Hyvä kahvi on ainutlaatuinen elämys
Tamperelainen Siemasu Coffee Roastery on kolmen nuoren Tommi Turusen, Mikko Reinikaisen ja Elias Rantasen kahvipaahtimo, jonka tavoitteena on palauttaa tai nostaa – riippuu kokijasta – kahvi sille kuuluvaan asemaan, juojalleen ainutlaatuiseksi ja unohtumattomaksi nautinnoksi. Varmuutta tavoitteen kantavuuteen on haettu muun muassa Pirkanmaan Yrityskummien klinikalta.
– Saimme rohkaisevia näkökulmia, mutta ennen kaikkea kannustusta: jatkakaa samaan malliin. Neuvoja haettiin ja niitä myös saatiin. Isompi paahtimo, osakeyhtiön perustaminen ja rahoituskuviot Ensimetrin kautta olivat muun muassa esillä, kertoo Tommi Turunen.
– Kyllähän tuollainen kannustava keskustelu yrityselämän asiantuntijoiden kanssa antaa paljon. Omien ajatuksiensa kanssa on usein yksin, ja vaikka meitä on kolme, ajatuksien jäsentymiseen oli klinikalta apua, Turunen jatkaa.
Siemasun nuoret yrittäjät ovat opiskelijoita. Eliaksella ja Mikolla on takana lukio, Tommi on lähihoitaja. Hän opiskelee tällä hetkellä yrittäjyyttä ja tiimin johtamista Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa.
– Se, että nyt ollaan liikkeellä, perustuu opintoihini. Aika vauhdikas alku, kieltämättä. Pari kuukautta paahdettiin kahvia parvekkeella, ja pavut myytiin Pop Up-tapahtumissa. Nyt ollaan liiketilassa Hiedanrannan pajassa ja pystyssä on jo verkkokauppakin.
Siemasun tarina on vasta alussa, sillä osuuskunnan ensimmäiset paahdot tehtiin 19. heinäkuuta 2024.
Kokemuksesta liikkeelle
Tommi Turunen puhuu kahvista intohimoisesti. Hän tietää mitä haluaa ja puhui ystävänsä ympärilleen. Tajunnan räjäytti kymmen vuotta sitten koettu elämys, jolloin hän maistoi etiopialaista erikoiskahvia.
– Mietin, miten ihmeessä kahvi voi maistua, näin hyvältä, eikä siihen ole lisätty mitään. Tämän jälkeen paluuta ei ollut, teisin mitä etsin, ja kaikki siihen asti kokemani tuntui niin paljon huonommalta.
Idea korkealaatuiseen kahviin erikoistuneesta paahtimosta muhi Turusen päässä viisi vuotta. Kynnys oman yrityksen perustamiseen tuntui korkealta. Kun tämä asia ratkesi osuuskunta perustamalla, halu modernin kahvikulttuurin tuominen Suomeen jatkoi voimistumistaan. Hetkinen, Suomihan on tunnetusti kahvimaa?
– Suomessa juodaan toki kahvia. Se on ennen kaikkea hyödyke, jota juodaan määrässä eikä niinkään laadussa. Tässä on jo kahvipaahtimoyrittäjänä huomannut, että ihmisten käsitys kahvista on todella pieni. Kahvi saatetaan ymmärtää papuina tai onko se tummaa vai vaaleaa tai, että se on kofeiinipitoinen juoma. Ja juodaanko kahvi maidon kanssa vai mustana. Tätä on pääsääntöisesti suomalainen keskustelu kahvista, kertoo Turunen.
Kahvipaketeissakaan ei ole merkintöjä papulajikkeista, viljelijöistä tai tuotantoprosesseista. Nimi ja paahtoaste sen sijaan merkitään näkyvästi, ja suuntaa antavasti saatetaan mainita myös jotain papujen alkuperäismaista.
– Me haluamme tuoda esille selkeästi lajikkeet, viljelijät ja totta kai, miltä kahvi maistuu. Vertaisin meidän kahviamme hyvään viiniin.
