Heidi Rämö halusi uusia haasteita ja enemmän aikaa itselleen
Lempäälän kunnanjohtajana elokuusta 2015 toiminut filosofian maisteri Heidi Rämö aloittaa perehtymisen Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtajan tehtäviin 1. lokakuuta. Kuntakenttä jää aikanakin toistaiseksi, mutta ei todellakaan kovin kauas.
– Moni ei arvaakaan, kuinka paljon yrityksien ja elinkeinoelämän asiat ovat osa kunnanjohtajan työtä. Yhdessä yrityksien ja yrittäjien kanssahan kuntaa kehitetään. Lähes päivittäin olen ollut pk-yritysten kanssa tekemisissä ja tämä työhän jatkuu nyt toisesta suunnasta. Tunnen myös kaikki Pirkanmaan kuntajohtajat, ja kuntajohtajia laajemminkin, joten minulla on yrityskummeille verkostot sinne olemassa.
Tulevaa työtään Heidi Rämö odottaa innolla. Korona-aikana hän jopa pätevöityi Business Coachiksi.
– Koen olevani sparraaja ja kehittäjä. Kun olin Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, käynnistimme mentoroinnin keskuudessamme. Jokainen johtaja tarvitsee ainakin yhden henkilön, jolle voi aina soittaa. Yrityskummit taas tekevät todella arvokasta työtä ja on etuoikeus päästä tähän joukkoon mukaan. Ja olen myös kuullut monen tähän toimintaan osallistuneen yrittäjän kummeja arvostavat kommentit.
Lempäälän kunnalla on vuoden vaihteen jälkeen kahdeksan yhtiötä. Heidi Rämön mielestä myös kuntien yhtiöiden vetäjät tarvitsevat mentorointia yhä enemmän.
– Jos pk-yrittäjän on asioidensa, ongelmiensa kanssa usein yksin, niin sitä on myös kuntayhtiön toimitusjohtaja.
Idealisti tahtoi yhteiskuntaa rakentamaan
Sipoolaisen yrittäjäperheen lapsista ei kuitenkaan tullut yrittäjiä, vaikka isän yrityksen toiminnassa mukana pienestä pitäen oltiinkin. Heidin velikin valitsi toisin.
– Kun piti päättää mitä teen, niin julkishallinto kiinnosti, koska siellä pääsee rakentamaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen elinvoimaa. Nuori idealisti kun olin. Siten päädyin lukemaan Tampereelle kunnallishallintoa, taloutta ja juridiikkaa sekä kieliä. Valmistumiseni aikoihin Suomi oli menossa Euroopan unioniin ja kävin ammattikorkeakoulussa EU-rahoituksen kurssin ja tätä kautta työllistyinkin.
Ensimmäinen kunta-alan työpaikka Heidi Rämölle löytyi 2003 Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:stä, jossa hänen pääsi sisään elinkeino- ja elinvoima-asioihin.
– Kehitysyhtiössä vastuullani oli myös seudullinen yhteistyö. Tätä kautta tutustuin Etelä-Pirkanmaan kuntajohtajiin. Tästä ryhmästä Jaana Karrimaa ja Hannu Maijala rupesivat puhumaan, että minusta pitää tulla kunnanjohtaja. En todellakaan ollut asiaa ajatellut. Halusin vain kehittää ja rakentaa. No tässä ollaan.
Kunnanjohtaja näkee paljon
Heidi Rämö on nauttinut työstään Lempäälän ja aikaisemmin Punkalaitumen ja Hattulan johtajana. Päivät eivät ole olleet samanlaisia ja haasteita on tullut sopivasti eteen.
– Olen tässä työssä päässyt hyvin läheltä tutustumaan muun muassa monenlaisiin yrityksiin, innokkaisiin yrittäjiin ja heidän innovaatioihinsa. Ja kun olen voinut auttaa esimerkiksi rahoituksen järjestämisessä, niin se on palkitsevaa. Myös kuntalaisten tapaaminen on aina palkitsevaa. Kaikenlaisista huolista kerrotaan ja kyllä siinä välillä liikuttuukin.
Kunnan hallinto on myös politiikkaa. Puoluepoliittisesti sitoutumaton Rämö sanoo pärjänneensä, vaikka häntä on moneen muottiin sovitettukin.
– Poliitikothan näkevät asiat herkästi vain omasta vinkkelistään. Minä taas valmistelen asioita aina mielestäni vain kunnalle parhaimmalla tavalla. Tämä ei aina sovi kaikille ryhmille. Ja tässä on ollut omat haasteensakin, koska muottiin laittamisen perinne on ollut voimakasta. Asioiden valmistelun pitää olla objektiivista ja perustua vain faktoihin.
Pitkät päivät uuvuttivat
Työnsä varjopuolina Rämö pitää pitkiä työpäiviä ja usein yöhön venyviä kokouksia. Asiatkaan eivät tässä ajassa ole helpoimmasta päästä, kun taloutta tasapainottamisen jälkeen taas tasapainotetaan. Tässä syitä, jotka saivat hänet katselemaan muualle.
– Kun yli 50 tunnin työviikot eivät meinaa riittää ja ilta toisensa jälkeen istut yömyöhään uuvuttavissa kokouksissa, niin tämä alkoi painamaan. Tässä ei enää opi uutta, vaan pyörittelee samoja asioita kokouksesta toiseen ja jo vuodesta toiseen. Kehittämisen sijaan on tullut arkipäiväksi talouden tasapainottaminen.
– Tyttäreni on aloittanut ruotsinkielisen lukion Tampereella ja haluan olla myös hänen tukenaan enemmän. Ja ikävä tässä on myös miehen kanssa vietettäviä koti-iltojakin.
Kuntien tulevaisuus arveluttaa
Heidi Rämö puhuu 20 vuoden matkastaan julkisella sektorilla. Aika ei ole mennyt ruusuilla tanssien, vaan pikemminkin tunnelissa, jonka päästä näkyy tällä hetkellä vain valon kajo.
– En ole mitään muuta tehnytkään kuin tasapainottanut. Koko ajan on rahapula jossakin. Ja nyt tämä näyttää vielä pahemmalta. Jotta työssään viihtyisi, täytyisi itse uskoa tehtyjen ratkaisujen onnistumiseen. Nyt inflaatio, sota, korona ja tämän päälle vielä sote-uudistus näyttävät tekevän tulevaisuudesta aika karun. Moni kollega on todella vaikeassa tilanteessa.
Edessä on todella rankkoja poliittisia päätöksiä.
– En yhtään epäile, etteikö kuntasektorin ammattitaitoinen henkilöstö pystyisi päätöksiä toteuttamaan, mutta pelkään, pystytäänkö Suomessa rankkoja päätöksiä tekemään, miettii Rämö.
Hedi Rämö jättää kuntakentän, mutta vaikuttaminen Pirkanmaalla jatkuu ja monella tavalla voimistuukin.
Mitä vielä pitää tietää Heidi Rämöstä? Hän on ajanut Leopard-panssarivaunua ja on suomenruotsalainen.
Juha Kosonen