Kun yrittäjä Tero Ilomäki kuvaa vuoden 2019 olleen hänen kipparoimalleen Tampereen Viherrakennus Oy:lle räjähtävän kasvun vuosi, hän ei liioittele pisarakaan. Yli 60 prosentin kasvuvauhtia voi pitää suorastaan upeana. Siitäkään yrittäjä ei stressaa, että vielä tammikuussa työkalenteri tälle vuodelle näyttää hyvin vajaalta.
PIRKANMAAN YRITTÄJÄT 14.2.2020 14.55
TERO ILOMÄKI on toiminut yrittäjänä vuodesta 2011. Omassa työssä parasta on miehen mukaan vapaus. – Siis se, että saa itse tehdä ratkaisut ja tehdä töitä silloin kun itse haluaa. Vaikka se tosiasiassa onkin aika usein, hän hymyilee. Sekään ei huoleta, että vielä tammikuun alkupuolella koko vuodelle tiedoksi on töitä vasta pariksi viikoksi. – Sen kokemus on opettanut, että maalis- ja huhtikuussa sähköposti laulaa tarjouspyyntöjä aivan jatkuvasti, hän hymyilee. VILLE KULMALA
Kuten arvata saattaa, viherrakentamista tehdään säiden ehdoilla. Ja vaikka katsahdus ulos ikkunasta tätä haastattelua tehtäessä ei lumisen tammikuiselta vaikutakaan, eletään alkuvuodesta alalla silti vuoden hiljaisinta aikaa.
– Kauden saimme pakettiin joulukuun puolivälissä, ja nyt meneillään on sovittu lomautusjakso, yrittäjä kertoo. Poikkeuksen sääntöön muodostaa se, että leudon kelin vuoksi juuri haastattelupäivälle on sovittu yksi pikainen toimeksianto. Varsinaisesti tähän vuoteen aletaan käynnistellä konetta helmi–maaliskuun aikana.
– Omenapuu- ja pensasleikkaukset alkavat tuolloin, ja myös kivimiehet aloittavat hommat heti, kunhan säät sallivat. Viimeistään toukokuun alussa sitten koko porukka on jälleen työmailla, Tero Ilomäki kertoo.
Kokemus kehittää stressinsietokykyä
Vielä tässä vaiheessa vuotta tulevan vuoden työtilanne ei näytä kummoiselta. Yrittäjä laskeskelee, että tiedossa on koko jengille töitä vasta parin viikon ajaksi. Yrittäjän ilme ei kuitenkaan näytä huolestuneelta.
– Muutama vuosi sitten olisin vielä ollut tästä vähän hämilläni, mutta nyt en. Kokemuksen pohjalta luotan vahvasti siihen, että viimeistään maaliskuussa sähköposti alkaa taas tulvia tarjouspyyntöjä.
Kaverin idea
Ilomäki aloitti työt viherrakentamisen parissa 2011, ja samalla hänestä tuli myös yrittäjä. Edeltäneet neljä vuotta hän oli Ramboll Finlandin palkkalistoilla infra-alan suunnittelijana. Sinne hän oli siirtynyt lähes suoraan koulun penkiltä. Miljöösuunnittelijaksi Lahden ammattikorkeakoulusta Tero valmistui 2007.
– Rambollilla työnkuvani oli pitkälti vesihuollon ja katutekniikan suunnittelua tietokoneella, johon olin rehellisesti sanottuna neljän vuoden jälkeen vähän kyllästynyt. Kun kaverini ehdotti minulle yrityksen perustamista, innostuin hyvin nopeasti.
Yrittäjyys oli uusi maailma
Yrittäjäksi ryhtyminen tarkoitti säännöllisestä palkkatyöstä luopumista, mutta vaihtelunhalun polte oli sen verran kova, että Ilomäki halusi ainakin kokeilla yrittäjyyttä.
– Kun ohuella kassalla lähdetään liikkeelle, epäonnistumisen varaa ei ollut. Toisaalta olin myös sitä mieltä, että kunhan asiat suunnitellaan ja lasketaan hyvin ja huolellisesti, ollaan melko vakaalla pohjalla, hän muistelee.
Asiakkaita yritys löysi mukavasti ja niin, että jo ensimmäisen vuoden aikana yrittäjäkaksikon omat voimavarat eivät enää piisanneet. Kaikkiaan kahden miehen yritystä ehdittiin pyörittää neljän vuoden ajan. Siinä vaiheessa kuitenkin ajatukset yrityksen suunnasta olivat muodostuneet omistajakaksikon visioissa sen verran eriävään suuntaan, että toimintaa päätettiin jatkaa molemmat omilla tahoillaan.
