Quhan ZONO-päähiiri tunnistaa pienimmänkin liikkeen.

Pirkanmaalainen Quha toi apuvälinemarkkinoille ainulaatuisen sovellutuksen – Päähiiri tunnistaa pienimmänkin liikkeen

Tietokeen käyttövalmis ruutu on houkutteleva. Tiedät, että ruudun kautta on mahdollista tehdä lähes rajattomasti asioita. Vain pään liike, pieni huomaamaton puhallus ja olet siellä missä haluat. Ja ilman käsiä. Ajatus on epätodellinen. Eipäs ole, olet Quhan avulla siellä missä haluat.

– Meidän tuotteemme ovat tietokonehiiriä, joita käytetään ilman käsiä. Teemme linkin tietokoneen ja sitä käyttävän henkilön välille, kertoo Quhan myynti- ja markkinointijohtaja Petri Latva-Rasku.

Quha on Pirkanmaalla Nokialla toimiva uusinta tekniikkaa apuvälinekäyttöön suunnitteleva ja valmistava yritys. Ensin tuli 2013 Quha Zono, päähiiri, joka kuljettaa kursoria tietokoneen ruudulla pään liikkeiden mukaan. Nyt käytössä on muun muassa Quha Sento, huomaamaton puhalluskytkin, jonka avulla annetaan tietokoneelle käskyjä puhaltamalla.

– Tuotekehittelymme tunnuslause on, että ”mahdollistamme itsenäisen elämän”, kertoo toimitusjohtaja Jussi Kujanpää.

 

Päähiiriä on markkinoilla kaksi, Quha Zono ja Quha Zono 2. Zono 2:en ominaisuuksia on kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa. Ja asiakkaita ei rajata. Puhalluskytkin Vento soveltuisi itsenäisenä muun muassa sairaaloihinkin ympäristön hallinnassa. Quha työllistää suunnittelussa ja markkinoinnissa tällä hetkellä pienyritystalo Nokian Portissa suoraan neljä henkilöä. Itse laitteita valmistavat alihankkijat.

– Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tuotteemme valmistetaan EU-alueella, pääasiassa Suomessa. Esimerkiksi Zono-hiiren tekee suomalainen alihankkija käyttäen omia verkostojaan, kertoo Kujanpää.

Quhan alihankkijoiksi on valikoitunut yrityksiä, jotka ovat ansainneet luottamuksena, osoittaneet osaavansa työnsä ja takaavansa laadun.

– Varmistamme laadun osallistumalla valmistuksenkin suunnitteluun. Jos meidän tuotteillemme on tuotantolinja valmiina ja valmis tuote on hyvä, niin jokainen ymmärtää, että ei tällaista suhdetta hetkessä rakenneta, saati katkaista.  

Vanhanaikainen tekniikka pisti miettimään

Diplomi-insinöörit Jussi Kujanpää ja Petri Latva-Rasku saivat puhelimistaan tunnetusta, mutta jo hoippuvasta Nokiasta reilun avustuksen Quhalle kymmenen vuotta sitten. Quhan tarina alkaa, kun läheltä sukulaiselle tuli akuutti tarve tietokoneen apuvälineille ja markkinoiden anti huomattiin vanhanaikaiseksi.

– Mietin jo silloin, voisiko liikkeen tunnistavia antureita hyödyntää tässä. Ne olivat silloin uusinta tekniikkaa. Tällaisen apuvälineen avulla esimerkiksi neliraajahalvaantunut pystyy tekemään monia töitä siinä missä tervekin, kertoo Kujanpää.

Koska vammautuneiden apuvälineiden elinkaari on pitkä, niissä käytetty tekniikka vanhenee, vaikka itse laite onkin vielä käyttökelpoinen. Quha perustettiin 2012 halusta muuttaa ajattelua.

