Eero Posti – Pirkanmaan Yrityskummien vuoden 2020 yrityskummi

Yrityskummi Eero Posti on innoissaan vapaaehtoistyöstään Pirkanmaan Yrityskummeissa. Elämänsä aikana kokemiaan ja oivaltamiaan asioita pääsee jakamaan toisille ja edelleen itsekin vielä saa. Erityisen innoissaan Posti on kummiklinikoista, joissa yrittäjä tavataan ensimmäistä kertaa.

– Todella mielenkiintoinen konsepti. Kun paikalla on yrittäjän lisäksi useita kummeja, keskustelu tiivistyy positiivisesti ja hyötysuhde on aika hyvä. Yhdeltäkään klinikalta en ole lähtenyt niin, ettenkö olisi myös itse sieltä jotakin saanut. Ja onhan se hienoa, kun näkee yrittäjän lähtevän tyytyväisenä ja miettivänä pois pohtien kummivalintaansa.

Eero Posti on toiminut yrityskummina vuodesta 2013 ja parhaimmillaan hänellä on ollut yhtä aikaa seitsemän kummiyritystä. Pirkanmaan Yrityskummit valitsi diplomi-insinööri Eero Postin Vuoden 2020 Yrityskummiksi. Valinta julkistettiin kummien kevätkokouksessa 18. toukokuuta.

Olen todella iloinen ja kiitollinen tästä valinnasta. Työnikin oli aikanaan uusien mahdollisuuksien etsimistä ja tämä toiminta on ihan samanlaista. Tärkeintä tässä tehtävässä on aina se, että asiakkaamme saa meistä irti mahdollisimman paljon. Avaamme näköaloja, joita meillä kokemuksiemme perusteella on.

Kummin on oltava rohkea ja rehellinen

Klinikan jälkeen alkaa yrittäjän ja kummin yhteistyö, jossa tärkeintä on hienovaraisuus. Eero Posti kehottaa kummeja myös ilmoittautumaan klinikalle, vaikka ei yrittäjän toimialasta mitään tietäisikään.

– Emme ole tuputtamassa yrittäjälle omia viisauksiamme, vaan vahvistamassa hänen ajatuksiaan. Tietysti kummi tuo keskusteluun mukaan omat näkökulmansa ja ajatuksensa. Eikä kummin minusta tarvitse olla edes samalta alalta kuin yrittäjä. Liiketoiminnan lainalaisuudet ovat suurin piirtein samanlaiset joka alalla, mutta itse alaa tuntematon kummi, voi todella tuoda keskusteluun uusia näkökulmia, sanoo Posti.

Kun yrityskummi ja yrittäjä luottavat toisiinsa, voi Eero Postin mielestä keskustella hyvinkin luottamuksellisista asioista, jopa siitä, tarvitsisiko yrittäjä toisen liikekumppanin tai onko hänestä yrittäjäksi ollenkaan.

– Luottamus saavutetaan, kun ollaan molemmin puolin rehellisiä. Ei kaikista ole yrittäjiksi ja ei kaikista yrittäjistä ole yrityksen pyörittäjiksi. Olen keskustellut siitäkin, pitäisikö yrittäjän keskittyä tuotteeseen ja palveluun, ja taloon otetaan toimitusjohtaja, joka pyörittää liiketoimintaa ja kehittää sitä. Tämä on voitava sanoa, että ei hukata itse asiaa – yrityksen liikeidea on usein kultajyvä.

Mielekkäästi ajan hermolla

Eero Postin mielestä yrityskummina toimiminen sopii henkilöille, jotka haluavat pysyä ajan hermolla. Kun työelämässä joutuu tai joutui ottamaan vastuuta ja ajatella menestymistä, kummina voi vain antaa.

– Mielihyvä tässä työssä on valtava. Olen saanut tätä kautta HHJ-koulutuksen ja päässyt myös mukaan erilaisiin hankkeisiin – muun muassa Tampereen kaupungin yritysmentorointihankkeeseen. Tässä työssä tulee myös valtava verkosto.

Eero Posti suoritti myös neljän muun pirkanmaalaisen yrityskummin kanssa yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon Turussa. Kurssin käyneiden miesten ideoiden pohjalta kehitettiin TAKK:n kanssa vastaava koulutusohjelma. Markkinointi, myynti, laatuasiat ja tuotannon kehittäminen ovat asioita, joissa Eero Posti sanoo olevansa parhaimmillaan.

– Olen tehnyt unelmauran. Siinä on ollut tekniikkaa, uuden liiketoiminnan käynnistämistä ja kehittämistä. Kyllä tässä on elämänkokemusta jaettavaksi. Itse asiassa suuntani aukesi VTT:n palveluksessa. Kaikenlainen kehittäminen kiinnostaa edelleen.

