TITTELITTÄRETTÄ

Suomen kielessä työtehtävät ovat vähemmän sukupuolittuneita kuin esimerkiksi Saksassa, jossa edelleen puhutaan opettajattarista. Urheilijammekaan eivät ole yhtä aristokraattisia kuin monessa muussa maassa: täällä ei satasta juokse Ruotsin mallin mukaan daamit ja herrat, eikä tenniksessä ole leidien otteluita.

Muinaisessa Kreikassa oli papittaria. Suomessa pappisvirkaan vihittiin noin 36 vuotta sitten myös naisia papeiksi (ei siis papittariksi). Aluksi puhuttiin yleensä naispapeista, mutta nykyään hekin ovat melkein aina pelkkiä pappeja vaan, heitä kun on jo yli puolet ammattikunnasta. Aikaisemmin kun vain miehiä oli piispoina, heidän puolisoaan kutsuttiin usein piispattareksi. Nyt kun piispan virkoihin on valittu naisia, en ole kuullut mitään vastaavaa viritelmää heidän puolisoilleen eikä ole taidettu keksiä miespuoliselle ruustinnallekaan omaa nimitystä. Mielestäni on ihan hyvä, että kirkkoherran tittelistä luovutaan. Sehän on alun perin käännösvirhe, kun ruotsin kyrkoherdestä eli kirkon paimenesta väännettiin suomeksi herra. Vesilahdessa on asia hienosti hoidettu, siellähän on ”kirkko-Harri”.

Insinöörskät ja kapteenskat seikkailevat enää vanhoissa Suomi-filmeissä. Viime aikoina on presidenttien puolisoita ohjattu tituleeraamaan heidän työtehtävänsä tai oppiarvonsa mukaan valiokuntaneuvokseksi ja tohtoriksi.

Suomen kielen opettajatkin ovat menettäneet hyviä knoppisanoja, joilla on voitu kieliopin omaksuntaa tarkistaa. Esimerkiksi abessiivin (talo – talotta) taivutuksen osaamista voitiin aikaisemmin testata sanalla maanmittaritar. Oikea vastaushan on maanmittarittaretta.

Mies-loppuisten ammattinimikkeiden muuttaminen neutraaleiksi on tuottanut jonkin verran päänvaivaa. Mutta esimerkiksi lakimiehen korvaaminen juristilla on ollut vaivatonta.

Onneksi verotuloja tuottavilla ostettavilla titteleillä kuten vuorineuvos tai ministeri ei ole sukupuolimäärettä, jolloin niitä voi kaikille kaupitella pilvin pimein maamme velkaantumisen paikkaamiseksi.

Vaikka Superpesiksessä pelaavat Mailattaret ja Kirittäret, tuskin näissäkään joukkueissa on kopparittareita tai syöttäjättäriä. Veikkaanpa, että kauimmin sukupuolta osoittavat päätteet säilyvät oopperoiden libretoissa, joista tuskin pyyhitään pois rakastajan ja rakastajattaren nimikkeitä.

Jukka Isotalo
vuoden yrityskummi 2011

Ajankohtaista

Takaisin ylös