Hurja määrä uutta kokemusta mukaan yrityskummitoimintaan

Olen Pertti Lähdeaho 67-v., naimisissa, kolme lasta ja kolme lastenlasta. Asun Länsi-Tampereella. Paljasjalkainen tamperelainen ja jääkiekossa Ilves, jos kysytään.

Koulutukseltani olen DI silloisesta TTKK:sta. International business and marketing eMBA:n lopputyössä tarkastelin yritysten onnistumisia ja epäonnistumisia kansainvälistymisessä. Lisäksi olen akkreditoitu terveyttäjä TMC, sekä HHJ ja HHPJ.

Kymmenen vuotta työuraa Tamrock/Sandvik; avolouhosvaunujen laatuvastaavana Porvoossa, pienten hydraulisten porakoneiden, pneumaattisten porakoneiden ja hydraulisten sylinterien valmistusvastuussa Tampereella. USA:sta ostetun raise bore-teräpäävalmistuksen siirtovastuu USA:sta Tampereelle.  Tarvekiven porauslaitteiden tuotantovastuu ja Drilltech inc:n kaivonporauslaitteiden tuotantovastuu Suomessa.

Seuraavat 30 vuotta 1.10.2022 asti (eläkkeelle) toimin yritysrahoituksessa Kera Oy/Finnvera Oyj  Pirkanmaalla. Tehtävä sisälsi startuppien, kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten rahoitusta, kehitystä ja rahoitusratkaisuja. Rahoitusta mm. investointeihin, kehittämistoimiin, käyttöpääomaan, omistus- ja yritysjärjestelyihin ja viennin rahoittamiseen.

2009 olin lyhyellä työkomennuksella Kiinassa; Guangzhou, Shentzen, Hongkong. Tavoitteena perehtyä ja selvittää suomalaisten yritysten etabloitumismahdollisuuksia, yrityksen perustamista ja investointien rahoitusta paikallisesti.

Työurani aikana olen saanut kuulla ja nähdä satoja hienoja yritystarinoita ja olla mukana sadoissa yritys-/omistusjärjestelyissä. Kompetenssia katson itselläni olevan liiketoimintaosaamisessa, talousosaamisessa, rahoituksessa, omistus-/yritysjärjestelyissä sekä vientikaupassa.

Jäiden lähdettyä aikaa kuluu pihatöissä, mökkeilyssä ja veneilyssä. Golfiakin tulee lyötyä heikon tasoituksen parantamiseksi. Talvella tykkään hiihtää, lasketella ja retkiluistella.

 

Olen Timo Voutilainen 55-v. Tampere Tammela Toimitusjohtaja EMBA, HHJ, JET, LKV

Johtamiskokemusta kiinteistönvälityksestä Suomen suurimmista yrityksistä. Välitysalalla vuodesta 1989.  Kokemusta myös verkostojen johtamisesta franchise-ketjuista. Osaaminen, kiinnostus ja intohimo työelämässä on ihmisten johtaminen, myynnin johtaminen, työntekijäkokemukset ja asiakaskokemukset, sekä yrityskulttuurin rakentaminen.

Vapaalla mökkeilen Kangasalla ja puuhaan (en osaa) kaikkea mitä mökkeilyyn kuuluu. Auttamalla muita omasta elämästä tulee onnellisempaa ja parempaa.

 

Olen Heikki Kangasniemi, 63-v. koneensuunnitteluinsinööri stadin betonilähiöstä, viimeiset parikymmentä vuotta asunut – jos paikallisilta kysyy; ”tuanoi Pirkama Mustasa Helmesä”, eli Kylmäkoskella.

Työura on aikoinaan lähtenyt heti koulun penkiltä ihan mukavaan investointikaupan kansainväliseen liitoon, suksitehdasta Neuvosto-Viroon, betonitekniikkaa DDR:ään, länsikaupassa Vaisalassa ja Neles Oy:ssä. Kaalimaiden vetovoimainen nousu vei taas mukanaan ja painokoneita, ydinvoimatekniikkaa ja rakennuselementtilinjoja meni Murmanskista Mongoliaan. Ukraina on ollut yksi tärkeimmistä työmatkojeni kohteista liki 30 vuotta.

Koko aikuisiän pituinen kokemus ”ulkomaan elävistä”, kulttuuriosaaminen, kauppasuhteiden solmiminen, sopimusten laatiminen, rahoituskysymykset, hinnoittelu, kaikki kansainvälistymisen ja konsultoivan myynnin kommervenkit ovat olleet palkitsevin asia työurallani. Erityinen fokukseni on ollut tuotteistamisessa missä uskon olevani varsin vahva.

Koen että näistä vuosista on nyt hyötyä muillekin ja kummitoiminta, vertaistuellisen myötäelämisen tavoin antaa mahdollisuuden siirtää hiljaista tietoa sitä kipeästi tarvitseville.

Harrastuksenani on ollut aina nuorisotyö ja ilmailu. Täällä pöndellä ei muutenkaan tule aika pitkäksi. Stenuja pelloissa on bulisti enemmän kuin naapurin pelit kestää. Pakko jeesata, kun on tällainen kummiluonne.