– Uusin tekniikkakin tulee alalle ehkä vieläkin viiveellä. Tässähän ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta me ajattelemme toisinpäin. Uusin tekniikka pitää saada juuri tänne, miettii Latva-Rasku.

Periaatteessa Quhan laitteet soveltuvat mihin tahansa työtä helpottavaan käyttöön. Apuvälinebisneksessä vain on löydetty tällä hetkellä kiinnostavin markkinarako.

Tärkeintä on liike

Päähiiri tunnistaa pienimmänkin liikkeen. Hiiren algoritmit muuttavat pään liikkeen tietokoneen kursorin liikkeeksi. Päätä liikuteltaessa puolelta toiselle tai ylös ja alas kursori liikkuu haluttuun suuntaa.

– Laite on hyvin intuitiivinen. Käytön oppii hetkessä. Liikkeen nopeuden pystyy säätämään ja laite asennetaankin aina käyttäjän toiveiden mukaan, kertoo Latva-Rasku

Quhan uusimman hiiren mukana tulee jopa ominaisuus, jossa tietokone liikkeen pysähtyessä kysyy, mitä käyttäjä haluaa tehdä, jolloin käyttäjä voi klikata käyttöönsä haluamansa toiminnon. Klikkaukseksi hiireen voi  liittää myös silmän räpäytyksen tai lihaksen jännittymisen aistivan kytkimen.

– Henkilö, joka ei pysty raajojaan liikuttamaan, on täysin muiden armoilla. Se, että pystyy itse tekemään jotakin, on todella iso juttu. Tilanteen ymmärtää parhaiten silloin, kun pääsee keskusteluun käyttäjien kanssa. Heistä näkee tyytyväisyyden.

Jussi Kujanpää kertoo käyttäjästä, joka pystyy Quhan avulla harrastamaan valokuvausta.

– Valokuvaus oli hänelle todella tärkeä asia. Nyt kameraa pystyi käyttämään tietokoneen avulla. Tässä voi olla itsestäänkin ylpeä, että pystyy luomaan mahdollisuuksia normaaliin elämään.

Asiakkaat ulkomailla

Quhan tuotteiden viime tilikauden myynnistä 95 prosenttia meni ulkomaille ja tästä 60 prosenttia Euroopan ulkopuolelle. Tänä vuonna vienti vain kasvaa. Suurimmat vientimaat ovat maita, joissa käytetään paljon tietokoneita ja terveydenhuolto takaa laitteille järkevän jakelukanavan ja vakuutuksen.

– Suurimpia vientimaita ovat Japani, Australia, Yhdysvallat ja Euroopan sisällä Iso-Britannia, Ranska ja Saksa, kertoo Latva-Rasku.

Suomeenkin tuotteita myydään, mutta on markkinana pieni. Tänne myydään se prosenttiosuus, mikä kuuluukin.

– Tiesimme aloittaessamme, että Suomi on meille liian pieni bisneksenä. Lähdimme heti rohkeasti ulkomaille ja siellä kasvupotentiaalit ovat edelleen valtavat.

Quha teki maailmavalloituksen aluksi perinteisen markkinatutkimuksen, johon listattiin mahdolliset asiakkaat. Ensimmäiset asiakkaat löydettiin ihan soittamalla listaa läpi.

– Ensimmäiset messut Saksassa olivat oikeistaan vientimme avaus. Pääsimme verkostoitumaan. Kommunikaatioapuvälineet ovat alana todella pieni ja kaikki tuntevat toisensa. Verkostoitumisen kautta olemme löytäneet paljon uusia asiakkaitakin, kertoo Kujanpää.

Kilpailijoitakin Quhalla maailmalla on ja bisnes ei aina ole reiluakaan. Petri Latva-Rasku kertoo esimerkin Kiinasta.

– Kilpailija soittaa meidän asiakkaillemme ja kertoo tekevänsä samanlaista laitetta kuin me, mutta halvemmalla.

