Toiveita Kuntakummeille

Kuntakierros jatkui tiiviinä koko loppuvuoden ja oli ilo saada kuulla erilaisia toiveita Kuntakummi-toiminnalle. Todella hedelmällistä oli myös saada tietää ja kertoa muille kunnille, mitä kullakin paikkakunnalla tehdään yrittämisen menestymisen  avittamiseksi.

Talousluvut, tuloslaskelman ja taseen rakenteen ymmärtäminen sekä kassavirran merkitys ovat selkeitä kestoaiheita lähes joka paikkakunnalla. Toinen suuri valtaosalle tulevaisuuden tärkeä mentorointitarve on omistajanvaihdoksiin liittyvä ennakointi ja ajattelutapa, että yritys pitäisi olla aina siinä kunnossa, että joko sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan voisi tehdä vaikka jo tänään. Ylipäätäänkin yritysten muutos- ja murrostilanteissa yrityskummien apua arvostetaan ja toivotaan saataville helposti.

Vähäisemmälle huomiolle aiemmin jäänyt yksi hyvin monella paikkakunnalla esiin nostettu toive yrityskummeille on ollut maatalousyrittäjien mentorointi. Monella sivutoimisesta liiketoiminnasta on kasvanut yhä suurempaa liikevaihtoa. Esimerkkinä tästä on mm. hunajan tuotanto. Vesilahdella MTK-yrittämisen liikevaihto on n. 5 miljoonaa € ja Ylöjärvellä puhutaan jo 12 miljoonasta. Myös Virroilla on keskusteltu jo aiemmin alkuvuonna samasta aiheesta.

Kuntien välinen yhteistyö on tiivistä erilaisissa hankkeissa, rahoituksessa sekä erityisesti matkailussa. Toiveeksi näistä tuleville kuntakummeille on noussut eri paikkakunnilla mentorointi erityisesti matkailumarkkinoinnin näkökulmasta. Mökkien vuokraus ja siihen liittyvät erilaiset oheispalvelut ovat lisääntyneet viime vuosina myös maatalouden tulovirtoina.

Toimitila- ja tonttipörssissä ollaan mukana ja palveluhakemistoa ylläpidetään sekä verkossa että painettuna versiona eri paikkakunnilla. Työllisyys- ja elinkeinopalvelujen painoarvo kasvaa vuonna 2024. Kolme kuntaa on palkannut yhdessä yhden resurssin, mikä on todettu toimivaksi tavaksi. Piritta Forstenin nimi nousikin esille sekä Valkeakoskella, Urjalassa että Akaassa. Kuntayhteistyön tiivistämisen kannalla olivat monet kunnat ja kaupungit ja siksi kuntakummeja toivottiin puhumaan myös yhteistilaisuuksiin.

Viestinnästä juteltiin kaikilla paikkakunnilla ja siinä tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä. Orivedellä ehdotettiin, että tekisimme eri paikkakuntien uutiskirjeiden julkaisuaikataulusta oman taulukon, jolloin voisimme paremmin koordinoida myös muiden yhteistyökumppaneiden kanssa tilaisuuksien, tapahtumien ja viestien aikataulutuksia. Mainio idea – kiitos tästä Tuija Aro. Varmasti myös uutiskirjeiden sisällöntuottaminen tehostuisi, jos lähettäisimme valmiita tekstejä kuvineen julkaistaviksi, kuten Sastamalassa Mikko Rauva ehdotti.

Sparrailu, ajatusten pallottelu, ajatushautomo, yrittäjien arkihaasteet sekä toimialakohtainen ryhmämentorointi nousivat esille myös ihan konkreettisin päivystystoiveinkin niin, että kuntakummit olisivat tiettyinä ajankohtina ajanvarauksella tavoitettavissa eri paikkakunnilla. Tällaisella speksillä myös aloittaneiden, jo vuoden verran toimineiden, yrittäjien mentorointi voisi tapahtua. Kuntayhteistyön laajentaminen ja syventäminen monella paikkakunnalla tullee olemaan konkreettista varsinkin, jos Pirkanmaan Yrityskummien toiminnan tunnettuus on ollut vähäisempää. Uusia tuulia ja trendejä toivottiin tuotavan esiin ja konkreettisena esimerkkinä oli vaikkapa verkkokaupan avaamisen merkitys yrittäjälle sekä muiden digitaalisten palvelujen hyödyntäminen oman työajan säästämiseksi.

Yrityksen elinkaaren vaihe vaikuttaa paljon mentrointitarpeiden sisältöön. Kansainvälistymistä suunnittelevalle yritykselle hallituksen kokoonpano on jo olennainen osa ennakointia, kun rahoitusta haetaan. Rahoitushaun apua on myös ehdotettu. Asiantuntijaverkostoamme arvostetaan ja sen tarjoamista mentoroinnin apuna toivottiin myös kuntakummeilta, mikä meille tietysti sopiikin.

Vielä ehtii täydentää oman kunnan toiveita ja yrittäjien toiveita vielä kootaan mukaan. Sen jälkeen 2024 alkuvuonna ehdotetaan pilottikuntia, joissa lähdemme testaamaan, miten ko. kunnissa esitettyjä kuntakummipalveluja käytännössä toteutetaan. Kuntakohtaisia kuntakummeja valitaan sopiva määrä ja heidät koulutetaan vapaaehtoistehtäviinsä.

Näin se matka jatkuu. On ollut etuoikeus saada kuulla paljon itsellekin uutta ja tavata eri kuntien, kehitysyhtiöiden, yrittäjien sekä kumppaniemme edustajia. Oppilaitokset ovat olleet aktiivisesti mukana parantamassa työvoiman saatavuutta kouluttamalla osaajia akuutteihin yritysten tarpeisiin, mikä kertoo erinomaisesta yhteistyöstä. Pirkanmaan Yrittäjät omana erillisenä organisaationaan puolestaan täydentää meidän Pirkanmaan Yrityskummien palvelujen tarjontaa konkretian puolella valmiilla lomakkeilla, verkostoilla jne. Koska monilla paikkakunnilla tehdään runsaasti yritysvierailuja, ehdotukseksi on noussut, että kuntien ja kehitysyhtiöiden edustajat kysyisivät, mitä kaikkea yrityksissä on menossa, ketä he haluaisivat tavoittaa ja miten eri yhteistyökumppanit voisivat heitä auttaa. Kiitos tästä ajatuksesta, Lempäälän Yrittäjien pj, Jari Rantala.

Tuhannet kiitokset kaikille osapuolille tähän saakka. Matka jatkuu ja kokemus auttaa! Instagramissa matkaamme voi seurata tilillä: kuntakummi. Jos nyt tiedostat, että sinä tai joku tuntemasi yrittäjä tarvitsee henkilökohtaista yrityskummia, niin täältä löytyy yhteydenottolomake tai voi meille pirauttaakin: Miten saan yrityskummin? | Pirkanmaan Yrityskummit ry r

Projektipäällikkö Sari Neva-aho, Kuntakummi-hanke, p. 050 554 4450

Ajankohtaista

Heidi Rämö Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnanjohtajaksi

KUNTAKUMMI-HANKKEESSA TULEMME ASIAKKAAN LUO

Yrityskummin on oltava hyvä kuuntelija

Takaisin ylös