Soolouralle
Aiemmasta kokemuksesta oli vinha apu uutta aloitettaessa.
– Yrittäjyyden peruslainalaisuudet ehdin oppia edellisen yrityksen aikana, yrittäjä myöntää. Toimiala pysyi samana, sillä kaupparekisteriin Tero Ilomäen nyt yksin omistama Tampereen Viherrakennus Oy kirjattiin maaliskuun loppupuolella vuonna 2015. Yrittäjä huomauttaa, että ajoitus ei ollut optimaalinen.
– Siinä vaiheessahan tämän alan toimijalla markkinointi pitäisi olla jo kiivaimmillaan. Toisaalta olin ottanut aloitusvuoden lähtökohdaksi sen, että kunhan pienimuotoisesti mennään, niin tässä ainakin itselleni riittää töitä, hän toteaa.
Arvio osui alikanttiin, sillä kun nettisivut oli avattu ja markkinointia muutenkin käynnistetty, alkoi asiakkaita löytyä mukavaa tahtia. Lopulta jo sen vajaaksi jääneen starttivuoden liikevaihto ylitti aiemman yrityksen vastaavan, ja rekrytointejakin Tero pääsi tekemään jo kevätkaudella.
Iso tiimi
Sittemmin kokoluokka on kasvanut melkoisesti, ja nykyään Tampereen Viherrakennus työllistää jo 17 henkeä.
– Tosin tämä riippuu vähän laskentotavasta. Kaksi henkeä on tehnyt meidän yrityksellemme töitä omien yritystensä kautta, ja viisi kaveria minulla on ollut vuokrafirmasta. Kymmenkunta miestä minulla on omilla kirjoilla, hän ynnäilee. Tero on tyytyväinen, että mitään varsinaisia rekrytointiongelmia heillä ei ole ollut, vaikka hän myöntääkin, että viheralan ammattiosaajia ei ihan joka oksalla istu.
– Siitä olen ylpeä, että meille on tullut tässä viiden vuoden aikana useampikin työnhakija, joka on nimenomaan halunnut töihin juuri meidän yritykseemme, hän kertoo. Tämänkin vuoden puolelle on jo mahtunut yksi rekrytointi.
– Yksin minä en todellakaan enää tätä pysty koordinoimaan. Olen tyytyväinen, että löysin itselleni nyt aisaparin myyntiin, laskentaan ja työnjohtoon.
Kolme asiakasryhmää
Tampereen Viherrakennusta voi pitää täyden palvelun viherrakennusfirmana, sillä sen palvelurepertuaariin kuuluvat niin pihasuunnittelu, vihersuunnittelu, piha- ja viherrakentaminen, kivityöt, leikkikenttien tekeminen kuin viheralueiden hoitotyötkin. Yrittäjä jakaa heidän asiakassuhteensa kolmeen eri segmenttiin.
– Rakennusyhtiöt, taloyhtiöt sekä yksityisasiakkaat eli käytännössä omakotitaloasujat, Tero listaa.
Vuodet eivät ole samanlaisia, mutta ainakin viime aikoina trion jakauma yrityksen liikevaihdosta on mennyt kutakuinkin niin, että rakennusliikkeiden osuus on ollut noin puolet liikevaihdosta ja toinen puoli on jakaantunut tasaisemmin taloyhtiöiden ja omakotiasiakkaiden välillä.
– Uudisrakentamisen tahti on nostanut rakennusliikkeiden osuutta, sillä vielä perustamisvuonna 2015 yksityispihoja tehtiin paljon enemmän, hän kertoo.
Huippuvuosi 2019
Tampereen Viherrakennus Oy:n vuosittaista liikevaihtoa kuvaava pylväskuvio muistuttaa paljon nousevaa portaikkoa. Joskaan portaikkona se tuskin menisi rakennustarkastajan syynistä läpi. Etenkin vuoden 2019 porras on nimittäin aivan liian korkea. Rakennusmaailmassa se olisi vaaranpaikka, mutta tässä tapauksessa luonnollisesti ehdottoman positiivinen uutinen, joka kertoo viime vuoden menneen loistavasti. Niin se totta vie menikin, sillä kokonaisuudessaan liikevaihto pomppasi viime vuonna ylöspäin peräti 60 prosenttia. Eikä sitä tehty tuloksen kustannuksella, vaan myös sen osalta kohottiin uuteen ennätykseen. Tulevalle vuodella ei ole ajateltu yhtä kovia kasvulukuja, mutta kasvua kuitenkin.
