Näin yrityskummien kokemus auttaa

Keskustelukumppanuutta ja paljon muuta

Yrityksen johtaminen on usein yksinäistä puuhaa. On asioita, joita ei voi tai halua kertoa edes lähipiirilleen. Moni ideakin saattaa jäädä toteuttamatta, kun puuttuu asiasta kiinnostunut ja kokenut keskustelukumppani.

Yrityskummi on hankkinut kokemuksensa liike-elämässä ja näin tuo keskusteluun näkökulmia, jotka yrittäjältä on saattanut jäädä huomioimatta.  Kummin työ on pyyteetöntä ja luottamuksellista.  Hänellä on sinulle aina aikaa. Yrittäjän ja mentorina toimivan yrityskummin yhteinen tavoite on löytää ratkaisuja yrityksen menestymiseen.

Miten yrityskummit toimivat?

Yritysklinikalla käydyn keskustelun jälkeen yrittäjä päättää, haluaako hän itselleen oman yrityskummin.   Kummivalinnan ja -sopimuksen teon jälkeen aloittavat yrittäjä ja kummi yhteisen kehittämismatkansa.  Aluksi määritellään kummiyrityksen odotukset yhteistyölle ja raamitetaan yrityksen nykytila ja tavoitteet.   Näin syntyy yhteinen näkemys tulevista tarpeista.

Tärkeintä on yrityksen ja kummin välille syntyvä avoin vuorovaikutussuhde ja  luottamus, jolloin vaikeitakin asioita voi nostaa esiin. Vapaamuotoisissa keskusteluissa ongelmat hahmottuvat, asiat selkiintyvät, ideat jäsentyvät ja yrittäjä saa varmuutta yrityksensä johtamiseen ja kehittämiseen.

Itsestään selviä asioita on harvoin ja ns. tyhmät kysymyksetkin ovat tärkeitä, koska silloin varmistetaan, että kummi ja yritys ovat samalla aaltopituudella.

Milloin kummista on apua?

Kun yrityksessä kaivataan muutosta, kokenut kummi voi auttaa yrittäjää löytämään ajatuksia liiketoiminnan kehittämiseen, toiminnan tehostamiseen tai laajentamiseen sekä kansainvälistymiseenkin. Usein keskusteluissa etsitään vastausta  kysymykseen, miksi yritys on olemassa, minkälaisia tavoitteita halutaan saavuttaa ja millä keinoin se tapahtuu? Mitä kannattaa tehdä tai mitä ei? Ja miksi?

Liiketoimintasuunnitelman tekee yrittäjä itse, mutta eväitä sen tekemiseen syntyy yrityskummin kanssa keskusteluissa kokonaiskuvan kirkastuessa. Yritys saattaa kohdata isojakin muutostilanteita kuten sukupolvenvaihdokset ja yrityksen myynti tai osto – tai vaikkapa taloudellinen kriisi.  Tällöinkin yrityskummi kattavine kumppaniverkostoineen on yrittäjän apuna.

Kummin kanssa voi myös tuulettaa ajatuksiaan, vaikka välitöntä muutostarvetta ei yrityksessä juuri nyt olisikaan. Keskusteluista on aina hyötyä ja aiheita on rajattomasti – vaikkapa: Koska viimeksi aloitit uuden harrastuksen?

Yritysten kummisuhteet ovat kestäneet keskimäärin noin 3-4 vuotta. Muutaman vuoden aikana voidaan pureutua pitkäjänteiseen kehittämistyöhön ja varmistaa myös kummityön tuomaa vaikuttavuutta.

Kummin kanssa voi myös tuulettaa ajatuksiaan, vaikka välitöntä muutostarvetta ei yrityksessä juuri nyt olisikaan. Keskusteluista on aina hyötyä ja aiheita on rajattomasti – vaikkapa: Koska viimeksi aloitit uuden harrastuksen?

Yrittäjä, haluatko kokeneen yrityskummin tueksesi?

Lue lisää!

Haluatko jakaa osaamistasi ja kokemuksesi yrityskummina?

Lue lisää!

”Olen saanut uskoa omaan tekemiseen sekä konkreettista tukea ja kannustusta päätöksentekoon.”

”Kummi toimi olkapäänä ja neuvonantaja yrityskaupan kiemuroissa. Ei ollut helppo operaatio ja vanhempi yrittäjä tukena oli ihanaa.”

Takaisin ylös