Nautitaan kuin hyvää viiniä
Tommi Turusta kuunnellessa alkaa todella miettiä hyvien viinien maailmaa. Hyvistä viineistäkin haluaan tietää mahdollisimman paljon, niitä opiskellaan, nautiskellaan, kokeillaan, ja niistä harvoin puhutaan litra tai hinta edellä. Tähän suuntaan Turunen haluaa kääntää suomalaista modernia kahviajatteluakin.
– Moderni kahvi on korkealaatuinen kahvi, joka on viljelty, kasvatettu ja tuotettu huolellisesti alkuperämaan viljelijät tuntien. Ja tämä prosessi on hyvin läpinäkyvä. Tiedän viljelijän ja voin sinne vaikka matkustaa. Minkäänlaisilla sertifikaateillakaan ei ole enää merkitystä. Ja modernin kahvin maku on ainutlaatuinen – puhdas, makea ja hapokas, hedelmäinen.
Kymmenen vuotta sitten Turunen löysi tajunnan räjäyttävän kahvielämyksensä suomalaisesta pienestä kahvikaupasta. Hän testasi kauppiaan suosittelemaa laatua ja on sillä tiellä. Siemasu ostaa kahvin tukkureilta, jotka etsivät laadut suoraan viljelijöiltä.
– Meillä on muutama hyvin luotettava tukkuri. Valikoimamme tulee tällä hetkellä Keniasta, Hondurasista ja Kolumbiasta. Olemme pieni toimija, eikä tässä vaiheessa vielä ole mahdollista etsiä maailmalta itse kahvilaatuja, mutta sekin päivä vielä koittaa. Suomi on tälle toiminnalle vielä pieni, mutta onneksi kasvava maa.
Korkeaa laatua juhlaan ja arkeen
Kun puhutaan Siemasun kahvista, puhutaan elämystaiteesta. Aika pysähtyy ja kulkee ehkä taaksepäin aikaan, jolloin Suomessakin oli herkkukauppoja, joissa myytiin makeisia, pähkinöitä, hedelmiä, kuivattuja hedelmiä, taateleita ja kahvia – ennen kaikkea ainutlaatuisia makuja. Tuoksut huumasivat viimeistään silloin kun valittu kahvi jauhettiin asiakkaan mieltymyksen mukaan.
– Meidän asiakkaamme on fiilistelijä, joka arvostaa kahvin makua ja korkeaa laatua, eikä mieti hintaa. Pyrimme siihen, että valikoimamme vaihtuu mahdollisimman usein. Näin tarjoamme asiakkaillemme aina uusia elämyksiä.
Siemasun tuotesarjoja ovat exclusively-kahvit, jotka maksavat kuluttajille noin 200 euroa kilo ja sustainably-kahvit, jotka maksavat 60-80 euroa kilo.
– Exclusively sopii juhlahetkiin tai viikonlopun nautintoihin ihan semmoisenaan nautittaviksi. Maistellaan vain kahvia. Sustainably sopii arkiaamuun ja aamupalankin kanssa. Tarkoitus on, että kahvin ääreen pysähdytään ja hetki on meditatiivinen.
Siemasun moderneja kahveja viljellään luonnonmukaisesti pieniä määriä. Tuotto tulee koko portaalle laadusta ei volyymista.
– Tällä hetkellä meillä menee oikein hyvin. Positiiviseksi ongelmaksi voisi sanoa sen, että meillä on liikaa kysyntää, joten isomman paahtimen hankkiminen on hyvin ajankohtainen Tunnustamme myös sen, että kysyen asiantuntijoilta, saamme tarvittavia neuvoja yrittämiseen. Etenemme hallitusti, sanoo Tommi Turunen.
Siemasun kahvit ovat kaukana tehotuotantokahvista, siitä joka-aamuisesta rutiinistamme. Olisiko aika tarkistaa käsityksiämme kahvista?
Teksti ja kuvat:
Juha Kosonen/Pirkanmaan Yrityskummit ry