Kummina toimimisessa Eero Posti pitää siitäkin, että kummiksi tulevilla on suurin piirtein samanlainen elämänasenne.

– Ollaan liikkeellä vapaaehtoisesti ja pyyteettömästi. Menemme kaikki samaan suuntaan. Haluamme kehittää asiakkaidemme liiketoimintaa.

Lentokoneiden mies

Kansainvälisissäkin tehtävissä eri yrityksissä elämäntyönsä tehnyt Eero Posti teki diplomityönsä Valmet Lentokoneteollisuuden palveluksessa.

– Tehtäväni oli käynnistää Hawk-harjoituskoneen öljypumpun valmistaminen Suomessa. Täällä osat koneistettiin, öljypumput koottiin ja koekäytettiin. Niitä tehtiin yhteensä 200 kappaletta maailman Hawkeihin.

Seuraavaksi miehen askeleet veivät viideksi vuodeksi VTT:lle Espooseen, jonka jälkeen kahdeksi vuodeksi Tekesin leipiin Helsinkiin.

– Yritykset lähettivät Tekesille rahoitushakemuksia tuotekehitykseen. Kävimme läpi yrityksen tarkasti ajatuksella, pystyykö yritys toteuttamaan suunnittelemansa kehityshankkeen. Ja onko siinä sellaista uutta, että Tekesin ehdot täyttyivät.

Työ Tekesissä oli Postin mielestä samanlaista kuin toiminta kummina. Kummikin miettii kummiyrityksenä mahdollisuuksia toimia ja kehittää toimintaansa.

– Talousasiat ja henkilöstöresurssit sekä mahdollinen yhteistyö korkeakoulujen kanssa käytiin läpi. Minun erikoisalanani oli pk-yritysten tuotekehitys ja rahoitus. Tämäkin tulee hyvin lähelle yrityskummina toimimista.

Suomen puolustuksen suuri hanke, Hornet-hävittäjien ostaminen toi Eero Postin takaisin lentokoneteollisuuteen 1989.

– Tulin ja aloimme valmistella vastakauppoja. Moottorien valmistaja General Electric ilmoitti kuitenkin, että se ei aloita moottorien osavalmistusta Suomessa, joten asia kuivui siihen. Eero Postille tämä tieto tiesi siirtoa Nokian Linnavuoresta Kuorevedelle laatupäälliköksi.

– Työ oli tarkkaa ja saimme asiakkaan luottamuksen. Kokemus kasvoi, läpäisyaika lyheni ja työn tuottavuus lisääntyi.

Hyvin tiukka bisnes

Eero Postin työssä oli paljon salassa pidettäviä asioita ja edelleen hän ei puhu työstään kovin vuolaasti. Laatupoikkeamista piti kuitenkin päästä eroon ja Suomessa siinä onnistuttiin. Työ lentokoneteollisuudessa vei Postin useaan kertaan Yhdysvaltoihinkin asiakkaan kanssa neuvottelemaan.

– Työhömme oltiin hyvin tyytyväisiä. Kuorevedeltä siirryin loppuen lopuksi avaruuspuolelle, missä tein myynnin markkinoinnin töitä satelliittirakennepuolella. Yritys oli jo nimeltään Patria. Koko 90-luku oli työssäni sekä teknisesti että liiketaloudellisesti haastavaa, mutta todella mielenkiintoista. Se on hyvin tiukka bisnes, raha ei todellakaan ole löysässä.

Patrialta Eero Posti jatkoi Kalmarille, jonne koottiin väkeä kehittämään yrityksen sopimushuoltoa.

– Tulimme eri puolilta teollisuutta kehittämään uutta. Liikkeelle lähdettiin rivakasti, mutta hyvin pian alkuperäinen toiminta muuttui, ja hyvin paljon. Tiimi hajosi.

Eero Posti jäi eläkkeelle. Tänään Pirkanmaan Yrityskummien Vuoden Yrityskummina hymyilee onnellinen mies – ammattilainen, joka antaa mielellään aikaansa kummitoimintaan.

PS. Jos et päässyt mukaan verkko-Iltakouluumme 21.4., niin sinulla on mahdollisuus käydä katsomassa ja kuuntelemassa tallenne Eero Postin Iltakoulussa esittämistä ajatuksista. Mikäli et pääse linkistä suoraan Youtubeen, kopioi linkki : https://youtu.be/SE1vHBLH38Y .

Teksti Juha Kosonen

Ajankohtaista

Heidi Rämö Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnanjohtajaksi

KUNTAKUMMI-HANKKEESSA TULEMME ASIAKKAAN LUO

Yrityskummin on oltava hyvä kuuntelija

Takaisin ylös