Tukea kansainvälistymiseen Pirkanmaan Yrittäjien ja Yrityskummien yhteistyöllä

Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan Yrityskummien palvelutarjonta laajeni vuodenvaihteessa uusille urille. Vuoden 2019 alusta alkaen järjestöt tarjoavat apuaan myös kansainvälistymisestä kiinnostuneille yrityksille ja yrittäjille. Palvelu on suunnattu niille yrityksille, jotka harkitsevat kansainvälistymistä yhtenä kasvun mahdollistajana. Kyseistä palvelu ei aiemmin ole juurikaan ollut tarjolla.

Pirkanmaan Yrityskummit on tarjonnut läpi koko historiansa jo 24 vuotta apua ja sparraustukea sitä kaipaaville pirkanmaalaisille PK-yrittäjille ja yrityksille. Toiminnan keskiössä on kummiverkoston laaja- alainen asiantuntijaverkosto. Idea on tiivistetysti se, että jo yritysmaailmassa kokeneempien kummiyrittäjien osaamista on tarjottu maksutta siitä kiinnostuneiden tuoreempien yrittäjien hyödyksi. Hyvä esimerkki tällaisista tilanteista ovat omistajanvaihdokset. Viime vuosina tärkeää on ollut myös yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjien kanssa työstetty Yrittäjien Tukipalvelu, jonka ideana on ollut auttaa vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä.

Uusille urille

Vuoden alusta edellä mainittujen palvelujen rinnalle saatiin myös täysin uusi tukijalka, jonka ideana on auttaa yrittäjiä niiden kansainvälistymispyrkimyksissä. Yrityskummien toiminnanjohtajaksi viime kesänä valitun Tapani Kaskelan mukaan tämä on luontainen jatko heidän palvelutarjontaansa.

– Kansainvälistymispalveluiden ideana on tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen takana olevaa palvelua yrityksille, jotka ovat miettimässä ensimmäisiä askeleita toiminnan laajenemisessa kansainväliseksi. Siinä mielessä tämä on hyvin lähellä sitä samaa yrittäjille tarjottavaa yritysten kehittämistyötä, josta meillä on jo vuosien kokemus, Kaskela tiivistää.

Kokemus apuna

Kuten myös aiemmin tarjolla olleissa palveluissa, myös nyt kummien tarjoamassa tuessa luotetaan kokemuksen syvään rintaääneen. Kummien toiminnassa on mukana useita henkilöitä, joilla on kokemusta toimimisesta kansainvälisillä markkinoilla.

– Kokemustahan ei voi saada kuin kokemuksen kautta. Se pätee erityisen hyvin myös kansainvälistymiseen. Meillä on verkostossa väkeä, joilla on jopa 30 vuoden kokemus kansainvälisistä markkinoista niin viennistä kuin tuonnistakin, Kaskela huomauttaa. Lisäksi yrityskummeilla on tarjota myös oikeita kontakteja ja tietoa paitsi eri maiden markkinoista myös eri kulttuurien toimintatavoista ja -malleista.

Kotipesä kuntoon ennen lähtöä

Yrityskummien tarjoamassa palvelussa voidaan lähteä asiantuntijoiden tukemana kartoittamaan mahdollisia kohdealueita ja -maita, mutta toisaalta ideana on myös katsastaa, että yrityksen lähtövalmiudet kansainvälistymiseen ovat kunnossa.

– Kun tuote ja/tai palvelu on kunnossa ja testattu jo valmiiksi kotimaassa ja mielellään myös lähimarkkinoilla, sitä on järkevä lähteä viemään eteenpäin, hän kertoo.

Tukea alkuvaiheeseen

Kansainvälistymisestä kiinnostuneiden yritysten on ollut jo aiemminkin mahdollista saada tukea esimerkiksi Business Finlandin sekä Business Tampereen palveluiden kautta, ja Kaskela täsmentää, että heidän tarjoamansa palvelu ei kilpaile jo olemassa olevien tukimuotojen kanssa. Pikemminkin päinvastoin.

– Yksi merkittävä syy koko palvelun aloittamiseen on ollut se, että kansainvälistymisen osalta alkuvaiheen tuki on enemmän tai vähemmän loistanut poissaolollaan. Business Finlandin palveluihin päästäkseen yrityksen on tarvinnut jo tehdä pohjatyötä, ja siis juuri tähän haluamme lähteä tarjoamaan apuamme, Kaskela kertoo ja mainitsee vielä, että avauksesta on tullut hyvää palautetta myös Business Finlandin taholta.

Lähde Aamulehti, Ville Kulmala: https://www.aamulehti.fi/a/nsedi00119090

Ajankohtaista

JUHLATUNNELMA KATOSSA: PIRKANMAAN YRITYSKUMMIT JUHLIVAT 30-VUOTISTAIVALTAAN

Monipalveluyrittäjällä menee nyt hyvin, mutta kaiken katkeaminen oli hyvin lähellä

KUNTAKUMMI-HANKE VAUHTIIN

Takaisin ylös