Haastavat olosuhteet ja nopea päätöksenteko DC Worksin arkea

Kuva: @kuvauspalvelusalopino. Pirkanmaan Yrityskummien Vuoden 2023 Kummiyritys DC Worksin Marko Husua (vas.) ja yrityksen pitkäaikaista yrityskummi Heikki Ärrälää onniteltiin Tampereen Raatihuoneella 24. marraskuuta.

Vuoden 2023 kummiyritys on Suomen ainoa kansainvälisesti toimiva datacenter-asennusyritys

DC Worksin toimitusjohtaja Marko Husu määrittelee yrityksensä toimialan maallikolle ytimekkäästi.

”DC Works on projektifirma, joka on perustettu kansainvälisen asennusliiketoiminnan ympärille. Toimintana on isot sähköautomaatio- ja instrumentointiasennukset haastavissa ympäristöissä. Olemme alusta asti halunneet olla mahdollisimman mobiili. Yritys kulkee pääsääntöisesti läppärillä mukana ja projekteja pyöritetään aina kohteessa.”

Idea omasta yrityksestä alkoi elää Marko Husun ja yhtiökumppaninsa Vesa Kolun kanssa heidän työskennellessään Insta Automationin palveluksessa. Husun pöydälle tuli datacenter-hanke Haminasta, jota veti Vesa Kolu. Yhdeksässä kuukaudessa miehet tekivät kriisiprojektista kultakimpaleen, jota kehuttiin.

– Teimme brittien ja jenkkien alihankkijana ihan hyvää työtä. Tässä yhteydessä tuli myös tietoa uudesta projektista, johon suomalaisia ei otettu. Lähdin vähän väkipakolla kuitenkin myymään meitä sinne ja sainkin Instan jalan oven väliin. Taas tehtiin töitä yhdeksän kuukautta. Myin vielä kolmannen projektin, jonka aikana huomasimme, että datacenter-urakointi on kaukana suomalaisesta tekemisestä. Se vaati kokonaan erilaisen ajatusmallin, vaikka meiltä Instasta oli parhaat voimat liikkeellä. Työn tekeminen ja laatu ovat vain pieni osuus kaikesta muusta temmellyskentästä, kertoo Husu.

Halu mukaan uuteen kansainväliseen bisnekseen synnytti 2014 DC Worksin. Ensimmäinen työmaa oli Haminan jatkoprojektin. Asiakas jopa kertoi töitä olevan ainakin kymmeneksi vuodeksi.

– Näkymä olikin pelkkää lumetta. Meille paljastui brittiurakoinnin karuus. Näin, että seuraava projektia ei tulekaan, vaikka se oli luvattu meille. Meillä oli jo kuitenkin nimeä markkinoilla ja katselin missä tapahtuu, jos Haminassa ei tapahdu. Seuraava projekti löytyi Hollannin Eemshavenista. Tällä tiellä tavallaan ollaan.

Alkuvaiheen kuolemanlaaksosta ja useista ulkopuolisista ongelmista on sitkeällä työllä selvitty. Kun 2018 yrityksen liikevaihto oli 1,4 miljoonaa euroa, päästiin 2022 jo 5 miljoonaan euroon.

– Liikkumista se on vaatinut, ja usein nopeaa päätöksentekoakin. Projektityö on myös jatkuvaa epävarmuuden sietämistä, jota tässä on matkan varrella opeteltu. Kaupanteon lisäksi on yrityksen toimintaa koko ajan rakennettu, sanoo Husu.

Tänään DC Works on vakavarainen ja kasvuhakuinen yritys, joka työllistää lähes 50 henkeä.

Työt ovat maailmalla

Marko Husu näkee selkeästi, että DC Worksin työt ovat ulkomailla. Suomi on pieni maa, eikä tänne tulla koskaan jatkuvalla syötöllä investoiminaan suuria hankkeita. DC Works on myös ainoa suomalainen kansainvälisen tason toimija maailmalla.

– Eipä ole muita suomalaisia vastaan tullut. Maailmalla ovat isot työt, joiden osia datacenterit ovat. Meillä on esimerkiksi selkeä suunta, että 2024 jalkaudutaan takaisin Hollantiin. Siellä on rahaa, töitä ja mukava toimintaympäristö. Siellä ovat myös Nesteen ja UPM:n parin miljardin investoinnit.

Jalkautuminen tarkoittaa sitä, että kohdemaahan perustetaan oma yritys. Kymmenen vuoden päästä Husu visioi yrityksenä toimivan paikallisesti Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa.

– Joitakin keikkoja tehdään muuallekin. Meitä on jo kysytty Singaporeen ja Etelä-Amerikkaan, mutta niihin keikkoihin ei vielä ole ollut tarvetta. Viimeiset kolme vuotta olemme ollut loppuun myytyjä.

Marko Husu oli, ja on edelleenkin, DC Worksin keskeisin myyjä ja tarvittaessa myös projektipäällikkö. Jo ensimmäiseen projektiin palkattiin parikymmentä työntekijää, mutta vasta toissa vuonna yritys sai ensimmäisen ei projekteissa kiinni olevan HR-assistentin.

”Kokeillaan yrityskummiakin”

Marko Husu kuuli yrityskummitoiminnasta Pirkanmaan Yrittäjissä, jonka hallituksessa hän istui pari vuotta palattuaan ensimmäiseltä reissultaan Hollannista. Yritys oli isompien ja pienempien kriisien seurauksena kuolemanlaaksossa, muun muassa myynti sakkasi.

Yrityskummi Heikki Ärrälä (vas.) ja kummitettava Marko Husu tapasivat aluksi säännöllisesti pari kertaa kuussa. Nykyisin tavataan harvemmin, mutta Marko pitää hyvänä asiana, että kummille voi aina soittaa.