– Sanotaan nyt niin, että kymmenen prosentin kasvutahtiin olemme tyytyväisiä.
Hyppy Kanta-Hämeeseen
Yksi merkittävä syy kovan kasvuun oli se, että viime vuoden aikana yritys laajensi toimintaansa myös maakuntarajojen ulkopuolelle, kun se avasi oman yksikkönsä Hämeenlinnaan. Joskaan odotukset sen suhteen eivät olleet missään mielessä nyt saavutetulla tasolla.
– Tarkoituksemme oli pikemminkin aloittaa Hämeenlinnassa hyvin maltillisesti, mutta koska sinne sattui osumaan pari todella suurta projektia, emme kieltäytyneet niistä, vaan päinvastoin kävimme sitten täällä välillä töissä, yrittäjä kertoo.
Yhtälailla Hämeenlinnasta käytiin tosin myöhemmin jelppimässä Kangasalla, kun Tampereen tiimillä oli vajausta. Jatkossa Hämeenlinnan yksikön on ajateltu pyörivän noin viiden hengen voimin.
Ei mörköjä horisontissa
Yrittäjä myöntää, että hänen yrityksensä on toiminut käytännössä koko historiansa noususuhdanteessa, jossa töitä on ollut tarjolla hyvin. Tero tietää, että esimerkiksi rakennusliikkeiden osalta uudiskohteiden aloitukset seuraavat melko tarkkaan taloussyklejä, joiden on ennustettu saavuttaneen huippunsa jo tovi sitten. Tätäkään mies ei kuitenkaan suuremmin stressaa.
– Tampereen seudulla on edelleen varsin kova rakennuspöhinä päällä, enkä minä ainakaan vielä ole nähnyt sen suhteen mitään hiljenemisen merkkejä, hän myötää.
Varmuutta antaa sekin, että yrityksen toiminnasta uudiskohteet eivät edusta lähimainkaan sataa prosenttia – ja pihatöitä tehdään muuallekin kuin vain uusien rakennusten pihoihin.
TAMPEREEN VIHERRAKENTAJAT OY on nimetty tämän vuoden Pirkanmaan Yrityskummit ry:n Vuoden kummiyritykseksi. Viherrakentajien omistaja – toimitusjohtaja Tero Ilomäki (oik.) otti vastaan palkinnon. Palkitun vierellä on yrityksen kummina reilut kolme vuotta toiminut Jaakko Barsk. PIRKANMAAN YRITYSKUMMIT
Tampereen Viherrakennus Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Tero Ilomäen loppuvuoteen 2019 mahtui myös palkinto, sillä miehelle myönnettiin joulukuussa Pirkanmaan Yrityskummit ry:n Vuoden kummiyritys –palkinto. Ilomäen yrityskummina on toiminut Jaakko Barsk.
Kerran vuodessa jaettava Vuoden Kummiyritys -palkinto jaettiin Tero Ilomäelle Tampereella joulukuun alkupuolella. Palkintoperusteissa yritystä kehuttiin eritoten huimasta kasvutahdista ja tarmosta, jota sen saavuttamiseen on vaadittu.
– Menestys vuoden kummiyrityksessä on ollut mahdollista kovalla työllä, ja siitäkin huolimatta, että talvikausi pysäyttää alan lähes kokonaan, todettiin palkinnon jakotilaisuudessa.
Yrityskummin Ilomäki hankki tuekseen heti alkumetreillä, kun hän aloitti nykyisen yrityksensä toiminnan. Yrityskummiksi hänelle valikoitunut Jaakko Barsk saa mieheltä kiitosta. Etenkin yrityksen käynnistämisvaiheessa kun kokeneesta yrityskummista ja hänen kanssaan käydyistä keskusteluista oli iso apu.
– Jaakko antoi minulle ennen kaikkea rohkeutta mennä eteenpäin ja toi esille uusia näkökulmia, Ilomäki kehuu.
Mitenkään megatiheään kaksikko ei ole toisiaan tavannut, sillä ajatuksia on viime aikoina vaihdettu noin pari kertaa vuodessa. Toisaalta kummistaan yrittäjä haluaa pitää jatkossakin kiinni.
– Yhteiset ”pähkimisemme” ovat edelleen kovasti merkityksellisiä, joten kyllä me olemme päättäneet pitää tästä kummitoiminnasta jatkossakin kiinni, Tero Ilomäki toteaa.
Yrityskummien antama tuki, apu, ohjaus ja kannustus perustuvat kummien vankkaan yrittäjä- ja työelämäkokemukseen.