mielestä huomattavasti. Häntä ilahduttaa  toiminnan säntillisyys. Nyt muun muassa klinikoiden aluksi sitoudutaan kirjallisesti pitämään asiat salassa. 

– Totta kai keskinäinen luottamus on ollut tässä toiminnassa keskeisintä aina, mutta nyt sitä oikein korostetaan. Nyt tulee  myös sähköpostiin koko ajan tietoa, mikä pitää meitä kummeja ajan tasalla maailman menosta. 

Mikä on kummin tärkein tehtävä?  

– Kyllä se on kuunteleminen ja vielä tämänkin jälkeen kuunteleminen. Sitä kieltämättä joskus innostuu liikaa ja tuo esiin  erinomaisuuttaan, joka ei koskaan ole se tärkein asia.  

Jukka Salovaara epäilee pilanneensa kymmenen vuotta sitten tekemiään kummintöitä,  

koska oli liian innokas.  

– En kuunnellut. Nyt kun tuli tämä uusi startti pitkän tauon jälkeen, pyrin korostetusti  

kuuntelemaan. Omaa kokemustaan voi jakaa niin monella tavalla, vaikka vastaamalla  

kysymyksiin. Ja yrittäjälläkin saattaa olla vastaus valmiina, joka pitää vain löytää. 

On selvittävä pandemian yli  

Kummin on myös hyvä opetella yrittäjän sielunmaisemaa, koska se auttaa kuuntelemisessa. Nyt on haasteena vielä  koronapandemiakin. 

– Periaatteessa johtaminen ja sen ongelmat ovat aina samanlaisia. Esimerkiksi 2009 sanottiin, että elämme poikkeuksellisia  aikoja, jotka vaativat poikkeuksellisia toimia. Ihan samoin sanotaan nytkin. 

Tämän hetken johtaminen on Jukka Salovaara mielestä sillan rakentamista pandemian yli. 

– Nyt on koko ajan mietittävä, tehdäänkö oikeita ratkaisuja ja esimerkiksi tuetaanko oikeita yrittäjiä vai niitä, jotka huutavat kovimmin. Veikkaan, että maailma kääntyy tässä toiseen suuntaan ja tietyt toimialat eivät palaa entiselleen. 

Osittain vallalla on myös käsitys, että valtion rahaa syytämällä eri kohteisiin selvitään pandemian yli, minkä jälkeen  jatketaan niin kuin ennen. 

– En ole vakuuttunut, tapahtuuko näin. 2010 oli digitaalisuus ja väestönkasvu. Nyt väestönkasvu ei ole enää in, mutta  digitaalisuus on sitä edelleen. Kokonaan uusi asia on ilmastomuutos, joka muuttaa vääjäämättömästi maailmaa ja  tekemisiämme. 

Jukka Salovaaran on tällä hetkellä kummina yksinyrittäjälle. Hän pitää tehtävää hyvin mielenkiintoisena. 

– Se on aivan toisenlaista mitä olen koskaan aikaisemmin tehnyt. On hyvin haastavaa olla alkavan yksinyrittäjän tukena.  Bisneksen lainalaisuudet ovat tietysti samat, mutta ympäristö tyystin toisenlainen. On oltava hyvin herkkä. 

Teksti ja kuva: Juha Kosonen

Ajankohtaista

Haave omasta ja tavoite tehdä enemmän synnytti Uniqan

AV-Lan Finland elää myönteistä murrosvaihetta

Yrityskummi on tuonut Kimmo Härköselle varmuutta ja uutta ajateltavaa

Takaisin ylös