Yrittäjä Virpi Lehti haluaa yrityskummi Eija Niemeltä varmuutta ajatuksilleen

Studio Baila Virpi lehti ja yrityskummi Eija Niemi

Kun yrityskummi Eija Niemi ja Studio Bailaa Lempäälässä pyörittävä yrittäjä Virpi Lehti tapaavat, puhuttavaa löytyy. Pääasiassa puhutaan asiaa, sillä Virpi haluaa selvittää ajatuksiaan ja uusia ideoitaan Eijalle. Eija taas kuuntelee, ja tarvittaessa vahvistaa Virpin hyviä ideoita. Kummisuhde toimii.

Studio Baila on hyvän mielen tanssistudio Lempäälässä. Baila on yrittäjä Virpi Lehden unelmien täyttymys. Kilpatanssia 9-vuotiaasta harrastaneesta tytöstä kasvoi kilpatanssin ja monenlaisen tanssiliikunnan ammattilainen ja ohjaaja. Studio Bailan kynnys on matala ja siellä hikoillaan hymy huulilla. Alan yrittäjää Virpistä ei kuitenkaan pitänyt tulla.

– Minusta tuli vahingossa yrittäjä. Kynnys yrittäjäksi lähtemiseen oli korkea. Aloitin oppisopimuskoulutuksen, mutta se ei mennyt silloisen työpaikan kanssa arvomaailmaltani ihan nappiin ja vein koulutukseni loppuun yrittäjänä, kertoo Lehti.

Yrittämisen palo voittanut

Kaduttanutkin Virpiä kuulemma on, ja usein, mutta palo yrittämiseen on kuitenkin voittanut. Uudet ideat ovat vieneet eteenpäin ja ensi syksynä tulee yrityksellä täyteen kymmenen vuotta. Tällä hetkellä Studio Bailan päätuote on liikuntasynttärit 1-3 ennalta valitun teeman mukaan. Puolentoista tunnin aikana ehditään toki myös herkutella.

– Niille on nyt kova kysyntä. Yrittämiseni idea on rikkoa koko ajan rajoja, madaltaa liikkumisen kynnystä. Meillä oli juuri senioripäivä, jossa pidin parkourin senioreille ja siinä alkaa syksyllä uusi ryhmä.

Senioritapaamiseen tuli parikymmentä osanottajaa, mikä yllätti Virpin. Osa halusi tehdä kuperkeikkoja, vaikka se ei edes kuulunut ohjelmaan.

Talousasiat järjestykseen

Eija ja Virpi viihtyvät yhdessä. Haastatteluhetkessä raikui välillä molempien iloinen nauru. Tutustuttu on ja luottamus on syntynyt. Eijaa kiehtoo Virpin impulsiivisuus ja yrityksen monipuolisuus.

– Monta rautaa on tulessa yhtä aikaa. Tämähän on monen yrittäjän haaste, mutta olennainen osa yrittäjyyttä.

Virpi kuuli yrityskummitoiminnasta Lempäälän Yrittäjien aamukahvilla. Talousasiat olivat haasteena ja ensimmäiseksi kummiksi valikoitui Antero Halmari.

– Teimme yhteistyötä puolitoista vuotta ja sain todella hyvän opin lukujen seuraamiseen. Sain asiat hallintaan ja tulostakin syntyi. Menestyminen toi omat haasteensa, sillä kasvoimme sellaista vauhtia, että uuvuin. Tarvitsin apua ja Eija-enkeli saapui paikalle.

Uupumuksesta valoon

Virpin yhteistyö Eijan kanssa alkoi viime syksynä. He tapaavat noin puolentoista kuukauden välein. Virpi sanoo odottavansa tapaamisia todella paljon ja keskusteltavaa riittää.

– Yrittäjällä loppuen lopuksi kaikki asiat liittyvät yrittäjyyteen, joten turhia aiheita ei ole, sanoo Eija.

– Tarvitsen asioilleni jäsentelijää. Eija sanoo välillä hyvin suoraankin, mihin keskittyä. Kun ensimmäisiä kertoja tapasimme, olin todella työuupunut. Eija kertoi, mitä asioita voi ulkoistaa ja mihin keskittyä. Kun itse ei nähnyt siinä sumussa oikein enää mitään, oli todella tärkeää, että sain purkaa asioita kummille, jatkaa Virpi.

Ideat järjestykseen

Virpin viime vuosi meni uupumuksesta selviämiseen ja tänä vuonna hän sanoo Eijan pitäneen hänet hyvällä tavalla ruodussa. Virpi sanoo olevansa edelleen ”oisko tämä, oisko tämä -ihminen” ja hän kokee saavansa Eijalta selkänojaa ajatuksilleen: noin on hyvin, anna mennä vain.

