Kiinteistöjen kosteusongelmien ratkaisija tarvitsi yrityskummejakin strategian muuttamiseen
SafeDrying Oy on kiinteistöjen kuivatus- ja kuivanapitojärjestelmiä valmistava tamperelainen yritys, jonka toiminta on tänään voimakkaassa kasvussa. Tarvittiin liikeidean ja yrityksen nimen muutos, yrityskummien apua ja osaavan myyntihenkilön palkkaaminen, ennen kuin kasvu alkoi.
– Teimme sen, mitä ei missään yritysoppaissa neuvota: vaihdoimme asiakkaat ja tuotteen. Meillä oli lämmitysjärjestelmä uusiin omakotitaloihin. Nyt meillä on kuivausjärjestelmä muun muassa vanhoihin kiinteistöihin, sanoo SafeDrying Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esa Tommola.
Sattuma johti ideaan
Monen idean isä, Tulilattia Oy:n perustaja Esa Tommola oli vappuna 2018 vaikean tilanteen edessä. Vuodesta 2004 omakotitaloihin kehitelty ilmakiertoinen lattialämmitysjärjestelmä toimi lämmityksenä, mutta yhden talon vesivuoto sai ajattelemaan asiaa kuivatusmielessä.
Tekesin Lasse Pöyhönen kannusti kehittämään kuivatusta, kunnes huomattiin järjestelmän olevan maailman tehokkain tapa kuivata kivirakenteita. Kehittely jatkui ja vaikka Tommola tiesi itsensä itsepäiseksi, hän on osannut aina kuunnella muitakin, ainakin hetken. Nyt hän kuunteli yrityskummejaan Jaakko Barskia ja Ari Nevalaa.
– Saimme kovan väännön jälkeen Esan unohtamaan omakotitalot ja muuttamaan yrityksen strategian kiinteistöjen kuivatukseen. Hän tarvitsi tukea ja rohkaisua, kertoo yrityskummi Jaakko Barsk.
Jaakko Barsk suositteli myös Joni Kotipellon palkkaamista yrityksen myyntijohtajaksi.
– Esa sanoi minulle, että etsii myyntityöhön ihmistä. Minä suosittelin Jonia, jonka tunsin aikaisemmista yrityskummikuvioista.
Esa Tommolaan teki vaikutuksen Joni Kotipellon into ja energisyys.
– Olemme hyvin erilaisia ihmisiä. Välillä tullaan juttuun ja välillä kipinöikin. Mutta Jonissa on sellaista energiaa, jota harvassa kaverissa näkee. Hänellä on polte asioiden eteenpäin viemiseen.
Joni Kotipelto taas innostui uudesta työstä, koska on kärsinyt märkien tilojen sisäilmaongelmista pienen ikänsä.
– Eihän meidän muovitetut talomme terveitä ole. Vaimoni on ranskalainen ja hänen kotimaassaan taas kosteusongelmat ovat ominaisuuksia, joista selviää pyyhkimällä. Tiedän kokemuksesta, mitä kosteuden kanssa kamppaileminen on.
Yrityskummi osaa kysyä
Karismaattisella Esa Tommolalla on vahva näkemys kaikkeen tekemäänsä. Ilman hänenlaisiaan ”propellipäitä” olisi suomalainen yrityselämä monta tuotetta köyhempi. Yrityskummejaan Tommola kehuu erittäin hyvien kysymysten esittäjiksi tilanteessa, jossa ideaa tai yritystä jalostetaan.
– Minulle esitettiin erittäin hyviä kysymyksiä ja kerrottiin myös hyviä esimerkkejä. Sain vinkin yrityskummeista HHJ-kurssilla, joka sekin oli monta asiaa avaava koulutus. Jo heti aluksi esitin klinikalla, että saisimme kaksi kummia ja onneksemme saimme, kertoo Tommola.
Joni Kotipelto on tutustunut kummitoimintaan oman yrityksensä liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään ja kuvaa yhteistyötä kummin kanssa senhetkisen elämänsä parhaimmaksi asiaksi.
– Kummilla on aikaa ja hän osaa kysyä juuri oikeita kysymyksiä. Ja kummi kuuntelee myös vastaukset. Eihän tällaista ole ostettavissa rahalla.
Sekä Tommola että Kotipelto sanovat suoraan, että yrityskummeilla on ollut hyvin suuri vaikutus siihen, että SafeDrying Oy on siinä missä se nyt on.