Quha ei myy tuotteitaan suoraan asiakkaille, vaan asioi jälleenmyyjien tai virallisten organisaatioiden kanssa. Tärkein tehtävä on löytää hyvä yhteistyökumppani, joka tuntee maassa alan maakohtaiset käytännöt ja jopa lainsäädännön.

– Vältämme vastakkainasettelua ja kilpailua. Olemme rakentaneet asiakassuhdettamme siten, että emme pyri olemaan ”yhtä hyvä paitsi halvempi kuin muut”, vaan tuomme asiakkaillemme aina jotakin lisäarvoa, esimerkiksi apua myyntiin, kertoo Kujanpää.

Koska Quhan asiakkaina ovat pääasiassa jälleenmyyjät, laitteiden varsinaisilta käyttäjiltä saadaan kokemustietoja hyvin vähän. Sekä Kujanpää että Latva-Rasku sanovat suoraan, että tässäkin asiassa heillä on vielä paljon opittavaa. Esimerkiksi Suomessa Quhan laitteiden käyttö on terveystieto, joka on pidettävä salassa.

Uusi projekti hyödyntää jo olemassa olevaa osaamista. Tämä onkin vahva pohja, sillä Quha Zono on maailman ensimmäinen liikeanturia apuvälinekäytössä hyödyntävä hiiri.

Zono-hiiri muihin töihin

Tällä hetkellä Quhassa mietitään jo zono-hiiren käyttöä muuallakin kuin tietokoneen ohjauksessa. Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa pohditaan hiiren hyödyntämistä pyörätuolin ohjaamisessa.

– Teemme prototyypin ja kokeilemme. Kartoitamme alkuvaiheessa markkinan kokoa. Tämä sopisi meille oikein hyvin. Monta ongelmaakin on ratkaistava, pystymmekö esimerkiksi tekemään turvallisen tuolin. Emme vielä tiedä vastauksia, mutta ne aikanaan saamme, kertoo Latva-Rasku.

Uusi projekti hyödyntää jo olemassa olevaa osaamista. Tämä onkin vahva pohja, sillä Quha Zono on maailman ensimmäinen liikeanturia apuvälinekäytössä hyödyntävä hiiri.

Yrityskummit sparraamassa

Pirkanmaan Yrityskummeista Quhaa luotsaamassa ovat olleet Ari Nevala ja Markku Saarinen. Jussi Kujanpää ja Petri Latva-Rasku kehuvat molempien kummien apua korvaamattomaksi.

– Kummin tapaaminen on hyvin luottamuksellinen ja hedelmällinen. Siinä pystyy kertomaan kaiken, kysymään ehkä vähän itsestään selviä ja typeriäkin asioita. Vastauksen saa saman tien, kertoo Petri Latva-Rasku.

Jussi Kujanpään mielestä kummit ovat tuoneet toimintaan laajempaa näkemystä. Quhan perustajat ovat noviiseja yrittäjinä.

– Olemme saaneet korvaamattomia neuvoja muun muassa myynnin ja markkinoinnin organisoimiseen. Tästä meillä ei ole ollut minkäänlaista käsitystä. Resurssimme ovat kuitenkin rajalliset. Kummit ovat tuoneet käyttöömme myös verkostonsa, josta on saatu ehdotuksia yhteistyökumppaneiksi ja olemme toteuttaneetkin asioita.

No miksi nimi Quha? Jussi Kujanpää kertoo kaverinsa sanoneen ”kuhaksi” henkilöä, joka teki jotakin ainutlaatuista ja yllättävää. Ainutlaatuinen alallaan on myös Quha.

Teksti ja kuvat:  Juha Kosonen

Ajankohtaista

Haave omasta ja tavoite tehdä enemmän synnytti Uniqan

AV-Lan Finland elää myönteistä murrosvaihetta

Yrityskummi on tuonut Kimmo Härköselle varmuutta ja uutta ajateltavaa

Takaisin ylös