–  En näe kriisiä. Isoin asia on se, että Virpillä pysyvät ne asiat, joista hän pitää, keskittymisen kohteina. Hänellä on voimakas tarve luoda uutta ja mennä eteenpäin. Rutiinin pyörittäminen ei ole Virpille ominta, niin kuin ei monelle muullekaan yrittäjälle.

– Isoimmat haasteet ovat minulla itselläni. Innostun nopeasti ja tarvitsen välillä jarrun painajaa. Tänään yrityksellä menee hyvin. Päätuotteet ovat kirkastuneet ja suunnitelmat eteenpäin olemassa. Sanoisinko niin, että kaikki on tekemistä vaille valmista.

Lempäälän Ideaparkissa tänään toimiva Studio Baila on kasvanut melkoisesti alkuajoista. Vuonna 2022 Virpi Lehti valittiin Vuoden pienyrittäjäksi. Virpi Lehdellä on yhteistyökumppaneita, mutta nyt on ylitetty jo työllistämisen kynnyskin.

Yrittäjästä yrityskummiksi

Eija Niemi sanoo eteläpohjalaisena maalaistalon tyttärenä tottuneensa tekemään töitä. Yrittäjänä hän toimi Tupperware-tuotteiden parissa lähes 30 vuotta aina maahantuontiin asti. Koulutukseltaan Eija on yhteiskuntatieteilijä Tampereen yliopistosta. Väylä tutkijaksikin oli avoinna. Yrityskummiksi hänet houkutteli Tapio Somppi.

– Luovuin Tupperware-maahantuonnin pyörittämisestä kaksi vuotta sitten, mutta jatkan edelleen yrittäjänä. Yrityskummeihin tutustuin mentorointiohjelmassa, jossa olivat mukana Tampereen kaupunki, yliopisto ja Pirkanmaan Yrityskummit. Todella hyvä kokonaisuus, yliopistolta oli juniorikummi ja yrityskummeista seniorikummi. Minulla oli seniorikummina Tapio Somppi.

Yliopisto on yrityksille voimavara

Mietittyään mihin loppuelämässään aikaa käyttää, Eija aloitti viime vuoden helmikuussa yrityskummina. Opinnoistaan hän sanoo olevan tehtävässä hyötyä.

– Kun valmistuin yhteiskuntatieteistä 1980-luvulla, ei yliopistossa edes mainittu sanaa yritys. Yrittäjyys ei ollut toiveena edes ekonomiopiskelijoilla. Onneksi tämä on muuttunut. Nyt puhutaan paljon akateemisesta yrittäjyydestä. Yliopistossahan on yrittäjyyteen – ja kummitoimintaankin – tavaton voima.

Yrityskummina Eija toivoo olevansa ennen muuta kuuntelija. Yrittäjä ei hänen mielestään tarvitse konsulttia, vaan luotettavaa ajatusten peilaajaa. Seinäjoella on yrittäjyyden problematiikkaa juuri tutkittukin ja kipupisteiksi mm. yrittäjien yksinäisyys, korkea kynnys hakea apua, myöntää itselle, että ei tiedä tai osaa.

– Valmiita vastauksia asioihin harvoin on. Kummi on mukana omalla tietämyksellään. Ongelmat ja kehitystarpeet ovat hyvin usein samanlaisia, oli toimiala mikä hyvänsä. Toki kummin on myös päivitettävä omaa osaamistaan. Maailma muuttuu nyt todella nopeasti.

Kummin ajateltava kuin yrittäjä

Eija toivoo kummien pyrkivän sisään yrittäjien ajatusmaailmaan. Yrittäjä haluaa usein ajatella toisin.

– Yrittäjä ei toimi aina rationaalisesti. Ideoita sinkoilee, ja välillä aivan hullujakin ideoita. Näin se vain on. Kun yritysklinikoilla kuuntelee kummien ja yrittäjien keskustelua, mietin usein, miten tämä kaikki saataisiin yhteen, koska siitä Suomi räjähtäisi nousuun.

Realismia Eijan mielestä tarvitaan aina, mutta se ei saa koskaan kahlita.

– Yrittäjä tarvitsee ideoilleen toteuttamispolut. Kun minä avasin word-tiedoston, insinöörimieheni avasi excelin. Ilman häntä en olisi koskaan saanut aikaiseksi toimivaa suunnitelmaa yritykseni hallin ostamisesta.

Juha Kosonen

Ajankohtaista

Suomen johtava rappurallien valmistaja on menestyvä perheyritys

Haastavat olosuhteet ja nopea päätöksenteko DC Worksin arkea

Haave omasta ja tavoite tehdä enemmän synnytti Uniqan

Takaisin ylös