Edullisuus hiertää
SafeDrying valmistaa patentoituja kiinteistöjen kuivatusjärjestelmiä pääasiassa korjattaviin kohteisiin. Järjestelmä voidaan asentaa joko rakenteisiin sisälle tai pinnalle esimerkiksi jalkalistan alle. Kuivatusteho perustuu kuivatuskanavissa kiertävään ilmaan, joka kuivataan, lämmitetään ja uudelleen kierrätetään. Järjestelmä on huomattavasti muita ratkaisuja edullisempi mikä saa alalla aikaan vähintäänkin keskustelua.
– Onhan se selvä asia, että jos järjestelmämme maksaa joitakin kymmeniä tuhansia euroja, keskustelua syntyy. No tästä on seurauksensa. Asiakkainamme ovat muun muassa neljä Suomen suurinta kaupunkia ja muita merkittäviä rakennuttajia, kuten Ilmarinen ja HK-Elanto Helsingissä, kertoo Kotipelto.
Erityisen kiinnostuneita SafeDrying-järjestelmästä ollaan Helsingin ydinkeskustassa, mikä on täynnä tarkasti suojeltuja arvorakennuksia. Jopa kellareissa on arvokkaita maalauksia, mutta tiloja ei ole voitu kosteuden ja huonon sisäilman vuoksi käyttää.
– Korjauspuolella on tullut vastaan hyvin mielenkiintoinen asia. Meidän järjestelmällämme voidaan korjata aikaisemmin korjaamattomina pidettyjä rakenteita.
Vielä 2000-luvullakin on tehty taloja suoraan maahan ilman alapuolista kapillaarikatkoa. Jos esimerkiksi kapillaarisen kosteuden eristävä kerros sepeliä kiinteistön perustuksen alta puuttuu, kosteus nousee maasta rakenteisiin.
– Periaatteessahan korjattava talo pitäisi nostaa päältä pois, jotta talon alle saadaan kapillaarisen kosteuden nousun eristävä kerros. Kun meidän järjestelmämme asennetaan esimerkiksi jalkalistan tilalle, rakenteet pysyvät kuivina ja tiloja voidaan käyttää turvallisesti. Kustannukset ovat minimaaliset siihen verrattuna, että ensin korjataan miljoonilla moneen kertaan ja lopuksi puretaan koko rakennus pois.
Kuivuutta valvotaan
Erityisen mielenkiintoiseksi SafeDrying-järjestelmän tekee käyttäjän kannalta se, että rakenteisiin asennettavien anturien avulla kuivuutta pystytään myös valvomaan ja poikkeamiin puuttumaan ajoissa. Esa Tommola näyttää yrityksen seurantajärjestelmästä eri kohteita.
– Järjestelmämme kuivaa kohteen ja pitää sen kuivana. Täältä näkee, että kohde on kuiva. Tuossa on poikkeama, jonka tapahtumisen tiedämme minuutilleen. Tarkistus säätilaan kertoo, että silloin on satanut poikkeuksellisen paljon. Näemme täältä poikkeaman ja senkin, milloin seinä on taas kuiva.
Kiinteistön omistajalle valvontajärjestelmä säästää pelkästään rahaa, koska yllättäviin poikkeamiin pystyään puuttumaan ajoissa. Jopa seinässä oleva reikä on tarkemmissa tutkimuksissa löydetty.
Jopa Pispalan huipulla kostuu
Esa Tommola ja Jani Kotipelto tietävät yllättävänsä esityksillään monet rakentajat. Kiinteistöjen kosteusongelmat ovat hyvin yleisiä ja niiden korjaaminen maksaa. Ja korjatussakin kiinteistössä on edelleen ongelmia. SafeDrying on edullinen. Kaiken lisäksi Tommola ja Jokipelto lupaavat ratkaista kosteusongelman pysyvästi. Töitä tulevaisuudessa piisaa, sillä Suomi on märkä maa.
– Pispalan sorahaju on aika korkea paikka, mutta jopa sen yläosaan rakennetussa talossa on kosteusongelmia. Vesi toki valuu harjusta pois, mutta sateella sorakin kastuu, nousee sen aiheuttama kapillaarinen kosteus suojaamattoman talon rakenteisiin. Täälläkin tarvittiin meitä, kertoo Tommola.
– Olisikohan niin, että me täällä Suomessa yritämme korjata kosteusongelmia väärin menetelmin, mietti puolestaan Kotipelto.
Pääkuvassa hallituksen puheenjohtaja Esa Tommola (vas.) ja myyntijohtaja Joni Kotipelto.
Teksti ja kuva: Juha Kosonen