Suomen johtava rappurallien valmistaja on menestyvä perheyritys

Yrityskummilla ratkaiseva apu sukupolvenvaihdoksessa

Tämänkin jutun lukija on pyyhkinyt todennäköisesti kenkänsä Kantosen Metallin rappuralliin joskus jopa useamman kerran päivässä. Vuonna 1989 Alajärvelle perustettu yritys toimii tänään Virroilla ja tekee rappuralleja alusta loppuun itse. Toinen päätuote on marjapensaiden ympärille pystytettävä pensastuki.

– Jälleenmyyntiverkostossamme on käytännössä kaikki Suomen rautakaupat ja puutarhamyymälät. Yrityksen perusti appeni Martti Kantonen ja hän teki todella ison perustyön kulkemalla ympäri Suomea. Martti ideoi rappurallin itse, ja hänen isänsä oli mukana kehittämässä marjapensastukea, kertoo Kantosen Metallin toimitusjohtaja Eija Kantonen.

Kantosen Metallin kotisivuilla sanotaan yksinkertaisesti: kaiken se kestää.

– Teräksestä hyvin tehty ralli kestää todella pitkään. Ainoaa käytössä kuluvaa tuotetta, harjaa, joutuu toki vaihtamaan. Ralli voi olla paikallaan ympäri vuoden. Ja harjan pitää olla vihreä, vaikka punaisia ja mustia harjojakin on tarjolla.

Viimeiset kolme vuotta on kahdeksan henkeä työllistävällä yrityksellä mennyt hyvin. Jopa korona vaikutti yrityksen tulokseen myönteisesti, koska kodeissa tarvittiin kaikkea mahdollista, pensastukia ja rappurallejakin.

– Näihin tiloihin ja tälle tuotantomäärälle meillä on töitä ihan riittämiin. Uusia tuotteita on kehitteillä, samoin vientiä mietitään, mutta toistaiseksi toimimme näin. Kasvu edellyttää uusia tuotteita tai Pohjoismaiden markkinoille lähtemistä.

Yrittäjä-palkinto 2022

Vuonna 2022 Kantosen Metalli sai Virtain Yrittäjien Vuoden Yrittäjä -palkinnon. Toimitusjohtaja Eija Kantonen sanoo palkinnon tulleen muun muassa tunnustukseksi hyvin tehdystä sukupolvenvaihdoksesta.

– Pienellä paikkakunnalla toimivalle yritykselle tuli jatkaja. Se, että mieheni Tero ja minä tässä jatkamme, ei ollut itsestäänselvyys. Asuimme jopa Virroilta pois muissa töissä Etelä-Suomessa yhdeksän vuotta.

Pariskunnan tarkoituksena oli jäädäkin Etelä-Suomeen, mutta Teron isä rupesi yhdellä lomalla puhumaan, mitä yritykselle tehdään – myydäänkö pois vai jatkatteko.

– Siinä sitten mietittiin, että olisihan niin pitkään ja hyvin tehty työ hyvä säilyttää.

Kummiklinikalla kysyttiin oikeita kysymyksiä

Se, että Eija ja Tero Kantonen ottivat yrityksen vastuulleen, on vaatinut molemmilta melkoisen muutoksen, olkoonkin, että yritys on Terolle tuttu. Sukupolvenvaihdos konkretisoitui 1. marraskuuta 2020. Vaihdos vei aikaa neljä vuotta, jona aikana Eija ja Tero Kantonen perehtyivät yritykseen.

– Kun vaihdoksen aika läheni, kävimme Yrityskummien klinikalla. Kysyimme neuvoja, kuinka vaihdos kannattaa tehdä. Klinikalla meille esitettiin todella hyviä ja mielestämme oikeita kysymyksiä. Kysymykset herättivät miettimään, mitä kaikkea on vaihdoksessa huomioitava. Klinikkakäynti oli todella konkreettinen herättäjä, sanoo Eija Kantonen.

Yrityskummiksi Kantoset saivat Harri Mellerin, jonka nimi tuli taas esiin Virtain verkoston kautta.

