Yrityskummi Sari Neva-aho haluaa herätellä yrittäjiä pohtimaan

Frontti Oy:n missio auttaa muita yrityksiä, organisaatioita ja yhteisöjä kehittymään ja edistämään Suomen kilpailukykyä. Mission takaa löytyy yrittäjä Sari Neva-aho, yrityskummi, jonka toi vuosi sitten kummiksi pyyteetön halu auttaa yrittäjiä.

– Suomen näkökulmasta on tärkeintä, että kaikki menestyvät. Se ei ole minulta pois, jos voin auttaa jotakin toista. Kaikkeahan ei voi ilmaiseksi antaa, täytyyhän tässä itsekin leipä ansaita, mutta näen kummin toiminnan herättelynä, uusien ajatuksien tuojana, jossa ei anneta valmiita vastauksia, miettii Neva-aho.

Kummitoiminta on Neva-ahon mielestä ennen kaikkea sparrausverkosto.

-Keskeinen syy lähteä mukaan on tämä huikea verkosto ja osaaminen. Ja kummien klinikka on hieno toimintatapa. Koskaan ei ole paikalla sama kokoonpano, ja tiedon jakaminen siellä on mahtavaa. On hieno kuunnella osaamista, ja aina kuulee uutta, koska mistään asiasta ei tiedä kaikkea.

 

Sari Neva-aho toivoo, että kummit kertoisivat toiminnastaan enemmän. Hän itsekin sai tietää toiminnasta vähän vahingossa.

– Taisi olla Ensimetri missä tästä kuulin. Minusta kaikkien kummien olisi laitettava yrityskummina toimiminen näkyviin omiin yhteyksiinsä. Tässä toiminnassa ei ole mitään hävettävää.

Kehittäjänkin on päivitettävä osaamistaan

Sari Neva-aholla on takanaan 23-vuotinen ura Aamulehdessä ja Alma Mediassa myynnin ja markkinoinnin sekä kehittämisen johtotehtävissä. Hän sanoo itseään kehittäjäksi ja toisten auttajaksi.

– Olin luomassa Aamulehdessä ja Almassa monenlaisia yhteistyökuvioita, missä autettiin toisia menestymään. Vedin kaikenlaisia kehitysprojekteja kymmenisen vuotta. Oli huikeaa nähdä osaamisen kasvu ja onnistumisen ilo.

Alma Median jälkeen Neva-aho siirtyi 2013 Pihlavan Ikkuna Oy:lle toteuttamaan ikkunamyynnin brändimuutosta. Projekti vedettiin kuitenkin neljän kuukauden jälkeen takaisin ja Neva-aho jäi työttömäksi, mikä oli opettava kokemus yrittäjäksi matkaavalle.

– Kyllä. Minä kehotan olemaan utelias uuteen ja päivittämään osaamista. Rajusti sanottu, varsinkin työttömäksi joutuneelle, mutta olen huomannut sen nyt yrittäjänä myydessäni yliopistojen eMBA-koulutuksia. Kymmenen vuotta vanhemmat suoritukset eivät enää kelpaa.

Digiosaamisen päivittäminen sai Neva-ahon perustamaan muun muassa yrittäjiä auttavan facebook-ryhmän. Ryhmä jäi, mutta tilalle tuli startup-yhteisö, jossa vierähti puoli vuotta.

– Todella hieno kokemus. Joukko lahjakkaita ihmisiä, joilla oli halu mennä eteenpäin. Henki oli aivan mahtava ja innostava.

Innostavan startup-kokemuksen jälkeen syntyi Frontti Oy, josta Sari Neva-aho on innoissaan, mutta hän ymmärtää myös yksinyrittäjän haasteet.

– Onhan tässä oma vapaus, mutta kaikki täytyy tehdä itse. Tässä täytyy käyttää aikaansa sellaiseenkin, joka ei ole tuottavaa. En kadu yhtään, että lähdin yrittäjäksi. Toisaalta toisen palveluksessa olemisessa on omat hyvät puolensa.

Sari Neva-aho aloitti marraskuussa Pirkanmaan Yrityskummien ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen yhdessä toteuttaman yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon suorittamisen. Yrityskummeille koulutus on järjestyksessään viides.

 

”Keskeinen syy lähteä kummitoimintaan mukaan on tämä huikea verkosto ja osaaminen. Ja kummien klinikka on hieno toimintatapa. Koskaan ei ole paikalla sama kokoonpano, ja tiedon jakaminen siellä on mahtavaa.

 

Teksti Juha Kosonen

Ajankohtaista

Asiakaskuuntelun antia

Lue lisää: Asiakaskuuntelun antia

Yrityskummit ovat Tampereen pormestarille kokemuksen ääni

Lue lisää: Yrityskummit ovat Tampereen pormestarille kokemuksen ääni

Pirkanmaan Yrityskummit esittäytyvät

Lue lisää: Pirkanmaan Yrityskummit esittäytyvät

Pirkanmaan Yrityskummit valitsi Ari Nevalan Vuoden 2021 yrityskummiksi

Lue lisää: Pirkanmaan Yrityskummit valitsi Ari Nevalan Vuoden 2021 yrityskummiksi
Takaisin ylös