InnoTrafik on Pirkanmaan Yrityskummien Vuoden Kummiyritys 2021

InnoTrafik pistää liikennemerkin välkkymään ja puhumaan

Oletko huomannut Välkyn? Jos olet, olet hiljentänyt vauhtia jalankulkijan ylittäessä suojatietä. Välkky on vuonna 2013 perustetun tamperelaisen InnoTrafik Oy:n Vuoden 2021 liikennetekona palkittu hittituote, suojatien merkkipylväässä välkkyvä kapseli. Välkyn takaa löytyy asiantuntijayritys, jolle mahdotonkin on vain haaste.

– InnoTrafik Oy kehittää ja valmistaa kotimaisia, innovatiivisia älyliikennelaitteita teollisuuden ja julkissektorin tarpeisiin. Palkitut ja tuotesuojatut laitteet parantavat tutkitusti ja tehokkaasti työ- ja liikenneturvallisuutta, kertoo yrityksen perustaja ja osakas, tuotevastaava Jouni Hänninen.

Liikenteessä InnoTrafikin tuotteet varoittavat ennakoivasti autoilijoita liikkuvista jalankulkijoista ja pyöräilijöistä.

– Kun Välkyn sensori tunnistaa esimerkiksi suojatietä ylittävän jalankulkijan, se viestittää autoilijalle vilkutuksellaan hiljentämään vauhtiaan. Destian vaikuttavuustutkimuksen mukaan Välkky vähentää kuolemaan johtavia onnettomuuksia peräti 20 prosenttia. Se on yhtä tehokas kuin töyssy mutta ei pompota autoasi.

Välkky – ja Cyclope -tuotteiden tekniikka on liitetty pilveen ja ovat keskitetysti valvottavissa ja hallittavissa IoT-palvelussa. Ne keräävät paljon dataa, jota jalostetaan asiakkaan hyväksi. Kaikki näyttää helpolta, mutta kehitystyötä on tehty tuhansia tunteja. Vaikka Välkyn isä on Jouni Hänninen, hän ei ota kunniaa itselleen, vaan kehuu vuolaasti yrityksen osaavaa väkeä.

– Meitä on parinkymmenen hengen tiimi huippuosaajia. Minä etsin uusia liiketoimintamalleja myynnin ohella ja tuotan ideoita tuotekehitykseen, joita testataan yhdessä asiakkaiden kanssa. Tutkimme tarkkaan, toimiiko vai ei. Tässä hommassa ei mitään voi jättää sattuman varaan ja virheet voivat tulla kalliiksi. Tämä ei ole mitään halpaa puuhaa, joten tuotteistaminen asiakkaan tarpeisiin on yhdessä tarkkaan mietitty. Välkyt ja muut turvallisuustuotteet valmistaa ympäri Suomea oleva alihankkijoiden verkosto.

”Jokainen yrittäjä tarvitsee kummin”

Jouni Hänninen kiittelee Suomen innovatiivista yrittäjää tukevaa tarkkaa seulaa. InnoTrafikin matkassa ovat alusta asti olleet muun muassa Tampereen Uusyrityskeskus ja Business Finland.

– Ennen kuin edes pääsee keskustelemaan, homman on oltava hanskassa. Mutta kun homma on hanskassa, tukea tulee. Meidän tuotteemme on asiakkaiden kanssa tuotteistettu ja testattu. Osaamme olla myös tiimissä toistemme sparraajia, koska bisnes on yhteistyötä.

Yrityskummin roolin InnoTrafikin tarinassa Jouni Hänninen nostaa todella korkealle. Kummi ei anna valmiita neuvoja, vaan auttaa ajattelemaan. Sudenkuoppia yrittäjän taipaleella on aina, mutta yrityskummi auttaa monet niistä löytämäänkin.

– Yrittäjä tarvitsee aina kaverin, jonka kanssa pystyy puhumaan vapaasti ja jonka kanssa voi peilata omaa yritystoimintaansa. Minusta jokainen yrittäjä tarvitsee kummin. Meidän kummimme on Jaakko Barsk, mies paikallaan. Hänen kokemuksensahan on valtava ja häneltä olemme saaneet ideoillemme sparrausta, kehuu Hänninen.

Miellyttävä kaupunkikokemus

Ratikat ovat kuuluneet Tampereen katukuvaan jo kotvan aikaa ja kaupunkilaiset totuttelevat niiden kulkemiseen. Kolareiltakaan ei ole vältytty. Ratikat myös kulkevat niin hiljaa, ettei niiden lähestymistä välttämättä kuule ylikulkuväylillä, joissa jalankulkijat ja vaunut kohtaavat. InnoTrafik kehitti tuotteen, jossa tieto lähestyvästä vaunusta kulkee vaunun reitille asennettuihin huomiokapseleihin.