– Otimme Melleriin suoraan yhteyttä ja hän auttoi vaihdoksessa ja sen jälkeenkin todella paljon. Harri oli kannustaja. Häneltä saimme vinkin veroasiantuntijasta, joka oli meidän tapauksessamme pelastava enkeli.

Eija Kantonen sanoo, että veroasiantuntija Vesa Häkli selvitti, kuinka vaihdos tehdään kaikkien osapuolten, myös verottajan, kannalta oikein ilman kohtuuttomuuksia.

– Emme me omin avuin olisi ratkaisuja löytäneet. Yrityskummi taas auttoi muun muassa siinä, mitä lukuja on seurattava. Tero oli ollut täällä töissä nuorena ja sen neljä vuotta ennen vaihdosta, mutta yrittäjäksi ryhtyminen on melkoinen loikka. Minä taas olen sairaanhoitaja, joka opiskelin muutettuamme tänne tradenomiksi, jota kautta pääsin käsiksi tähän. Kävin vielä johtamisen- ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnot vaihdoksen jälkeen, ja ovat auttaneet myös tässä paljon.

Persoonat pelissä

Tero Kantonen on Kantosen Metallin tuotantopäällikkö ja Eija Kantonen toimitusjohtaja. Loikka hoitoalalta yritysjohtajaksi on melkoinen, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy.

– En ole katunut. Esimerkiksi stressinsietokykyä tarvitaan molemmissa tehtävissä. Huomaan usein, että sairaanhoitajataustasta on apua, kun toimii vaikkapa tiukoissa tilanteissa. Suurin ero taas aikaisempaan on se, että tässä on itse vastuussa tästä yrityksestä ja sen työntekijöistä.

Pariskunnan työnjako on molempien mielestä onnistunut. Persoonallisuudetkin loksahtavat kohdalleen.

– Minä olen firman kasvot ulospäin ja Tero sisäänpäin. Hän tuntee tuotannon pyörittämisen ja osaa itse kaikki työvaiheet, joten hänen on luontevaa vastata siitä ja myös henkilöstön koulutuksesta ja tuotannon ostoista. Minä vastaan myynnistä, markkinoinnista ja talousasioista.

Eija Kantonen ottaa muun muassa vastaan tilaukset, huolehtii hinnoittelusta ja on yhteydessä asiakkaisiin. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen hän tapasi henkilökohtaisesti kaikki ostoihin vaikuttavat henkilöt, joka näkyi tilauskannassakin.

– Pidän yhteydenpitoa asiakkaisiin todella tärkeänä. Isojen firmojen ostopäälliköihin ollaan yhteydessä kerran pari vuodessa ja päivittäinkin ollaan tekemisissä tilauksien vastaanottamisen yhteydessä.

Sota tuntuu Virroillakin

Virroilla toimivan yrityksen toimitusjohtajaa mietityttää myös Venäjän hyökkäysota Ukrainaan, mikä on nostanut raudan hintaa useamman kerran ja nousu on viety myös Kantosen Metallin tuotteisiin.

– Ajattelimme ensin, että kaksi vuotta katsomme, mitä teemme. Nyt on mennyt jo kolme vuotta, ja kasvua on saatu näinkin. Ulkoiset kriisit näkyvät meilläkin ja isompia uusia liikkeitä emme nyt mieti. Silti on sanottava, että mennyt syksy on meillä vähintäänkin hyvä ja yrityksen tilanteemme on kokonaisuudessaankin hyvä. Olen rauhallinen, sanoo toimitusjohtaja Eija Kantonen.

Eija Kantonen on tällä hetkellä myös Virtain Yrittäjien hallituksen jäsen ja sihteeri. Vaikka hän itse nyt yrityskummia tarvitsekaan, hän suosittelee omien kokemuksiensa perusteella Pirkanmaan Yrityskummien palveluja kollegoille, koska tietää, että kokemus auttaa.

Juha Kosonen

Ajankohtaista

Yrittäjä Virpi Lehti haluaa yrityskummi Eija Niemeltä varmuutta ajatuksilleen

Haastavat olosuhteet ja nopea päätöksenteko DC Worksin arkea

Haave omasta ja tavoite tehdä enemmän synnytti Uniqan

Takaisin ylös