Mistä rahoitusta yritykseen?

Pirkanmaan yrityskummit kirjoittavat Kuntakummihankkeen yhteisissä keskusteluissa esiin nousseista, yrittäjiä kiinnostavista kysymyksistä. Nyt puhutaan yrityksen rahoituksesta.

Otsikon kysymys on ollut ajankohtainen varmaan jokaiselle yrittäjälle. Kun yritystä ollaan perustamassa, on pitänyt miettiä, mistä löytyy alkupääomaa. Yrityksen kasvaessa saattaa tulla eteen isompia investointeja, joihin tarvitaan rahoitusta. Ja valitettavasti on myös tilanteita, jolloin väliaikaisesti yrityksen kassa tyhjenee. Tällöin pitää miettiä, miten päästä suvantovaiheen yli.

Aloittavalle yrittäjälle ensimmäinen rahoituslähde on yleensä yrittäjä itse tai lähipiiri. Puhutaan leikkisästi kirjainyhdistelmästä FFF, friends, fools and family, eli ystävät, pöhköt ja perheenjäsenet. Jos yrittäjä aloittaa pienimuotoista yritystoimintaa toiminimellä, niin tämä on paras, ja usein ainoa, tapa lähteä liikkeelle. Tarjolla on myös ns. starttirahaa, jota voidaan myöntää päätoimiselle aloittelevalle yrittäjälle. Sitä haetaan TE-palveluilta ja se on tarkoitettu omien elinkustannusten kattamiseen, ei niinkään yrityksen kehittämiseen. Jos halutaan heti perustaa osakeyhtiö tai jokin muu yhtiömuoto, niin alkurahoitus tulee hyvin pitkälti samoista lähteistä. Riippuen yrityksen liiketoiminnan suunnitellusta laajuudesta, voi oma pankkikin olla jo tässä vaiheessa varteenotettava vaihtoehto. Neuvontaa yrityksen alkuvaiheen rahoitukseen antavat Uusyrityskeskukset, Pirkanmaalla Ensimetri.

Kun yritystoiminta on saatu pyörimään, myös mahdollisten rahoituslähteiden määrä kasvaa. Parasta tietysti olisi, että yrittäjä pystyisi kehittämään liiketoimintaansa tulorahoituksella (myynnillä), mutta tämä ei ole kovinkaan usein mahdollista. Pankit ovat luonnollinen ensimmäinen paikka lähteä hakemaan lisärahoitusta. Kannattaa siis olla yhteydessä omaan pankkiin. Tässä vaiheessa astuvat kuvaan myös ELY-keskukset, Finnvera, sijoittajat, ym. ELY-keskukset tarjoavat rahoitusta muun muassa alkuvaiheen Yrityksen kehittämisavustuksesta aina suurempiin kansainvälistymiseen tarkoitettuihin avustuksiin. On hyvä muistaa, että nämä vaativat myös omaa rahoitusta. Finnvera puolestaan tarjoaa yrittäjille erilaisia lainoja sekä takausta pankkilainaan. ELY-keskukset voivat toimia myös sillanrakentajina Business Finlandin palveluihin.

Osakeyhtiöissä, erityisesti kasvuyhtiöissä ja startupeissa, puhutaan paljon ns. rahoituskierroksista. Niissä yrittäjä kerää sijoittajia tai sijoittajaryhmiä, jotka sijoittavat yhtiöön ja saavat vastineeksi yhtiön osakkeita. Näitä sijoittajia voivat olla yksityiset henkilöt, usein ns. enkelisijoittajat tai esimerkiksi Venture Capital -rahastot. Suomessa toimii enkelisijoittajien verkosto FiBAN, jonka jäsenet etsivät aktiivisesti sijoituskohteita. Enkelisijoittajat lähtevät luonnollisesti mukaan pienemmillä sijoituksilla kuin suuremmat VC-rahastot. Molemmat kuitenkin haluavat sijoituksilleen hyvän tuoton, joten yrityksellä pitää tässä vaiheessa olla uskottava tarina ja hyvät kasvu/tuotto-odotukset.

Kun yritys hakee rahoitusta mistä tahansa lähteestä – pankista, ELY-keskukselta, sijoittajilta – on muutaman perusasian oltava kunnossa:

1) Yrittäjällä pitää olla selkeä liiketoimintasuunnitelma, joka sisältää muun muassa liikeidean (mitä, miksi, kenelle, miten), yrityksen tavoitteet (missio, visio, strategia), analyysin tuotteiden/palveluiden asemasta markkinoilla verrattuna kilpailijoihin, myynti- ja markkinointisuunnitelman (ja toteuman, jos myyntiä jo on), alustavat tulevien aikojen talousluvut (myynnin kehitys/kustannukset), riskien kartoituksen ja varautumissuunnitelman sekä koko paketin toimeenpanosuunnitelman.

2) Samoin pitää olla rahoitussuunnitelma. Paitsi että yrittäjällä täytyy olla näkemys, kuinka yritys seilaa talouden ristiaallokossa tulevina vuosina (rahan tarve tulevina kuukausina/mistä raha saadaan, tulorahoituksella, lainoilla…), niin tärkeää on myös selvittää rahoittajalle, mihin nyt haettavaa rahaa aiotaan konkreettisesti käyttää (prototyypin valmistaminen, koneinvestointi…). Samoin pitää olla selkeä esitys, kuinka esimerkiksi lainaraha maksetaan takaisin.

3) Yrityksen kotipesän on oltava kunnossa, eli yrittäjä on dokumentoinut yrityksen tapahtumat ja taloudellisen tilan luotettavasti ja tarkasti.

4) Yrittäjällä on käsitys, minkälaisia vakuuksia hän voi tarjota, esimerkiksi lainaneuvotteluissa pankin kanssa.

Pirkanmaan yrityskummit ovat auttaneet yrityksiä jo yli 30 vuotta. Kummeista löytyy myös yritysrahoituksen asiantuntijoita. Lyhyessä artikkelissa on mahdotonta käydä syvällisesti läpi kaikkia mahdollisia rahoituskuvioita. Jos yrittäjillä on tarvetta keskustella luottamuksellisesti erilaisista rahoituksen ongelmista, yrityskummit ovat valmiita auttamaan.
www.yrityskummit.net

Mika Setälä
Yrityskummi vuodesta 2016

Jos haluat henkilökohtaisen yrityskummin, täytä tämä lomake ja sinulle varataan aika kahden tunnin maksuttomalle starttiklinikalle Hae yrityskummia (yrityskummit.fi)

Ajankohtaista

KUNTAKUMMIEN TAPAHTUMIA TOUKOKUUSSA

Maaliskuun kuntakummien tapahtumia

MIGRANTEISTA

Takaisin ylös