– Kokeilimme Kaupissa kolmella kielellä ratikan tulosta varoittavaa älykästä äänimajakkakapselia kesällä. Kokeilu onnistui ja palaute oli positiivista. Nyt on suunnitelmissa kaupungin kanssa katsastaa uusia kohteita turvaamaan ylikulkupaikkoja älykkäiden äänimajakkakapseleiden ja liikennemerkkien avulla, kertoo Hänninen.

Välkyn tavoitteena on ensisijaisesti turvallisuus, mutta Jouni Hännisen mielestä myös miellyttävä kaupunkikokemus. Turvallinen kaupunki houkuttelee.

– Kaikkihan Tampereella toivovat, että kaupungissa käytäisiin mahdollisimman usein. Hämeenkatu on muuttunut oleellisesti ja sen keskiössä on ratikka. Ajatellaan vaikkapa näkövammaista, joka kuulee Välkky- äänimajakka-kapselista tiedon lähestyvästä ratikasta tai tietää, että ylittää kiskot turvallisesti, eikä eksy kiskoille, niin sehän miellyttävä kokemus. Meille ykkösprioriteettina on mahdollistaa älykkäiden liikenneturvallisuus – tuotteidemme avulla myös esteetön ja turvallinen liikkuminen kaikille.

Katkeilevat valopylväät synnyttivät Välkyn

Jouni Hänninen tutki välkkyvän valon vaikutuksia suojateiden liikenneturvallisuuteen jo vuonna 2008 yhdessä Seinäjoen kaupungin, Destian ja liikenneministeriön kanssa. Keksintösäätiökin tuki projektia. Idea Välkkyyn taas lähti liikkeelle lehtijutusta, jossa kerrottiin koiran pissan haperruttavan valopylväiltä.

– Nehän katkeilivat täällä Hämeenpuistossakin. Sain tästä idean kehittää ruiskupuristetun kaksiosaisen hengittävän juurisuojuksen. Pylväs pysyi kuivana. Ajattelin, että tämä ei ole vielä kaupallinen menestys, tarvitaan älykkyyttä. Tästä alkoi Välkyn kehittely, syntyi suojatien tehostemerkkikapseli.

Välkyn tehtävänä on tieliikenneasetuksen mukaan herättää autoilijaa huomaamaan suojatien liikennemerkki ja sen alue. Välkky aktivoituu, kun jalankulkija tai pyöräilijä ylittää tietä. Pikkuhiljaa ideaa vietiin myös teollisuuden kohteistiin, joista merkittävä asiakaskunta muodostui aluksi paperiteollisuudesta.

– Stora Enso otti ensimmäisenä käyttöönsä suunnittelemamme Cyclope-törmäysvaroitus-järjestelmän, joka varoittaa ennakoivasti trukin ja henkilöliikenteen mahdollisesta yhteentörmäyksistä. Yksi malliesimerkki asiakasyhteistyönä syntyneestä ideasta tuotteeksi, jotka parantavat työturvallisuutta merkittävästi tehdasalueen sisä- ja ulkotiloissa, kertoo Hänninen.

Tarkkaan harkittuja liikkeitä

Vaikka InnoTrafik on täynnä ”propellipäitä” ja ideoita uusista tuotteista esitetään Jouni Hännisen mukaan koko ajan, yritys etenee kuitenkin tavoitteellisesti.

– Etenemme rauhallisesti, soitellen sotaan emme ole lähteneet. Liiketoimintasuunnitelmat tehty ja kansainvälistyminenkin suunnitelmallista. Suomi on meille hyvä testimaa, koska täällä sääolot vaihtelevat todella paljon. Ja juuri säiden vaihtelut vaativat paljon elektroniikalta, sanoo Hänninen.

Jouni Hänninen sanoo suoraan: jos Välkky ei toimi, ei ole bisnestäkään.

– Meidän luovaa osaamistamme ja kumppaneidemme tietotaitoja testataan koko ajan. Vanhimmat Välkyt ovat olleet jo kohta seitsemän vuotta liikenteessä turvaamassa suojateiden ylitystä ja toimivat edelleen hienosti. Se on aika hyvä suoritus tuotteen suunnittelusta ja tuotteistamisesta.

InnoTrafikin uusin pilotti on hirvistä autoilijaa varoittava välkkyvä hirvivaaramerkki valtatie 19 Seinäjoen lentokentän kohdalla. Liikennemerkki välkkyy silloin kun hirvi on lähellä ja turman todennäköisyys suurin. Pilotissa ovat mukana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Suomen Riistakeskus.

Teksti: Juha Kosonen

 

Ajankohtaista

Heidi Rämö Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnanjohtajaksi

KUNTAKUMMI-HANKKEESSA TULEMME ASIAKKAAN LUO

Yrityskummin on oltava hyvä kuuntelija

Takaisin ylös