 

Nimeni on Pertti Wathen. Olen syntynyt Helsingissä v. 1956, asunut Pirkkalassa vuodesta 2004 ja siinä välissä 5-6 paikkakunnalla. Koulutukseltani olen prosessi-insinööri, MBA (Henley) ja yrittäjyyden tradenomi (YAMK). Väitöskirjani, jonka aiheena on pk-yritysten päätöksenteon logiikka, on viimeistelyä vaille valmis.

Työurani voi karkeasti jakaa kolmeen vaiheeseen. Ensimmäiset 20 vuotta työantajiani olivat Rauma-Repola, Ahlström ja Metso. Valmistuttuani insinööriksi aloitin Repolassa suunnittelijana, jatkoin Ahlströmillä myynti-insinöörinä, tuotepäällikkönä, markkinointi- ja tuotekehitysjohtajana, USA:n tytäryhtiön varatoimitusjohtajana, ja sen jälkeen sellukoneiden globaalina myynti- ja markkinointijohtajana.  Seuraavaksi siirryin Metson tytäryhtiön toimitusjohtajaksi Kanadaan.  Urani toisessa vaiheessa hyödynsin kokemustani ja kerrytin osaamistani kolmen pk-yrityksen toimitusjohtajana. Kolmannessa vaiheessa, ennen eläkkeelle siirtymistäni vuoden 2022 alussa, toimin Tampereen yliopistossa projektipäällikkönä ja erityisasiantuntijana. Mainittujen tehtävien lisäksi olen ollut mukana parissa start-upissa, sekä toiminut oman toimen ohella yritysvalmentajana ja mentorina. Lähes 40 vuoden uralleni mahtuu monisärmäisiä haasteita teknologioissa, henkilöstöasioissa, asiakassuhteissa, tuotannossa, hankinnoissa, rahoituksessa, toiminnanohjauksessa,  jne. Olen hoitanut reklamaatioita, käynnistänyt välimiesmenettelyjä ja neuvotellut ns. selkä seinää vasten.

Harrastan peruskuntoilua, kaupunkimatkailua, matkapurjehdusta ja –moottoripyöräilyä. Kesäisin pelailen joskus golfia ja talvisin käyn ajoittain mutkamäessä. Luen paljon ja monipuolisesti eri kielillä. Viime vuosina olen opiskellut italiaa.

 

Olen Tommi Liesniemi, 56-v., yrittäjä / konsultti Akaasta. Oma yritykseni on Cohill Oy. Oman yrityksen perustin syksyllä 2021, kun halusin toteuttaa haaveeni omasta yrityksestä.
Mottoni on ”Old ways won’t open new doors”. Tätä ajatusta haluan jakaa arjessa haastamalla rutiinit ja nykytilan.

Oma urataustani on pääosin globaaleista bioteknologia ja lääkeyrityksistä – siellä toimin eri tehtävissä yli 22 vuotta. Viimeiset vuodet meni rakentaen yhteistä lifesciense ekosysteemiä yliopistosairaaloiden ja yliopistojen kanssa. Päättäjäverkosto ja kokemus suomalaisesta terveydenhuollon ympäristöstä on siis karttunut merkittävästi. Tätä verkostoa ja toimialan tuntemusta hyödynnän nyt nykyisessä työssäni. Tein yhteistyösopimuksen Eezy Oyj:n konserniin kuuluvan Eezy Flow:n kanssa tammikuussa 2022. Pääsääntöisesti asiakkaani ovat lääke- ja diagnostiikka-alan  yrityksiä sekä hyvinvointialueita, joiden kanssa teen strategian, organisaatiokulttuurin ja muutosjohtamisen kehittämistä.

Terveydenhuollon toimialaympäristön tuntemuksen lisäksi vahvuutena koen myös kokemuksen myynninjohtamisen, muutosjohtamisen ja valmentavan johtamisen ympäriltä.

Vapaa-aika kuluu urheilun, eräilyn, rakentamisen ja mökkeilyn parissa. Urheilussa jääkiekko, pyöräily (maasto/maantie), hiihto päälajeina. Erävaellukset ja melonta, luonto ovat lähinnä sydäntä. Erilaiset rakennusprojektit ovat ns. aina ajankohtaisia niin kotona kuin mökillä.

Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi 2 lasta, jotka ovat jo aikuisia 29- ja 27-vuotiaita.

 

Olen yrittäjä Leevi Ahonen, 67-v., asun Akaan Kylmäkoskella ja nykyään eläkeläinen.

Työurani noin 30 vuotta tein omassa yrityksessäni VS-Harja Oy:ssä, jossa oli töissä 25 henkilöä ja liikevaihto noin 3 MEUR. Harrastuksiani ovat salamuusikkous, ruuanlaitto ja mökkeily.

Ajankohtaista

Heidi Rämö Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnanjohtajaksi

KUNTAKUMMI-HANKKEESSA TULEMME ASIAKKAAN LUO

Yrityskummin on oltava hyvä kuuntelija

Takaisin ylös