KUNTAKUMMI-HANKKEESSA TULEMME ASIAKKAAN LUO

Pirkanmaan Yrityskummit esittäytyivät Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluille.
Pirkanmaan Yrityskummit ja Tampereen omat kuntakummit esittäytyivät Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluille.

Kuntakummi-hankkeen aikana suunnitellaan ja testaan erilaisia toimintamalleja yritysten auttamiseksi. Parhaiten toimivista malleista tiedotetaan kaikille kuntakummeille ja niitä toivotaan otettavan laajasti käyttöön.

Kaikilla pilotointipaikkakunnilla on suunnittelu joko alkanut tai alkamassa. Ensimmäiseksi pohditaan, mitä konkreettisia akuuteimpia yrittäjiä auttavia aiheita kuntakummien kanssa aletaan käsitellä ja millä toimintatavoilla sekä miten kuntakummit ja varakuntakummit esitellään kunkin paikkakunnan yrittäjille. Elinkeinotoimien, kehitysyhtiöiden ja yrittäjien paikallisyhdistysten oma aktiivisuus on tässä myös erittäin tärkeää.

Yhteistyökumppaneiden aktiivisuudesta meillä onkin jo hyviä kokemuksia sekä pilottipaikkakunnilta että myös muilta paikkakunnilta. Sastamalan elinkeinotoimen ehdotuksesta tuotamme kaikille kunnille tietoiskuja julkaistaviksi uutiskirjeissä yrittämisen monista vaiheista ja tietenkin yrityskummeihin voi ottaa yhteyttä, jos asiasta haluaa keskustella yksityisemmin lisää (yrityskummit.net). Ensimmäiset julkaistavat tekstit ovat jo jakelussa.

Valkeakoskella mentoroinnin onnistumisen arviointi yrityskummien ja Timo Kärkkäisen kanssa.
Pirkanmaan Yrityskummit ja Valkeakosken elinkeinojohtaja Timo Kärkkäinen juttelevat mentorointiklinikan onnistumisesta.

Valkeakoskella kokeilimme elinkeinotoimen pyynnöstä päivystysluonteista mentorointia 23.4. Elinkeinotoimi lähetti uutiskirjeen kaikille alle kolme vuotta toimineille yrittäjille ja kertoi mentorointimahdollisuudesta ajanvarauksella tiettynä ajankohtana. Yrityskummit mentoroivat Elinkeinotoimen toimistolla Koskikaran kauppakeskuksessa 1,5 tunnin jaksoissa yhden päivän ajan. Tämän jälkeen yrittäjillä oli mahdollisuus antaa lyhyt kommentti mentorointikokemuksistaan elinkeinotoimelle. Seuraavassa uutiskirjeessä kaikille yrittäjille he julkaisivat jutun toteutetusta mentoroinnista, mainostivat seuraavaa syksyllä järjestettävää mentorointia sekä julkaisivat yhden haastatellun asiakkaan kommentit. Kuvassa yrityskummit ja Timo Kärkkäinen arvioivat onnistumista.

Akaan elinkeinotoimen kanssa suunniteltiin yhteistä palaveria yrittäjien paikallisyhdistysten edustajien kanssa kuntakummien esittelemiseksi ja sinne on tarkoitus kutsua myös media paikalle. NYT KESKUSTELLAAN -tilaisuuksien konkreettiseksi aiheeksi muotoutui kilpailuttaminen eri aiheteemoilla; kunnossapito ja toisena hyvinvointi.

Proaktiivinen Akaan elinkeinotoimi kutsui aluksi kaikki akaalaiset yrityskummit yhteiseen tutustumiseen. Syyskuussa 4.9. järjestämme mentorointiklinikkapäivän yrittäjille Akaassa Valkeakosken hyvien kokemusten innoittamana. Tässä Piritta Forstén on avainroolissa, kun toteuttaa Akaan, Valkeakosken ja Urjalan uutiskirjettä, jolloin Valkeakosken kokeilu on helposti monistettavissa. NYT KESKUSTELLAAN -tilaisuudet yrittäjille järjestetään aiheesta kilpailutukset. Se toteutetaan kahdessa osassa hyvinvoinnin (20.9.) ja kunnossapidon (myöhemmin syksyllä) toimialoille.

Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö

Kolmostien pilotissa yhteistyön suunnittelu alkaa toukokuussa koko läntisellä kolmostien pilottiryhmällä Ikaalisissa, koska se sijaitsee maantieteellisesti keskellä kuntaryhmää. Ennalta on käyty keskustelut sitä ennen jo Hämeenkyrön elinkeinotoimen ja kunnanjohtajan sekä Parkano-Kihniön Kehitysparkin kanssa. Hämeenkyrössä tarjoamme yrittäjille mentorointia elokuulla 29.8. ja Parkanossa sekä Ikaalisissa järjestämme mentoroinnit 5.9. Kihniössä kuntakummit esittäytyivät yrittäjille Puumilan taitotalolla 22.5.

Pirkanmaan Yrityskummien vierailu Kopar Oy:ssä ja Parkanon yrittäjien kuukausitapaamisessa.
Kuntakummit kutsuttiin Parkanon yrittäjien kuukausitapaamiseen Kopar Oy:lle tutustumaan yrittäjiin.

