Kasvutarinoita
1 Klasari
Olin vaimoni kanssa Tampere Filharmonian konsertissa. Viereisellä penkillä istui tuleva äiti, joka tuntui vaihtavan asentoaan varsinkin forte-kohdissa. Väliajan tultua en malttanut olla kysymättä, että innostuiko salamatkustaja kuulemastaan. Hän vastasi, että aika paljon tuli lisäpotkuja. Tähän pääsin viisastelemaan, että Zoltán Kodály on sanonut: ”Lapsen musiikkikasvatus pitää aloittaa 9 kuukautta ennen syntymää, tai oikeastaan 9 kuukautta ennen hänen äitinsä syntymää.” Sain tyrmäävän hymyn ja vastauksen: ”Juuri niin. Olen unkarilainen viulisti ja tein diplomini Zoltán Kodálysta.” Arvatkaapa ällistyinkö.
2 Mummon pelargonia
Isoäidit saattavat väittää, että heidän kukilleen pitää puhua, jotta ne kukkisivat ja jaksaisivat hyvin. Voihan olla, että puheen mukana kukkien lehdet saavat ylimääräisen hiilidioksidiannoksen, joka virkistää kasvamaan. Mutta se, että kukille puhutaan, eikä esimerkiksi huudeta, vie hoitajan lähelle kasveja ja hän luontaisesti myös tarkkailee, että kaikki on kunnossa. Vierihoito on niillekin hyväksi.
3 Koira
Wikipedian mukaan läheistä vuorovaikutusta ihmisen ja koiran välillä on ollut jo 40 000 vuotta sitten ja selviä merkkejä koirien kesyyntymisestä on yli 10 000 vuoden takaa. Voisi ajatella, että nykykoiran geeneissä on monituhatvuotista ihmisosaamista, jonka avulla se oppii tulkitsemaan ihmisen eleitä ja käyttäytymistä. Kenties moni koira ymmärtää paremmin ihmistä kuin ihminen koiraa.
Koirille voidaan opettaa erilaisia palvelutehtäviä ja temppuja, sillä ne ovat helposti motivoitavissa makupaloilla, leluilla tai sosiaalisella kontaktilla. Koirien kanssa puuhailleet tietävät, että oppiminen on kaksisuuntaista: myös koiran omistajan osaaminen ja ymmärrys lisääntyy.
4 Yrittäjä
Yrittäjäperheen lapset ovat usein etuoikeutetussa asemassa, koska he pääsevät läheltä näkemän mitä isä/äiti tekee. Töitähän otetaan väkisin myös kotiin ja keittiön pöydän ääressä joudutaan pohtimaan kuinka jatketaan. Näin jälkikasvu oppii näkemään läheltä työtä ja työn tuloksia ja ymmärtämään myös riskien olemassaolon. Tietenkään ei ole tarkoitus, että kaikista yrittäjien lapsista tulisi yrittäjiä ja jokaisesta firmasta syntyisi monipolvinen perheyritys. Mutta nuorille on arvokasta saada kotoa ensikäden tietoa ja ymmärrystä yrittäjyydestä, muodostukoon heidän oma työuransa miksi tahansa.
Jukka Isotalo
vuoden yrityskummi 2011