KUMMIN KAA

Two women analyzing documents while sitting on a table in office. Woman executives at work in office discussing some paperwork.

Pirkanmaa profiloituu
Pirkanmaalla on yrityksillä parhaat mahdollisuudet saada yrityskummi. Toki yrityskummitoimintaa on maanlaajuisesti, mutta suhteellisesti Pirkanmaa on siinä aktiivisin.
Yrityskummi on nimenomaan yrityksen kummi, joka auttaa oman osaamisensa ja kokemuksensa perusteella yrityksen johtoa. Suhde on erittäin luottamuksellinen, kummi ei kerro ilman lupaa edes kummisuhteestaan. Jos kuitenkin erikseen sovitaan, saattaa kummi mainita joillekin kontakteilleen kummiyrityksensä mahdollisena palvelun tarjoajana tai yhteistyökumppanina. Kummeja tarvitaan jatkuvasti lisää, ja haluaisimme että kummikunnan sukupuolijakautuma vastaisi muuta yhteiskuntaa. (Siis varsinkin naisjäseniä kaivataan joukkoihimme.)
Osa kummeista on eri aloilla työelämässä, osa eläköityneitä harmaita panttereita ja osa sekä -että. Tämä viimeinen tarkoittaa mm tilannetta, jolloin eläkkeellä oleva henkilö toimii yritysten hallituksen jäsenenä.
Yrityskummi ei ole mukana eikä vastuullinen firman päätöksenteossa. Toki on käynyt niinkin, että yritys halusi kumminsa hallitukseen. Seurauksena oli automaattisesti kummisuhteen päätyminen, mutta firma halusi myös välittömästi tilalle uuden kummin. Koukkuun oli jääty ja haluttiin jatkaa kummin kaa.
Ollaan ihmisiksi
Luin alkuvuodesta hollantilaisen Rutger Bregmanin kirjan Hyvän historia. Se oikoo ansiokkaasti tarkoitushakuisten ja osittain manipuloitujen psykologisten ihmiskokeiden tuloksia, joilla on perusteltu ihmisten raadollisuutta ja itsekeskeisyyttä. Maailma on oikeasti paljon parempi kuin mitä voidaan päätellä iltapäivälehtien väkivaltalööpeistä tai telkkarisarjoista, joissa joka jaksossa jonkun on näyteltävä murhan uhria. Ihmiset ovat pääsääntöisesti mukavaa ja keskenään hyvin toimeentulevaa auttavaista porukkaa. Onneksi itse olen kokenut jo aikaisemminkin maailman suunnilleen Bregmanin lailla. Kansainvälisen kaupan tehtävissä en olisi pärjännyt, jos olisin ajatellut, että ”ei ne kuitenkaan mitään osta.”
Tämä inhimillinen vapaaehtoinen auttamisen halu ja positiivinen suhtautuminen näkyy mielestäni korostuneesti myös Pirkanmaan yrityskummien paneutumisessa kummisuhteittensa hoitoon.
Yhteisen hyvän asialla
Vaikka yrityskummit eivät saa toiminnastaan palkkiota, saattaa heillä kuitenkin olla itsekeskeisiäkin taka-ajatuksia. Tällaisia voisivat olla Pirkanmaan runsaiden palvelujen tarjonnan ylläpitäminen ja kehittyminen, maakuntamme pysyvä vetovoimaisuus ja siitä johtuva asuntojemme arvon säilyminen. Kaiken tämän kun mahdollistavat paikalliset menestyvät yritykset ja muut lukuisat iloiset hyvin toimeentulevat veronmaksajat.
Yrityskummeille on kokemuksen myötä kehittynyt niin sanottua asiantuntijan intuitiota ja usein helikopterikykyjä. Tällä tarkoitan kykyä ehdottaa vaikkapa yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, jolloin pystytään muodostamaan isompi tarjooma. Varsinkin aloittavilla yrittäjillä näkökenttä saattaa olla kovin suppea, niin että kaikki muut toimialaa vähänkin liippaavat nähdään pelkkinä kilpailijoina. Yhteistyöllä toisiaan täydentävät palveluntarjoajat saattavat säästää myynti- ja markkinointikustannuksissa, toimitilojen kuluissa jne. Sitä ei yrittäjä itse aina heti hoksaa.
Mukaan yrityskummitoimintaan joko subjektiksi tai objektiksi pääsee ottamalla yhteyttä Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtajaan Tapani Kaskelaan. Se kannattaa.
Jukka Isotalo, Vuoden yrityskummi 2011

Ajankohtaista

Yrittäjä Virpi Lehti haluaa yrityskummi Eija Niemeltä varmuutta ajatuksilleen

Suomen johtava rappurallien valmistaja on menestyvä perheyritys

Haastavat olosuhteet ja nopea päätöksenteko DC Worksin arkea

Takaisin ylös