Parkanossa yrittäjät ovat olleet erittäin aktiivisia ja kutsuivat kuntakummit   kuukausikokoukseensa ja yritysvierailuille Kopar Oy:n tiloihin sekä yllätysvierailulle Supersteelille. Lisäksi kuntakummit kutsuttiin yhteiselle laivaristeilylle Pirkanmaan  Yrittäjien kanssa kertomaan ja juttelemaan yrityskummien avun mahdollisuuksista yrittäjille. Samalla tehtiin yhteistyötä myös Satakuntalaisten yrittäjien kanssa yli maakuntarajan, kun mukana oli yrittäjiä Parkanon lisäksi Kankaanpäästä, Jämijärveltä, Karviasta ja Honkajoelta.

Mänttä-Vilppula, Virrat, Ruovesi

Koska pohjoisen pilottiryhmällä on jo toimiva yhteistyöelin, PoKo ry, yhdessä Juupajoen kanssa, aloitettiin Kuntakummi-toiminnan suunnittelu MV-Kehityksen ehdotuksesta  PoKo ry -vetoisesti 4.6. Tämä oli luontainen tapa lähestyä, koska Leader-rahoituksen asiantuntija-apuun myönnettävää rahoitusta on mahdollista käyttää myös yrityskummien vuosimaksun rahoittamiseen. Pirkanmaan Yrityskummit veloittavat 200 € + alv vuosimaksua kummisopimuksen allekirjoittaneilta yrityksiltä, kun yrityksen liikevaihto on alle 300.000 € vuodessa ja 500 € + alv, kun yrityksen liikevaihto on yli 300.000 €/vuosi.

Kuntakummit esitellään elokuussa Ruoveden (22.8.)  ja Virtain (29.8.) yrittäjille  ja Mänttä-Vilppulassa kuntakummit osallistuvat yrittäjien aamukahveille ja heille järjestetään myös mentorointipäivä. Juupajoella, joka myös kuuluu PoKo-ryhmään, kuntakummeille saattaa avautua uudenlainen rooli auttaa yrittäjiä, mutta siitä myöhemmin lisää.

Tampere

Työllisyys- ja kasvupalvelujen kanssa aloitettiin ennakkosuunnittelu pienryhmällä. Kuntakummien esillä olo ja tärkein tuki kohdistettiin kahteen pääasiaan, joita pyritään edistämään. Omistajanvaihdoksissa ennakoidaan tulevia toimenpiteitä ajoissa. Startup-yritysten hissipuheiden kohdistamisessa autetaan, jotta ne toimivat kiinnostavina eri kohderyhmille. Tämän lisäksi Tampere järjestää yrittäjille ja toimitusjohtajille kuukausittain aamukahvit vaihtuvilla teemoilla ja näihin kuntakummit ja muutkin yrityskummit pyrkivät osallistumaan mahdollisimman usein Media54:n Kohtaamis-tilassa.

Kuntakummit esiteltiin Tampereen kaupungin työllisyys ja kasvupalvelujen henkilökunnalle ja heille kerrottiin tulevista Kuntakummi-toiminnan teemapainotuksista. Samalla esitettiin toive, että he pohtisivat konkreettisia toimenpiteitä, miten kuntakummi ja yrityskummit voivat olla yrittäjille avuksi. Lisäksi järjestettiin kahden tunnin yhteinen tilaisuus, jossa Tampereen kaupunki ja Business Tampere esittelevät yrittäjille tarjottavia palveluja yrityskummeille ja puolestaan yrityskummit esittelivät palvelujaan Tampereen edustajille, jotta molemmat osapuolet osaavat ohjata yrittäjiä oikeiden palvelujen pariin. Tilaisuuden yhteydessä sovittiin, että koska Tampereella toimii n. 25000 yritystä, kuntakummeista tehdään esitteiden lisäksi esittelyvideo jaettavaksi yrittäjille lähetettävässä uutiskirjeessä. Katso Tampereen kuntakummien video tästä.

Ylöjärvi

Ylöjärven Yrityspalvelun järjestämässä aloittavien yritysten verkostoitumistilaisuudessa Mad Finn Brewery:ssä.

Ylöjärven Yrityspalvelu vastaa elinkeinopalveluista Ylöjärvellä ja he kutsuivat kuntakummit esittäytymään yrittäjille järjestettyyn verkostoitumistilaisuuteen sekä Koulutuskeskus Valoon.  Kuntakummitoiminnan käytännön suunnittelussa kuntakummien esittelemiseksi ideoitiin esitteitä ja some-materiaalia. Ylöjärven kuntakummi, Reijo Karppisen varakuntakummi vaihtui ja Pasi Mäkisen tilalla uutena aloittaa Olli Kierikka. Konkreettista Pop-up mentorointia yrittäjille kokeillaan syyskuussa.

Yrittäjiä Lempäälän Ideakeskuksessa.

Lempäälä ja Vesilahti Lempäälän Kehitys ja Vesilahden elinkeinotoimi halusivat testata kuntayhteistyössä myös päivystysluonteista mentorointia Lempäälän kehityksen tiloissa, missä vierailevia yrittäjiä kävi molemmilta paikkakunnilta. Paikalle sai varata ajan ennalta tai tulla ilman ajanvarausta.

Sari Neva-aho, projektipäällikkö, Kuntakummi-hanke
Pirkanmaan Yrityskummit, p. 050 554 4450

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen suojelijana toimii kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.

 

Ajankohtaista

Heidi Rämö Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnanjohtajaksi

Yrityskummin on oltava hyvä kuuntelija

Tekoälyllä Goforessa

Takaisin ylös