Kuullaanpas kummia: Juha Österlund tarjoaa kummiyrityksen käyttöön kokemuksensa

 

Juha Österlund lopetti, ominen sanojensa mukaan, oravanpyörässä juoksemisen pari vuotta sitten. Hän jäi pankkialalta pois oman yrityksensä vetäjäksi. Österlund sanoo itseään myyjäksi, 35 vuoden työura on nyt takana ja tehty kaupan ketjujen, it-sektorin ja pankkien palveluksessa Suomessa ja Euroopassakin. Nyt mies sanoo keskittyvänsä nyt yrityskummiksi, menossa yritysneuvojan ammattitutkinnon suorittaminenkin.

– Yritykseni on ollut hyvin hiljaa viimeisen vuoden ajan. Olen käynyt nyt paljon klinikoilla. Tämä on todella mukavaa ja antoisaa puuhaa. Vanhemmat kummit sanovat viisaasti: täällä voi käyttää välillä aivojaankin. On väärin sanoa, että jakaisin neuvoja, jaan kokemuksia erilaisten itse kokemieni esimerkkien kautta. Se mitä oikeasti on tapahtunut, on minusta paras esimerkki.

Palkaksi hyvä mieli

Yrityskummiksi Juha Österlundin houkutteli J.P. Kinos. Miehet istuivat sattumalta vierekkäin Tampereen Kauppakamarin tilaisuudessa ja tässä ollaan. J.P. Kinos kertoi yrityskummeista ja asia rupesi kiinnostamaan. Österlund oli toisin aikaisemminkin miettinyt, että työelämässä saatuja kokemuksia voisi jakaa muillekin.

– Hyvä mieli on tässä ihan hyvä palkka. Koska en olen päivääkään ollut Tampereella töissä, tämä on myös hyvä verkosto paikkakuntaan ja maakuntaankin.

Yrityskummit eivät saa tehtävästään palkkaa tai palkkiota. He ovat vapaaehtoisia ammattilaisia.

– Se on tämän toiminnan hienoimpia puolia, sanoo Juha Österlund.

Mielenkiintoisia pieniä ja isoja pulmia

Pirkanmaan Yrityskummien asiakkaina on yksin yrittäjiä sekä pieniä- ja keskisuuria yrityksiä. Juha Österlund on ollut aktiivinen yritysmimmi vähän yli puoli vuotta ja vastaan on tullut jo kaikenlaista mielenkiintoista.

– Esimerkiksi Kasvun Eväät-hankkeessa yrittäjät hakevat vielä aika paljon suuntaa yritykselleen. Pulmat ovat aika pieniä, mutta keskustelu on silti hyväksi. Isommissa tai pitempään toimineissa yrityksissä taas tulee esiin todella mielenkiintoisia asioita, joissa on päässyt kertomaan komeuksiaan niin, että yrittäjä on hyötynyt. Molempien hyvä mieli on paras palkinto.

Kummitoimintaa Juha Österlund suosittelee henkilöille, jotka eivät elä työelämässään hektisintä vaihetta, koska kummina toimiminen vie aikaa. Eläkkeellä olevia toiminta taas pitää ajassa kiinni.

– Tarvitaan monenlaisia kummeja, sillä ennen kaikkea kokemustahan tässä jaetaan. Jokaisesta tapaamisestahan saa aina enemmän kuin antaa.

Yrityskummi taas on hyvä olla Österlundin mielestä muun muassa yrityksellä, jossa on yksi tai kaksi osakasta, joiden osaaminen on kiinni yrityksen arjessa.

– Monilla yrittäjillä kaikki aika menee siihen ”juttuun”, minkä takia yritys on perustettu, ja kaikki muu – markkinointi, suunnittelu, talousasiat – on toissijaista. Silloin on hyvä ottaa yrityskummi keskustelukumppaniksi, koska bisnestä pitää katsoa vähän laajemminkin.

Teksti  Juha Kosonen

Ajankohtaista

Yrityskummi auttaa yrittäjää kasvussa ja kannattavuudessa

Lue lisää: Yrityskummi auttaa yrittäjää kasvussa ja kannattavuudessa

Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Lue lisää: Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Iloa ja vaikuttavuutta vapaaehtoistyössä – Jouko Suokas (Aamulehti 3.3.2022)

Lue lisää: Iloa ja vaikuttavuutta vapaaehtoistyössä – Jouko Suokas (Aamulehti 3.3.2022)

Tapio Somppi jatkaa Pirkanmaan Yrityskummien puheenjohtajana

Lue lisää: Tapio Somppi jatkaa Pirkanmaan Yrityskummien puheenjohtajana
Takaisin ylös