OVATKO YRITYSKUMMIT LIIAN VAATIMATTOMIA?

Pirkanmaan Yrittäjät on monella tapaa Pirkanmaan Yrityskummien tärkein yhteistyökumppani. Molemmat organisaatiot toimivat pienten ja keskisuurten yritysten kentässä samaan suuntaan, yrittäjiä kannustaen ja tukien. Kun yrittäjäjärjestön verkostot ja kummien kokemukset yhdistyvät, syntyy valtakunnallisestikin huomiota herättävää toimintaa.

– Yrittäjän ei tarvitse kuin tarttua rohkeasti puhelimeen ja soittaa, niin monenlaisiin asioihin löytyy vastaukset. Pirkanmaalla asiat ovat hyvin, sanoo Pirkanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Sari Järvelin.

Järjestöpäällikön Sari Järvelinin mielestä yrityskummit voisivat pitää osaamisestaan nykyistä huomattavasti enemmän ääntä. Esimerkiksi kummien kotisivulta eivät kummien taustat ja osaaminen nouse riittävän hyvin esiin.

– Mieletön osaaminen ja kokemus jää nyt piiloon. Kummien kotisivuilla kaikki palikat on selvitetty tarkasti, mutta kummit hahmoina ja persoonina jäävät piiloon. Tämä osaaminen pitäisi rohkeasti nimenomaan yrittäjille kertoa. Ei riitä, että toiminnanjohtaja Tapani Kaskela näkyy, myös kummien on näyttävä, sanoo Järvelin.

Yrittäjät ja yrityskummit ovat usein ventovieraita toisilleen. Jos kummien taustat olisivat paremmin tiedossa, apua etsivä yrittäjä näkisi heti, mitkä valtit hän saa tarvittaessa heti käyttöönsä.

– Täytyy muistaa yrittäjien asema. Hänellä on kiire ja akuutinkin avun tarve, joten silloin kumminkin on oltava esillä tässä ja nyt. Sekä yrittäjät että kummit ovat persoonia, joiden pitäisi päästä kohtaamaan mahdollisimman mutkattomasti, sanoo Järvelin.

Milloin yrittäjä tarvitsee kummin? Järjestöpäällikkö Sari Järvelinin mielestä yrittäjä tarvitsisi aina kummin. Osalle yrittäjistä asiat ovat hyvin selviä, eivätkä he juuri kummia tarvitse kuin keskustelukumppaniksi vaikkapa kasvua haettaessa. Varsinkin juuri toimintansa aloittaneet yrittäjät taas tarvitsevat kummia usein siinä vaiheessa, kun starttiraha on loppumassa.

– Kummista on apua siinä vaiheessa, kun kuljetaan vaativien ensimmäisten vuosien läpi ja yrittäjä on ajatuksineen ihan yksin. Tai kun palkataan ensimmäistä työntekijää tai ollaan laajentamassa toiminaan. Kummi tuo keskusteluun mukaan kokemuksen.

Järjestöpäällikkö Sari Järvelin suoritti yhdessä parinkymmenen yrityskummin kanssa Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen järjestämän yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon. Kurssi oli kolmas TAKK:n kanssa Pirkanmaan Yrityskummien jäsenille järjestetystä koulutusohjelmasta.

– Yrityskummia voi Pirkanmaalla suositella vilpittömästi, koska yrityskummien toiminta on täällä hyvin organisoitu ja näin myös laadun tae.

Haastattelijana toimi Juha Kosonen, yrityskummi

Ajankohtaista

Yrityskummi auttaa yrittäjää kasvussa ja kannattavuudessa

Lue lisää: Yrityskummi auttaa yrittäjää kasvussa ja kannattavuudessa

Kuullaanpas kummia: Juha Österlund tarjoaa kummiyrityksen käyttöön kokemuksensa

Lue lisää: Kuullaanpas kummia: Juha Österlund tarjoaa kummiyrityksen käyttöön kokemuksensa

Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Lue lisää: Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Iloa ja vaikuttavuutta vapaaehtoistyössä – Jouko Suokas (Aamulehti 3.3.2022)

Lue lisää: Iloa ja vaikuttavuutta vapaaehtoistyössä – Jouko Suokas (Aamulehti 3.3.2022)
Takaisin ylös