– Kiinnostuin. Ajattelin, että kokeillaan nyt yrityskummiakin. Sieltä löytyi Heikki Ärrälä, jonka kanssa olemme toimineet nyt 2017 alkaen.

Heikki Ärrälä on toiminut yrityskummina yhdeksän vuotta. Tähän aikaan mahtuu kummius 15 yrityksessä.

– Markon kanssa on käsitelty isoja ja pieniä asioita. Kaikkea on ihmetelty ja ollaan vielä ystäviäkin. Aluksi yhteistyö oli tiiviimpää, nyt kun yrityksen organisaatio on aivan eri tasolla, yhteistyö on vähentynyt. Olen yrittänyt olla aina saatavilla, vastannut aina kun on kysytty. Minun projektikokemukseni ympäri maailmaa on tässä uskoakseni auttanut paljon. Myös yrityskummiverkosto on ollut tässä apuna.

– Kummisuhde on tässä ajan kuluessa muuttunut, mutta tieto siitä, että kummi on saatavilla lähes heti, joskus hyvinkin kiperiin tilanteisiin, tuo turvaa. Yhdessä on pystynyt hahmottamaan asioita helpommin. Esimerkiksi Tanskan kriisiprojektin aikana useiden kummipuheluien jälkeen olo oli huomattavasti keveämpi, jatkaa Husu.

Kaikesta näkee, että Marko Husun ja Heikki Ärrälän välille on syntynyt syvä ja toimiva yhteistyö. Se, että yritykseen on syntynyt tänä aikana organisaatio, tarkoittaa muun muassa johtoryhmää ja ulkopuolista hallitusta.

– Hallitus on rauhoittanut minun olemistani ja tekemistäni hyvin paljon. Sieltä on tullut todella tarpeellisia huomioita, joita ehkä itsekin olen pallotellut, mutta toisten sanomana se on vahvempaa ja vaatii aina myös toimenpiteitä.

Marko ja Heikki kävivät yhdessä myös HHJ-kurssin ja Marko tämän päälle vielä puheenjohtajakurssin.

– Ajateltiin, että koulutetaan itseämme oikein kunnolla. Minä kerroin tästä Markolle ja hän tuli mukaan.

– Ja itseasiassa sieltä tuli idea johtoryhmästä. Yksi suurimmista oivalluksista oli myös, että sain ilmoitettua meidän organisaatiollemme, että HHJ-kurssipäivänä kukaan ei ota minuun yhteyttä. Katsoin tämän koulutuksen loppuun saakka, enkä ole katunut.

Jatkuvaa kehittämistä

Yrityskummi, toiminnan organisoituminen ja kouluttautuminen pistivät Marko Husun miettimään yrityksen kehittämistä koko ajan, ja kaiken muun ohella. Hallituspartnereista löytyvät jäsenet vielä sparraajiksi yrityksen hallitukseenkin. Olennaista on myös luottamus itseen ja alaisiin.

– Kaikenlaista on tapahtunut, mikä on syönyt luottamusta. Esimerkiksi Hollannissa kriisin merkkejä oli ilmassa, mutta kun vauhti oli kova, kaikkeen ei ehdi tarttua ja kaikkea ei näe. Heikin kanssa tästä on juteltu todella paljon. Nyt en lähtisi hoitamaan työmaakriisiä itse, vaan palkkaisin siihen toimijan, jotta myynti ei sakkaisi.

Yrityskummi Heikki Ärrälä sanoo projektin hoitamisen olevan koko ajan päällä olevien ongelmien ratkaisemista.

– Kaikkihan menee hyvin, jos ei ole ongelmia. Mutta projekteissa niitä useimmiten on, varsinkin jos ollaan osa kokonaisuutta.

Myös myynnin oikea-aikaisuus on DC Worksin toiminnalle tärkeää.

– Jos myynti prakaa, on hiljaista puolen vuoden päässä. Ja projektit venyvätkin. Olemme esimerkiksi edelleen kiinni Kemin sellutehtaan projektissa ja kaupat siitä on tehty 2021. Olen itse edelleen, ja ehkä myös jatkossa, suurten kansainvälisten projektien myyjä, mutta kohdemaahan on opittava palkkaamaan hyvä projektipäällikkö.

Henkilöstön rekrytointi on asia, mistä kummin kanssa puhutaan usein.

– Se on ollut tässä todella haastava juttu ja olemme keskustelleet asiasta paljon ihan työsopimuksien tekemisestä alkaen. Pieleen mennyt rekrytointi tulee kalliiksi ja pilaa aina sinänsä hyvät kaupat, kertoo Ärrälä.

– Meidän alalla hyvien työntekijöiden löytäminen on haastavaa ihan asentajista alkaen ja vaikeutuu vain kun noustaan työnjohtoon. Hyvä porukka on saatava myös pysymään, miettii Husu.

Myös töitä tehdään projekteissa usein vuorotta. DC Worksin projekteihin kuuluu asettuminen kohteeseen asumista myöten. Yrityskummi Heikki Ärrälä kehuu yrityksen osaamista vuolaasti.

– DC Works pystyy tekemään laadukkaasti suuria automaatio- ja sähköasennuksia sisältäen materiaalin, asennuksen ja käyttöönoton.

Vuoden 2023 Kummiyritys, DC Works, palkittiin Tampereen Raatihuoneella 24. marraskuuta.

Juha Kosonen

Ajankohtaista

Yrittäjä Virpi Lehti haluaa yrityskummi Eija Niemeltä varmuutta ajatuksilleen

Suomen johtava rappurallien valmistaja on menestyvä perheyritys

Haave omasta ja tavoite tehdä enemmän synnytti Uniqan

Takaisin ylös