Yrityskummilta voi kysyä luottamuksellisesti

Piece Of Jeans tekee farkkupaloista design-vaatteita

Tamperelainen Piece Of Jeans on erikoistunut käytöstä poistuneiden farkkujen uusiokäyttöön. Mistään kirpputorista ei kuitenkaan ole kysymys, vaan Moona Kansanen tekee farkkujen käytettävistä osista aivan uusia tuotteita.

– Valmistamme uusia ekologisia tilkkufarkkuja. Käsittelyssä ensimmäinen vaihe on todella haastava, koska rikkinäiset, tahraiset ja pölyiset sekä joskus haisevatkin farkut ensin lajitellaan. Seuraavaksi leikkaamme meidän käyttöömme tulevat palat irti. Tämän jälkeen palat pestään ja desinfioidaan, jolloin muun muassa kaikki hajut häviävät. Tämä on ehkä palojen suurin muutos, koska nyt ovat jälleen uudenveroisia käyttää, kertoo Kansanen.

Piece Of Jeans sanoo kotisivuillaan suoraan, että tavoitteena on säästää juomavettä, vähentää tekstiilijätteen määrää ja pukea asiakkaat vastuullisesti tehtyihin tuotteisiin.

– Kaiken taustalla on omakohtainen havainto. Kaappiin kertyi farkkuja, jotka olivat vain tietyistä kohdista kuluneet, mutta niitä ei millään hennonnut heittää pois. Jos oli polvessa reikä, siihen ommeltiin paikka, mutta mites muuten? Siitä lähti minulla paikka paikan päälle -idea liikkeelle.

Materiaalin Moona Kansanen design-farkkuihinsa saa muun muassa jätehuoltolaitoksilta.

Yrityskummi sparraa

Moona Kansanen hankki itselleen yrityskummin kaksi vuotta sitten. Pirkanmaan Yrityskummien klinikalta löytyi Mika Setälä.

– Mika on tarpeeseen löytynyt. Hän on ulkopuolinen, joka näkee, ja jonka kanssa voi sparrailla isoja ja pieniä asioita luottamuksellisesti. Olemme pohtineet ihan yritystoiminnan yleisiä asioita: missä ollaan nyt ja mihin ollaan menossa, mikä on mennyt hyvin, missä on parannettavaa. Olen saanut kysyä.

Yrityskummi Mika Setälä sanoo olevansa kummisuhteessaan tyypillinen tamperelainen: ei tehrä tästä ny numeroo. Moonan toimintaa on ollut mukava katsella ja tukea.

– Minun roolini on olla valmiina, kun minua tarvitaan. Olemme keskustellen heittäneet ajatuksia toisillemme. Moonalla on palava halu parantaa maailmaa ja hän tekee siitä vielä kannattavaa bisnestä, kertoo Setälä.

Mika Setälän mielestä yrityskummi on juuri kuuntelija ja erityisesti yksinyrittäjille tarpeellinen tuki.

Moona tekee kaikkea

Arkkitehdin koulutuksen saanut Kansanen pyörittää yritystään yksin. Työtilat ovat kodin yhteydessä. Arkea hänelle ovat farkkujen lajittelu, palojen leikkaaminen ja peseminen. Ainoastaan ompelun tekevät ulkopuoliset yhteistyökumppanit. Moona myös myy, markkinoi sekä pakkaa lähtevät tuotteet. Aikaa on jäätävä myös tuotteiden suunnitteluun.

– Nettihän on täynnä ideoita, mutta kyllä tässä omakin ruokahalu on kasvanut syödessä. Kovasti tässä mietitään, kuinka tilkkufarkku voisi kehittyä. Mukaan ovat tulleet värikokeilutkin. Kun aloitimme, teimme vähän kaikkea. Nyt on keskitytty. Nyt näyttää siltä, että farkkumme myyvät ja kiinnostavat eniten.

– Koko ajanhan tässä kovasti miettii myös sitä, milloin voisi palkata toisen työntekijän, koska ainakin nyt näyttää siltä, että tämä kasvaa koko ajan. Aika näyttää.

Kolme vuotta toiminut Piece Of Jeans toimii tällä hetkellä vain kotimaan markkinoilla. Kansainvälistyminen on edessä joskus.

– Olemme kuitenkin rakentamassa jälleenmyyntikanavia, joista voi tuotteitamme ulkomailtakin ostaa. Verkkokauppa on tällä hetkellä kivijalkamme. Korona-aikana on mietitty myymäläjuttujakin, mutta se on jäänyt. Korona sinänsä vaikutti positiivisesti myyntiimme.

Saako kierrätys-design maksaa?

Vaikka farkkujen materiaali on kierrätetty, siitä tehdään kuitenkin useiden työvaiheiden avulla kaupallinen tuote, jolla on hinta. Moona Kansanen kertoo miettineensä oikeaa hintaa useasti, koska välittömien kustannuksien lisäksi myös ekoloogisuus maksaa.

– Oikean hinnan löytäminen on todella vaikeaa. Halpuus ei välttämättä ole tavoitteemme. Ekoloogisuus ja materiaalin uusiokäyttö on myös todella haastavaa, mutta enemmän ja enemmän tulevaisuutta, joten ehkä kuluttajille pitäisi enemmänkin kertoa, miten hinta muodostuu ja mistä halpa hinta taas kertoo.

Sen Moona Kansanen on jo huomannut, että hyvästä tuotteesta ollaan valmiita maksamaan. Asiakkaat ovat hänelle myös ihmetelleet, ovatko Piece Of Jeans-farkut todella tehty kierrätysmateriaalista.

– Meidän tuotteemme ovat uusia ja uniikkeja, että kirpputorilöytöjä.

Viiden vuoden päästä Moona Kansanen toivoo kasvattaneensa yrityksensä liikevoittoa huomattavasti. Myös kansainvälistyminen on silloin alkanut. Tänään yrittäjää ilahduttaa palaute, joka tulee muun muassa somekuvien myötä heiltä, jotka ovat nähneet design-farkut katukuvassa.

Juha Kosonen

Ajankohtaista

Yrittäjä Virpi Lehti haluaa yrityskummi Eija Niemeltä varmuutta ajatuksilleen

Suomen johtava rappurallien valmistaja on menestyvä perheyritys

Haastavat olosuhteet ja nopea päätöksenteko DC Worksin arkea

Takaisin ylös